Annonce
Rundt om Viborg

Vindmølle-modstandere sprængte rammerne

Mødelokalet i Røddinghus var fyldt til mere end sidste plads i aftes. Foto: Morten Dueholm.

Et propfyldt Røddinghus sendte i aftes et klart signal til Viborg Byråd: Vindmøller, nej tak.

De blev ved med at slæbe stole ind, men der var ikke nok til alle. Rødding-borgerne stod op langs væggene, i baglokalet bag projektor-skærmen og i vindfanget uden for det store mødelokale i kulturcentret Røddinghus, da Viborg Kommune i aftes holdt borgermøde om planerne om at rejse to, tre eller fire vindmøller på en højde på knap 150 meter ved Batum lidt uden for Rødding.

Rikke Brorson fra gruppen af møllemodstandere i Batum diskuterer slagets gang med mødets ordstyrer, Torsten Nielsen (K), der er formand for klima- og miljøudvalget.

Byrådets klima- og miljøudvalg havde egentlig besluttet, at mødet på grund af den forventede store tilslutning skulle flyttes til Sødalskolen, men her var der ikke ledigt, så aftenens møde var ikke for folk med tendens til klaustrofobi.

Vindfang og baglokaler var i brug for at få plads til de mange mennesker.

Hvis de mange tilstedeværende byrådsmedlemmer ikke vidste det i forvejen, så ved de det i hvert fald nu. De kan regne med at blive meget upopulære, hvis de står fast på vindmølle-planerne.

Annonce

Langt de fleste af de Rødding-borgere, der tog ordet, talte kraftigt imod udsigten til at blive nabo til møllerne. Adskillige opfordrede til, at man lader tvivlen om sundheds-risici komme borgerne til gode, så man afventer resultatet af en statslig undersøgelse af den eventuelle sundhedsfare ved at bo tæt på vindmøller.

En repræsentant for gruppen af vindmølle-modstandere i Batum, Rikke Brorson, fremviste en række visualiseringer af, hvordan møllerne kommer til at se ud. Dem har modstandergruppen selv fået lavet, og hun beskyldte rådgiverfirmaet Cowi for at manipulere med visualiseringerne i miljørapporten.

»Vi har ikke manipuleret med billederne. Vi har valgt nogle punkter, hvorfra vi har taget billederne og præcist markeret det. Man kunne have valgt andre punkter, men vi har ikke manipuleret,« svarede projektleder Inger Andreasen fra Cowi.

»Vi er bekymret for det psykiske velvære, søvnløshed, hovedpine. Indrømmet, der findes ikke videnskabelig dokumentation. Vi har kun formodninger,« sagde Philip Niël.

»Hvis nu helbredsundersøgelsen viser, at de er sundhedsfarlige. Står Viborg Kommune så til mål for, at de bliver taget ned igen,« spurgte Christian Guldager og fik vist nærmest et nej fra klima- og miljøudvalgets formand Torsten Nielsen (K), der var ordstyrer.

Det er et helvede

Gruppen af mølle-modstandere havde inviteret to naboer til kæmpe-vindmøller til at fortælle om, hvordan det er at bo tæt på møllerne.

»Langt det værste er den lavfrekvente støj. Det er et stort problem for mig og mange af mine naboer. Jeg falder i søvn, og så vågner jeg igen og hører på den brummen, som stod der en kompressor i soveværelset,« sagde Lars Raahauge, der bor 616 meter fra den nærmeste vindmølle i en møllepark i Døstrup ved Hobro.

Han og minkavler Kaj Bank Olesen fra Vildbjerg inviterede klima- og miljøudvalget hjem for at lytte til møllerne. Udvalget har taget imod invitationen fra Kaj Bank Olesen.

»Når jeg kommer hjem om aftenen, så har jeg en drønende hovedpine, jeg har kvalme, jeg går direkte i min seng, men jeg kan ikke sove. Det føles som om, der står en lastbil uden for mig vindue. Det er et helvede,« sagde Kaj Bank Olesen.

Annonce

Havmøller er noget vrøvl

Kun to Rødding-borgere talte for vindmøllerne. En kritiserede møllemodstanderne for at kalde dem for »hav-vindmøller«. Det udtryk er helt hen i skoven, for der findes ikke hav-vindmøller på land, mente han.

»Danmark må være fyldt med meget syge mennesker, hvis man bliver så syg af at bo tæt på en vindmølle«, sagde Per Busk.

Kun to af de tilstedeværende politikere tog ordet. Flemming Gundersen fra Enhedslisten lovede at lytte og sagde, at han endnu ikke havde besluttet sig, og det samme gjorde Torsten Nielsen.

»Det har været fremme, at man ikke kan forstå, at politikerne ikke siger noget, men det er vi fordi, at vi hører efter, hvad I siger,« sagde Torsten Nielsen.

Lokalplanforslagene for vindmøllerne ved Batum er i høring frem til den 12. marts.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce