Annonce
Viborg

Vil have "Maja tilbage til livet": Nu træder familien - og fremmede - til

"Hjælp os med at hjælpe Maja" lyder opfordringen fra hendes kusiner, som har lavet Facebook-siden "Maja tilbage til livet". Foto: Morten Dueholm
Da Maja Plougmann Birch endelig valgte at fortælle om fortiden, tog hendes kusiner en beslutning om hjælpe hende med at få styr på fremtiden.

Viborg: Da Maja Plougmann Birch i foråret stod frem i Familiejournalen med sin historie om det seksuelle misbrug, hendes tidligere stedfar har udsat hende for, besluttede hendes to kusiner sig samtidig for at oprette en indsamling, som de håbede kunne hjælpe den nu 22-årige svært traumatiserede pige.

- De havde ikke fortalt mig noget om det, da de ringede og sagde, at de nu havde fået alle godkendelserne til det. De havde tænkt over det i lang tid, men ville ikke overskride mine grænser, da jeg havde valgt ikke at stå frem. Da de så hørte, at jeg blev interviewet tilbage i januar, så valgte de at sætte det i gang, fortæller Maja Plougmann Birch.

Kusinerne - Christina og Camilla Jørgensen - lavede en indsamling, som indtil videre har givet deres kusine knap 40.000 kroner.

- Det har alligevel været lidt grænseoverskridende. Det der med at fremmede mennesker giver mig penge, det ved jeg ikke helt, hvordan jeg har det med. Jeg har jo været vant til at måtte klare mig selv, siger Maja Plougmann Birch, som dog selvfølgelig er taknemmelig.

Annonce

Maja tilbage til livet

Indsamlingen, som gerne skulle sikre Maja Plougmann Birch den nødvendige hjælp, kan følges på Facebook-siden "Maja tilbage til livet".

Her kan man holde sig opdateret med, hvordan det går.

Ønsker man selv at bidrage, kan man gøre det på følgende måder:

Mobilepay: 51 27 57 77

Reg: 3675

Konto: 3579120487

Den rette hjælp

Pengene, der tikker ind, skal være med til at give Maja Plougmann Birch en udredning, som kan danne grundlaget for den behandling, hun herefter skal i gang med.

- Jeg mangler nogle værktøjer og nok også noget medicin, så jeg kan få ro på mig selv. Jeg har brug for mere målrettet hjælp, og det håber jeg, at den udredning kan hjælpe mig med at få. Vi skal finde ud af, hvad jeg fejler, så vi kan finde ud af, hvad der kan hjælpe mig. Jeg måtte stoppe ved den seneste psykiater, fordi jeg var for stor en mundfuld, fortæller Maja Plougmann Birch, som har en række diagnoser som angst, ptsd og tvangstanker.

- Og så er jeg begyndt at glemme. Vores aftale om det her interview har jeg skrevet op fem steder, og jeg havde alarmer på min telefon til at minde mig om det. Men det er vist meget normalt, at man kan få det sådan, har jeg fået at vide …

Da dommen over Majas tidligere stedfar faldt, fik hun som offer en erstatning på 80.000 kroner. De penge blev hurtigt brugt på psykologbehandlinger, lægeerklæringer og medicin - eksempelvis sovepiller.

Maja Plougmann Birch fik i en periode hjælp fra Kvisten, et frivilligt terapitilbud for mænd og kvinder, som har været udsat for seksuelle overgreb. Det var hun glad for, siger hun, men der kom nogle omstruktureringer, som gjorde, at hendes gruppe faldt lidt fra hinanden.

Mega hårdt at se

Maja Plougmann Birch og hendes kusiner har et rigtig tæt forhold, og de to familier boede endda under samme tag indtil kort før, overgrebene imod hende begyndte. For Camillia og Christina Jørgensen har det været forfærdeligt at se deres kusine gå alt det igennem, som hun har gjort.

- Det er mega hårdt. Man kan jo på ingen måde sætte sig ind i, hvordan hun har det. Man vil bare gerne hjælpe, men hvad kan man lige gøre? Man kan være der for hende og snakke med hende, men hun har brug for professionel hjælp og kontinuerlig støtte, siger Christina Jørgensen.

Fordi Maja Plougmann Birch først fortalte en psykolog om overgrebene efter, at hun var fyldt 18 år, har der ikke været nogen særlig hjælp at hente fra det offentlige. Derfor er der brug for hver en krone, der kan blive samlet ind.

- Min søster og jeg tænkte, at nogen måtte gøre noget, og når nu folk kan støtte alle mulige andre indsamlinger, så ville de måske også støtte Maja. Vi måtte se, hvad vi kunne skrabe ind, for alt hjælper - og jo mere, der kommer ind, jo længere kan Maja fortsætte i behandling, siger Christina Jørgensen, som er taknemmelig for de donationer, der er kommet.

- Det er sindssygt flot, siger hun - vel vidende, at de hurtigt kan være brugt.

- Det er uhyggeligt, at man ikke kan få ordentlig hjælp, hvis ikke man prøver at skære pulsåren over på sig selv eller hopper ud fra en bro. Maja er forholdsvis velfungerende, når hun har det godt. Hun vil gerne arbejde og har sociale kompetencer, så det er bare så synd, hvis man taber sådan en pige på gulvet, fordi man ikke giver hende den hjælp, hun har brug for, siger Christina Jørgensen, der håber at flere har lyst til at give deres bidrag, så hendes kusine kan få det bare lidt bedre, end hun har haft det i de seneste mange år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg FF

Viborg FF skal skrue tiden tilbage til januar og februar

Viborg For abonnenter

Varmestue-leder: Skattelettelser ser ikke pæne ud, når vi, der laver socialt arbejde på bunden, skal til at reducere

Annonce