Annonce
Debat

Vil regeringen aflyse danskernes sommerferie?

Annonce

Grænser: Rejsebranchen er hårdt ramt under krisen, fordi corona-smitten er blevet bekæmpet ved at lukke grænserne. Og mange lande tøver med at lukke op af frygt for, at smitten igen stiger. Det er fuldt forståeligt. Vi skal ikke gamble med danskernes sundhed, og smitten skal holdes under kontrol.

Men vi skal heller ikke handle imod sund fornuft ved eksempelvis at holde grænserne lukkede. Flere andre lande åbner for turisme i juni og juli. Og rigtig mange steder i Europa er smitten under kontrol – ja, der er faktisk lande og steder, hvor smittetrykket er lavere end i Danmark.

Når det er tilfældet, spørger vi os selv, hvorfor regeringen har valgt at aflyse danskernes sommerferie og samtidig lægge turistbranchen i ruiner frem til den 31. august? For regeringen har endnu ikke fremlagt en sundhedsfaglig begrundelse for at holde grænserne næsten lukkede. Samtidig kan man ikke svare på, hvorfor danskerne ikke må rejse til lande, hvor smittetrykket er det samme som i Danmark eller lavere. Logikken halter.

Regeringen har imødekommet noget af kritikken og tilladt tyskere, nordmænd og islændinge til Danmark. Dog ikke i København. Samtidig kan danskere rejse til en af de tre destinationer. Dog ikke til store byer. Alle andre rejser frarådes. Regeringens udmelding er altså ulogisk og en knytnæve i et blåt øje til hele turist- og rejsebranchen. Det er ikke rimeligt.

Vi opfordrer regeringen til at droppe den fastlåste position. Og det haster. For 27 millioner job i hele Europa afhænger af det. 10 procent af EU’s samlede økonomi er koblet til turisme. I nogle lande, hvor smitten er lav, udgør turisme næsten en femtedel af økonomien.

Derfor en opfordring til regeringen; hvis der ikke er sundhedsfagligt belæg for den meget forsigtige tilgang, så åbn grænserne lidt mere på klem. Start dialogen med flere europæiske lande, hvor smittetrykket er lavt. Læg flere retningslinjer ud for hoteller og restauranter, så de kan åbne under kontrollerede forhold. Lav aftaler om god adfærd og færre personer i offentlig transport – bus, tog og fly. Kræv det samme i de lande, vi åbner til.

Så danskerne kan komme en tur sydpå, inden sommeren er forbi, og flere udenlandske turister kan komme til vores skønne land. Så rejse- og turistbranchen får en tiltrængt hjælpende hånd. Og restauranter, hoteller og seværdigheder igen kan slå dørene helt op. Ellers risikerer vi at gøre ondt værre – til skade for Danmark og Europa.

Morten Løkkegaard
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

- Det må ikke ske i Viborg

Annonce