Annonce
Rundt om Viborg

Vindmølle-modstander: - Projektet er umuligt at gennemføre

Tajga-sædgæssene holder om vinteren - især når der er hård vinter i nord-skandinavien - til på markerne, hvor vindmøllerne skal stå. Arkivfoto: Thorkil Brandt
Ihærdig vindmøllemodstander mener, at projektet i Nr. Vinge ikke kan realiseres, fordi klager, der ikke kan afvises, vil stoppe det.
Annonce

Nr. Vinge: Der tegner sig et flertal i byrådet for vindmølleprojektet ved Nr. Vinge, efter at et flertal i byrådets klima- og miljøudvalg har sagt ja til vindmølleplanerne. En af modstanderne fra lokalområdet, Nancy Knudsen, tror dog ikke på, at det omstridte mølleprojekt i sidste ende bliver til noget.

Det skyldes blandt andet, at Viborg Kommune ikke tager hensyn til områdets bestand af tajga-sædgæs og det nærliggende Natura 2000-område, der blandt andet er oprettet af hensyn til gæssene. Nancy Knudsen forventer derfor, at klagerne over et eventuelt ja til vindmøllerne i første omgang vil få opsættende virkning, og at klagenævnene i sidste ende vil sige nej til projektet.

- Med den indsigelse, som eksperterne i tajga-sædgæs på Aarhus Universitet er kommet med, kan vi ikke forstå, at man lader den sag gå videre. Man kan undres over, at man går videre med projektet, når det skader miljøet, fugle og lokalsamfund, siger hun.

Annonce

Fejl i sagen

Nancy Knudsen har sammen med adskillige andre modstandere fra lokalområdet gjort opmærksom på, at byrådsmedlemmerne kan blive gjort personligt ansvarlige, hvis de vedtager vindmølleprojektet, og at kommunen på flere områder har behandlet sagen forkert. Kommunen har ikke lavet en strategisk miljøvurdering, som EU-lovgivningen kræver, når der opføres vindmøller ved et Natura 2000-område. Man har heller ikke styr på, hvem der er klageinstans, idet man ikke skelner mellem Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet, som har hver sin rolle i behandlingen af en klage.

- Projektet er umuligt, fordi forskerne gør opmærksom på, at der er et meget stort habitat-tab for tajga-sædgåsen. Konditionerne i miljøkonsekvens-vurderingen er ikke rigtige, så jeg forstår ikke, at man vil gå videre med det. Klagen vil ende hos forskerne i sidste ende, siger hun.

Dansk Ornitologisk Forening har bebudet, at den vil klage til EU-kommissionen over en eventuel tilladelse til Tjele-vindmøllerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Bjerringbro

Ung tømrer med stor succes

Viborg

Snart kommer turen til Preislers Plads

coronavirus

Live: Regeringen indfører krav om mundbind i offentlig trafik hele døgnet

Annonce