Annonce
Rundt om Viborg

Vilde heste eller andre store dyr skal græsse i ny nationalpark

Hele Fussing Sø og en del af de omgivende skovområder bliver en del af den kommende natur-nationalpark. Arkivfoto: Annelene Petersen/Ritzau Scanpix
Det kan for eksempel blive heste, elge eller bisoner, der skal  leve i den vilde natur, når Fussingø bliver natur-nationalpark.
Annonce

Viborgegnen: Det er lige på den anden side af Viborgs kommunegrænse, at en af de nye natur-nationalparker skal ligge. Miljø- og Fødevareministeriet har udpeget Fussingø som hjemsted for den ene af de første to natur-nationalparker. Den anden er Grib Skov på Sjælland.

Fussingø ligger i Randers Kommune, men kun få kilometer fra Hammershøj i den østlige ende af Viborg Kommune. Det vil sige, at også viborgenserne kan få glæde af den nye natur-nationalpark inden for en kort køreafstand.

Her får man måske mulighed for at møde vilde heste eller bisoner. Det er ikke afgjort endnu, hvilke dyr der skal leve bag hegnene omkring natur-nationalparken, men tanken bag natur-nationalparkerne er, at naturen skal sættes fri, og at områderne skal afgræsses af det, som Miljø- og Fødevareministeriet kalder "store dyr". Det kan være kvæg, vilde heste, elge, bisonokser eller andet. De store, græssende dyr er en vigtig forudsætning for, at naturen i skovene åbnes op, så den bliver mere alsidig.


Parken skal rumme et varieret græsningslandskab med urørt løvskov, artsrige overdrev, enge og småsøer. Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben.

Miljø- og Fødevareministeriet


Miljø- og Fødevareministeriet udtrykker det på denne måde i sin beskrivelse af natur-nationalparken ved Fussingø:

"Parken skal rumme et varieret græsningslandskab med urørt løvskov, artsrige overdrev, enge og småsøer. Der skal etableres hegn til græssende dyr i parken, som kan bidrage til at holde naturen lysåben."

Annonce

Vi kommer tæt på dyrene

Natur-nationalparken omkring Fussingø skal ifølge Randers Amtsavis strække sig over 800 hektar, som Naturstyrelsen i forvejen ejer. Det er dels selve søen i området, Fussing Sø, og arealer, som i dag er marker eller skov.

Som nævnt vil der blive sat hegn op til at holde de græssende dyr inde i nationalparken, men området bliver ikke lukket af for mennesker, så man får muligheden for at komme på tæt hold af dyrene og den alsidige natur.

Naturstyrelsen ejer i forvejen 1200 hektar skov, eng og marker i Fussingø. En del af det og søen skal være en del af den nye  natur-nationalpark. Kort: Naturstyrelsen

Partierne bag aftalen om natur-nationalparker - det er Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF, Enhedslisten og Alternativet - har afsat 20 millioner kroner til etableringen af parken ved Fussingø. Pengene går blandt andet til opsætning af hegn, indkøb af dyr og etablering af friluftsfaciliteter for publikum.

Annonce
Annonce
Viborg

En hård nød at knække på Mellemvej

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Mindeord om Tove Nielsen

Viborg

Ny, stor Aldi åbner sidst på året

Annonce