Annonce
Viborg

Viborgs kvinder går forrest i kampen imod kiloene

De sidste syv år er vægten blevet højere og højere i Danmark. Også Viborg. I Viborg er det specielt mændene, der bliver tykkere. Foto: Colourbox

En rapport udfærdiget af Sundhedsstyrelsen viser, at det i Viborg Kommune specielt er kvinderne, som har taget kampen mod kiloene op.

Viborg: Den Nationale Sundhedsprofil har siden 2010 lavet målinger på, hvordan danskernes BMI (Body Mass Index) udvikler sig. Groft set, så angiver BMI'en ud fra vægt og højde, om man er overvægtig eller ej.

En rapport udfærdiget midt i 2018 viser, at tallene er steget i hele landet siden 2013.

Hvis man dykker lidt ned i tallene og kigger lokalt, kan man se, at det i Viborg er kvinderne, som holder gennemsnittet nede for kommunen. For antallet af overvægtige kvinder er nemlig faldet. Derimod er det til gengæld steget kraftigt hos mændene.

Men hvorfor egentlig?

- Vi kan se på data fra Den Nationale Sundhedsprofil, at det ikke er forskelle i fysisk aktivitet, der kan forklare forskellen på overvægt mellem mænd og kvinder. Derimod kan vi se, at kosten er et af de parametre, der kan forklare noget af forskellen mellem kønnene. Kvinder spiser generelt sundere end mænd, fortæller Tatjana Hejgaard, der er chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen.

I 2013 var det cirka 50,1 procent af kommunens borgere, der enten var moderat overvægtige eller stærkt overvægtige. Moderat overvægtige har en BMI mellem 25 og 30. Svært overvægtige på over 30.

I 2017 var det 54,1 procent af kommunens borgere. Altså en stigning på fire procent. Men i samme periode faldt antallet af overvægtige kvinder fra 46,2 procent til 46,1 procent. Hos mændene var der en stigning fra 53,6 procent til 62,1 procent.

- Men jeg synes også, at det er vigtigt at notere sig, at BMI er et simpelt mål, som ikke altid er helt retvisende for, om den enkelte person er overvægtig. BMI kan dog fint bruges, når vi ser på udviklingen i overvægt i den samlede befolkningsgruppe over tid, fortæller Tatjana Hejgaard.

I og med at BMI tager udgangspunkt i højde og vægt, er der nemlig også andre ting, der spiller ind. For mænd er generelt lidt højere end kvinder. Samtidig har mænd også flere muskler end kvinder, hvilket også kan være årsag til den højere BMI hos mænd.

I undersøgelsen blev i alt 1650 personer fra Viborg Kommune brugt. På landsplan var det 171.130 personer.

Annonce

- Men det er egentlig også en kulturel ting, tænker jeg. I gamle dage blev det set som et tegn på velstand at være frodig og fyldig. Det har siden ændret sig meget, i hvert fald i Vesteuropa. Nu er kropsidealerne nogle andre, og det er kvinder nok lidt mere opmærksomme på. Noget tyder på, at kvinder generelt går mere op i deres krop og sundhed end mænd. Det kan vi eksempelvis se ved, at kvinder går mere til lægen.

Tatjiana Hejgaard - chefkonsulent ved Sundhedsstyrelsen.

BMI (Body Mass Index) er et tal for, om din vægt er for høj eller for lav. Det beregnes med formlen: Vægt divideret med højde i anden potens. Vejer du 77 kilo, og er 1,73 meter høj, så har du et BMI på: 77 / (1,73 x 1,73) = 25,7 (let overvægtig).BMI < 18,5: Undervægt

BMI 18,5-24,9: Normalvægt

BMI 25-29,9: Overvægt

BMI 30-39,9 svær overvægt

BMI > 40 ekstrem overvægt

Beskrivelserne er hentet via sundhed.dk

De 54,1 procent, som beskrives i artiklen som moderat eller svært overvægtige, betyder, at det altså er over halvdelen af Viborg Kommunes borger har en BMI på over 25.

Landsplan

Men selvom der har været en kraftig stigning i antallet af overvægtige mænd i Viborg, så ligger kommunen langt fra de nederste placeringer, hvis man kigger på resten af landet.

Ud af landets 98 kommuner er Viborg nummer 39. Sidstepladsen blev tildelt til Nordfyns Kommune, hvor 63,1 procent af kommunens borgere har en BMI på over 25.

På landsplan er det også kvinderne, der går forrest. I alt har 44,4 procent af kvinderne en BMI på over 25. Hos mændene ligger det tal på 57,7 procent.

- Men det er egentlig også en kulturel ting, tænker jeg. I gamle dage blev det set som et tegn på velstand at være frodig og fyldig. Det har siden ændret sig meget, i hvert fald i Vesteuropa. Nu er kropsidealerne nogle andre, og det er kvinder nok lidt mere opmærksomme på. Noget tyder på, at kvinder generelt går mere op i deres krop og sundhed end mænd. Det kan vi eksempelvis se ved, at kvinder går mere til læge, fortæller Tatjana Hejgaard.

Samtidig er der meget stor forskel på, hvilke aldersklasser der får statistikken til at se skræmmende ud. For hos de 16-24 årige er det kun cirka hver fjerde, som er overvægtig.

I aldersgruppen 35-74 år for mænd er det næsten to ud af tre, som bliver klassificeret som overvægtige. Hos kvinderne i samme aldersgruppe er det cirka hver anden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce