Annonce
Viborg

Vindmølle-pause synes forbi

Efter en lang pause, hvor der ikke er givet tilladelse til opsætning af nye vindmøller, ser det nu ud til, at der nu snart kommer flere møller i Viborg Kommune. Arkivfoto: John Randeris

Viborg Kommune halter langt bagefter målet om, at vindkraft i 2020 skal dække halvdelen af strømforbruget på landsplan. Det er flere år siden, der sidst er opført vindmøller, men nu kommer to projekter i Vinge og ved Kjellerupvej ud i en såkaldt fordebat.

Viborg: Så sent som for et år siden besluttede politikerne i klima- og miljøudvalget, at der ikke skulle arbejdes videre med fire vindmølleprojekter og i stedet forsøge at få Forsvarets tilladelse til at opføre vindmøller på en del af det store øvelsesterræn ved Finderup.

Forsvaret fastholder som tidligere, at der ikke kan bygges vindmøller på øvelsesterrænet, og derfor besluttede byrådet på et møde onsdag, at der skal igangsættes en såkaldt fordebat for to projekter i henholdsvis Vinge i det gamle Tjele Kommune og i Tolstrup ved Kjellerupvej lige nord for kommunegrænsen til Silkeborg.

Fordebatten afsluttes sidst på året, og derefter går der yderligere et år, før byrådet sidst i 2019 eventuelt kan sige ja til de to projekter.

Samtidig skal tre andre ansøgninger om projekter ved Daugbjerg, Finderup og i Dalgas Plantage nu undersøges nærmere for at afklare, om der er problemer ved at opstille møller de pågældende steder i forhold til landskab, naboer og andre væsentlige forhold.

Tre stemte imod

De to projekter, som nu kommer ud i fordebat, omfatter i alt 13 møller, der er 150 meter høje, fordelt med 10 i Vinge og tre ved Kjellerupvej i Tolstrup.

De tre ansøgninger, som nu skal vurderes nærmere, omfatter tilsammen 11 styk 150 meter høje vindmøller fordelt med fire i både Finderup og Dalgas Plantage og tre ved Daugbjerg.

Det besluttede et stort flertal i byrådet på et møde onsdag, hvor tre medlemmer stemte imod. Det er Dansk Folkepartis to medlemmer, Ove Kent Jørgensen og Lone Langballe samt Venstres Johannes Vesterby.

Lone Langballe anførte, at så store vindmøller, som der her er tale om, ikke hører hjemme i områder med nærhed til beboelse, mens Johannes Vesterby konsekvent er imod vindmøller i det hele taget. Derfor har han stemt nej ved enhver given lejlighed både i Viborg Byråd og tidligere, da han sad i kommunalbestyrelsen i Tjele.

SF's Kai O. Andersen opfordrede til, at man hurtigt får afklaret, om de tre projekter, der nu skal undersøges nærmere, kan gennemføres. Og så forudså han, at der nu er flere ansøgninger om vindmøller på vej i Viborg Kommune.

Flemming Gundersen fra Enhedslisten mente, at det er helt nødvendigt at komme i gang med at stille vindmøller op - også set i lyset af, at Apples datacenter i Foulum skal bruge grøn energi.

Annonce
Alarm 112 For abonnenter

Pludselig stod der en kvart million på kontoen: Hashhandleren anede ikke, hvor de kom fra - påstår han

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 752 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn - højeste prositivprocent siden august

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Babyboom på vej: Skrigende behov for børnepasning i øst og vest

Sport For abonnenter

Målræven Stine Andersen gør status: - Jeg håber snart, jeg brænder banen af igen

Alarm 112

Husk paraplyen: DMI varsler voldsomme mængder regn på vej

Viborg

Forsvaret forurenede bæk: Nu skal kød fra kvæg alligevel testes for giftstoffer

Navne

Mød Sabrina: Selvudnævnt serie- og filmnørd, kulturel storforbruger - og ny kvinde på folkebladets redaktion

Sport For abonnenter

Serieoverblikket: Stor spænding i begge ender af tabellen

Debat

I skal huske at stemme den 16. november

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Alarm 112

Romerlys og ballade foran stadion efter fredagens superligakamp: - Man skal høre efter, hvad politiet siger

Erhverv

Tak for indsatsen: Jysk-ansatte bliver belønnet med million-bonus

Debat

Et sundhedsvæsen i knæ: Hvorfor kun mundtlig orientering

Viborg FF For abonnenter

Genlæs liveblog: Viborg FF-reserver vinder sikker 4-0-sejr over Hobro

Livsstil

Lene forelskede sig i både ridestilen og ridelæreren

Annonce