Annonce
Viborg

Vindmølle-forvirring i byrådssalen: De står derude og banker på ...

Vindmølleplanlægning tog en del tid onsdag aften. Arkivfoto: Michael Bager
Politikerne vil nu lave en plan, som skal gøre det lettere at navigere i de vindmølleprojekter, som måtte komme - og som allerede er her. Der lægges allerede pres på politikerne fra potentielle projektmagere.

Viborg: Man skal holde tungen lige i munden.

"Der igangsættes udarbejdelse af kommuneplantillæg".

Altså: Der vedtages ikke en dyt. Politikerne accepterer bare, at der nu sættes et arbejde i gang, som så kan resultere i en samlet plan for kommende vindmølleprojekter i kommunen.

Annonce

Politikerne i byrådet godkendte idéen på byrådsmødet onsdag aften, men ikke uden forviklinger og forvirringer, for Enhedslistens Flemming Gundersen er altid ærligheden selv.

- Hvad er det, jeg skal sige ja til? spurgte han.

- Jeg går ind for så meget planlægning som muligt, og så skal man kigge på projekterne, men jeg er lidt i tvivl om, hvad jeg skal stemme for? Kan nogen forklare mig det?

- Der er da kun et punkt, du kan forholde dig til, svarede borgmester Ulrik Wilbek (V) undrende.

- Så stemmer jeg ja, sagde Flemming Gundersen.

Birthe Harritz (S) fortalte, at der kommer en del henvendelser om vindmølleprojekter.

- Der er to vindmøllefolk, som står og banker på vores dør. De vil gerne hurtigt i gang med at opstille møller ved Sundstrup og Nørre Rind og ved Hvidding og Skals. Derfor skubbede vi på i klima- og miljøudvalget for at lave denne plan, forklarede Birthe Harritz.

Så blev også Ulrik Wilbek lidt forvirret:

- Vi skal lige være enige om, hvordan vi udlægger teksten her. Der står intet om, at det her medfører, at de to projekter skal hurtigt i gang, sagde han.

- Nej, medgav Birthe Harritz:

- Men det, vi foreslår, gør, at vi kommer hurtigere i gang. Og der er i hvert fald en af de projektledere, som banker hårdt på vores dør.

- Det er jeg med på, men det er ret vigtigt at sige, at det er noget, der kan komme i gang. Det er vigtigt at forklare: Der står ikke noget i denne sag om, om de projekter skal i gang eller ikke skal i gang, svarede Ulrik Wilbek og skar ud i pap:

- At de står og banker på er ikke ensbetydende med, at de får tilladelsen. Det skal vi lige slå fast, for det er den slags, der ellers bliver snak og debat om - og jeg kan godt forstå, hvis Flemming ikke ved, hvad han skal forholde sig til. Det, man skal forholde sig til, er, at der nu igangsættes en udarbejdelse af et kommuneplanstillæg. Det er ikke ensbetydende med, at projekterne kommer i gang - men det kan de komme, sagde Ulrik Wilbek.

- Og det har du fuldstændig ret i. Der skal mange undersøgelser til, før de får lov. Først skal vi begynde at se, om der kan være vindmøller, hvor de ønsker det, eller om der kan ske at være flagermus, gæs eller andet, svarede Birthe Harritz - og så var de vist enige.

Lone Langballe, Dansk Folkeparti, sagde:

- Nu prøver vi igen at lave mål og retningslinjer. Der findes også en plan fra 2011. Men kan man stole på, at byrådet holder sig til de retningslinjer? Jeg er flere gange blevet godt og grundigt desillusioneret hvad angår kommuneplaner og vindmølleplaner, sagde hun.

Langballe og hendes partifælle Ove Kent Jørgensen stemte blankt.

SF så en god idé i planlægningen, så man ikke skal tage fornyet stilling fra sag til sag, mens Venstres Johannes Vesterby som altid stemte imod, idet han er modstander af vindmøller i det hele taget.

- Der er ingen grund til at være så meget i tvivl, når valget er så let. En presset planforvaltning skal man ikke belaste med den slags ting, som efter min mening ikke giver nogen værdiskabelse for Viborg. Et klart nej herfra.

Hans nej blev dog det eneste. Planlægningen kan nu gå i gang - og så følger der en sikkert heftig debat om enkelte vindmølleprojekter senere.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce