Annonce
Livsstil

Kamilla er vild med vilde julekugler: - For mig er juletræet et skattetræ

Kamilla er vild med utraditionelle julekugler. Fotocollage: Kamilla Sigh / Kitt Flarup
Kamilla Sigh fra Brabrand ved Aarhus kalder sig selv juloman. Hun er vild med julekugler, især de søde, kitschede og ekstravagante, og hun har over 900 forskellige at vælge imellem i sin webbutik. Sidste år designede hun en særlig Aarhus-julekugle, og i år får København også en.

Der er pastelfarvede enhjørning-kugler, Anders And-kugler, dåseskinke-kugler, golfbold-kugler og omkring 900 andre slags julekugler.

- Jeg ynder at sige, at der er en julekugle til os alle sammen. Om det er til din mormor med grønne fingre eller din far, der elsker at ryge pibe, siger Kamilla Sigh.

Hun er selverklæret juloman, bor i Brabrand ved Aarhus og er indehaver af webbutikken Sighs.dk, hvor hun sælger flere end 900 forskellige glasjulekugler.

Julekuglerne bliver lavet i Polen, som har en mangeårig tradition for glashåndværk.

- Kuglerne er mundblæste og malet i hånden, og det er også derfor, at mange af dem er så bekostelige, som de er, fortæller Kamilla Sigh, der håndplukker alle julekuglerne fra sine polske leverandører.

I år får hun nogle særlige corona-julekugler i sortimentet i skikkelse af en nisse med mundbind på.

- Jeg har set hos mange af mine leverandører, at deres bestsellere i år er toiletruller og håndsprit. Dem har jeg ikke. Det er ikke lige mig. Jeg har det bedst med, at jeg kan se mig selv i de kugler, jeg håndplukker. Jeg synes, de skal være søde, ekstravagante eller kitsch, forklarer Kamilla Sigh.

Hun synes i øvrigt ikke, at kuglerne kun behøver komme frem til jul. Det er de færreste, der har deciderede julemotiver, og derfor kan de lige så vel bruges som dekoration til fødselsdage eller andre mærkedage. Hun har selv nogle stykker liggende fremme hele året.

Kamilla Sigh får sin købelyst styret ved at købe kugler til sin webbutik, sighs.dk. Foto: Kamilla Sigh

Juletræet er et fotoalbum

Kamilla Sighs egen passion for julekugler opstod, da hun i sin tid stiftede familie og selv skulle i gang med at skabe juletraditioner.

Hver gang familien var ude at rejse, købte hun et stykke julepynt med hjem som et minde fra rejsen.

- Jeg har altid holdt af at pynte juletræet og bruge det som et fotoalbum, hvor jeg hænger vores minder op. For mig er juletræet snarere et skattetræ, hvor mine forskellige skatte og minder hænger. Der er minder om min far, der er død, og mine børns klip fra børnehavetiden. Jeg synes bare, det siger så meget om den, man er, hvordan ens juletræ ser ud. Det gør det i hvert fald for mig, siger Kamilla Sigh.

Hun er langtfra den eneste, der bruger julekuglerne som minder fra året, der gik. Hun bliver ofte kontaktet at kunder, der spørger efter specifikke julekugler.

- De spørger for eksempel, om jeg har en abc-bog, fordi sønnen knækkede læsekoden i år, eller efter fodbolde, fordi det var et fodboldår for dem. Mange har en tradition, hvor de lader børnene bestemme en kugle hver. Og mange samler julekugler til deres børn, som får samlingen med, når de flytter hjemmefra, fortæller Kamilla Sigh.

Hun synes ikke, julepynten behøver være hjemmelavet for at være personlig. Og hun giver ikke meget for moderigtigt pynt i ”årets julefarve”.

- Jeg synes, der er et personligt islæt i mange af kuglerne. Det er det, der betyder noget for mig. Hos mig er det krimskrams fra godtekassen, for det synes jeg er sjovest, siger Kamilla Sigh.

Dåseskinken er en af Kamilla Sighs yndlingskugler. - Den er så ulækker, at den er sjov, siger hun. Foto: Kamilla Sigh
Annonce

En hyldest til Aarhus og København

I 2019 designede Kamilla Sigh en særlig Aarhus-julekugle med 11 af de aarhusianske seværdigheder og særkender, der betyder mest for hende.

I år kommer København-kuglen, som også er designet af Kamilla Sigh og repræsenterer 12 af hovedstadens seværdigheder.

- Jeg er aarhusianer med stort bolle-å, som jeg ynder at kalde det, og jeg kunne se, at der for eksempel var en Rom-julekugle og en London-julekugle, så det syntes jeg selvfølgelig også, at Aarhus skulle have, siger Kamilla Sigh.

En af de 11 seværdigheder på Aarhus-kuglen er en sort husgavl med en hvid linje. Husgavlen findes ved Nørreport i det centrale Aarhus, og den betyder noget helt særligt for Kamilla Sigh.

- Linjen symboliserer forløbet af Aarhus Å. Det fortalte min far mig, da jeg var en lille pige, og det var jeg meget fascineret af. Derfor skulle den med, selv om der nok ikke er så mange andre, der ville have den med på en Aarhus-julekugle, siger hun.

Kamilla Sigh har tidligere boet 12 år i København og har mange minder fra byen. Derfor skulle hovedstaden også have sin egen julekugle.

- Det var der, jeg mødte min mand, der, vi blev gift, og der, vi fik vores børn. Så København betyder stadig meget for mig, siger hun.

København-kuglen er endnu ikke kommet til salg, men Kamilla Sigh lover, at den er klar inden jul.

Kamilla Sigh designede "Minder om Aarhus-kuglen" i 2019. I år kommer en tilsvarende "Minder om København-kugle". Den hvide linje på den sorte husgavl symboliserer Aarhus Ås forløb og har en særlig betydning for Kamilla Sigh. Derfor skulle den selvfølgelig med på hendes hyldest til Aarhus. Foto: Kamilla Sigh
Julekuglerne er mundblæste og håndmalede på glasværksteder i Polen. Kamilla Sigh har mere end 900 forskellige at vælge imellem. Foto: Kamilla Sigh
De fleste af kuglerne er ikke specielt julede, og derfor mener Kamilla Sigh, at de sagtens kan hænge fremme året rundt eller bruges som dekoration til fødselsdage eller andre mærkedage. Foto: Kamilla Sigh
Kamilla Sigh ynder at sige, at der findes en julekugle til alle. Dem her kunne for eksempel være til golfentusiasten. Foto: Kamilla Sigh
Der findes selvfølgelig også julekugler med Pluto og Anders And. Foto: Kamilla Sigh
Kamilla Sigh bor med sin familie i Brabrand ved Aarhus. Foto: Lene Samsøe
Annonce
Viborg For abonnenter

113 kvadratmeter fra 1985 solgt for 700.000 kroner: Her er ugens bolighandler i Viborg

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Opdateret: Opråb fra Wilbek: Lav om på reglerne for isolation - Viborg tvunget til at bryde regler

Livsstil For abonnenter

Bryllupsrejse inspirerede Mille og Philip Sviatchenko til kompromisløst renoveringsprojekt

Rundt om Viborg

Borgmester møder frustrerede forældre i børnehave

Viborg For abonnenter

Gratis klipning og genbrugstøj ad libitum: Så får Mette også råd til julegaver til venner - og til katten

Populært håndværkerfradrag fjernet fra næste års finanslov

Livsstil For abonnenter

37 år som formand for Viborg Teater: - Det hele begyndte med dukketeater i 50'ernes barndomshjem

Livsstil For abonnenter

Sværd, skjold og skrækdukker: Lokal pædagog arbejder med horror i børnehøjde

Viborg

Kæmpe jubel i Viborg: The Animation Workshop er tilbage på finansloven - får støtte på knap 10 millioner kroner de næste fire år

Flertal finder penge til bedre forhold for fødende efter tre år

Viborg FF

Kort om sport: Viborg FF og Randers FC karantæneramt i forårspremieren - og kæmpesejr til futsalherrer

Leder For abonnenter

Coronaen: Det kunne være sket hvor som helst!

Alarm 112

59-årig med brandert lavede ravage: Fulderik råbte, skreg og spyttede på folk

Annonce