Annonce
Rundt om Viborg

Vindmøller og solenergi skal undersøges nærmere

Der er planer om at etablere et stort solcelleanlæg på 107 hektar her ved Gammelstrupvej ved Kvosted. Arkivfoto: Ritzau Scanpix/Morten Pedersen
Klima- og miljøudvalget har sat gang i den videre planlægning for solcelleanlæg ved Stoholm og Kvosted og desuden for opstillingen af tre vindmøller ved Daugbjerg.
Annonce

Viborgegnen: - Solanlæg fylder mange hektar, og visuelt fylder de i landskabet, men de store solcelleanlæg er virkeligt noget, der rykker i forhold til den vedvarende energi og i forhold til kommunens klimaregnskab.

Sådan siger formanden for klima- og miljøudvalget, Torsten Nielsen (K), efter at udvalget på et møde for nyligt har sagt ja til, at forvaltningen sætter gang i den videre planlægning for to nye solcelleanlæg.

Det ene er beliggende nord for Stoholm, hvor firmaet Better Energy har søgt om at etablere et solcelleanlæg på 71 hektar med en årlig produktion på omkring 63.000 megawatt. Desuden har firmaet European Energy A/S søgt om at etablere et endnu større solcelleanlæg vest for Kvosted. Her vil man opstille et solcelleanlæg på 107 hektar, der skal kunne producere 107.000 megawatt årligt.

Udover forholdene for naboer er der på forhånd fokus på, at området ved Stoholm delvist følger afgrænsningen af habitatområderne for Mønsted og Daugbjerg Kalkgruber og Mønsted Ådal, der er udpeget som værdifuldt landskab. Også området ved Kvosted grænser op til arealer, der er udpeget som værdifuldt landskab.

Annonce

Muligheder for solcelleanlæg

Udover planlægning af de konkrete projekter vil man også sætte gang i en revision af retningslinjerne for opstilling af solenergianlæg i kommunen.

Det skal medføre, at man dels får udpeget områder, hvor der ikke kan opstilles solcelleanlæg - eksempelvis fordi landskabs- og naturinteresser her vægtes højere end energiproduktion.

Også neutrale områder skal udpeges, lige som man vil samle idéer til ideelle placeringer af solcelleanlæg. Det vil man under en fem uger lang idefase, hvor man samler input til både de konkrete projekter og de generelle retningslinjer.

Der holdes et fælles borgermøde om begge ansøgninger tirsdag den 22. september fra klokken 17.00 i Multisalen på Viborg Rådhus.

Annonce

Vindmøller ved Daugbjerg

Også en konkret ansøgning om at opstille tre vindmøller med en totalhøjde på op mod 150 meter godt en kilometer øst for Daugbjerg skal nu undersøges nærmere, har udvalget besluttet.

Det er firmaet Wind Estate A/S, der vil opstille de tre vindmøller med en årlig produktion på omkring 37.500 megawatt svarende til forbruget i 9000 husstande på stedet.

Forvaltningen vurderer på forhånd, at et væsentligt emne i den videre planlægning er, at undersøge konsekvenserne for flagermusene i området, da vindmøllerne i givet fald skal rejses omkring en kilometer fra en del af Natura 2000 habitat-området for Mønsted og Daugbjerg Kalkgruber, hvor tusindvis af flagermus overvintrer.

Selvom vindmøllerne ikke skal placeres i selve området, kan man ifølge habitatbekendtgørelsen ikke vedtage planer, der kan ødelægge yngle- eller rasteområder for dyrearter som flagermus.

- I forhold til flagermusene kan jeg have min tvivl om, hvorvidt det kan lade sig gøre at rejse vindmøllerne her. Men nu får vi det belyst, siger Torsten Nielsen.

Udvalget ønsker særligt fokus på konsekvenserne for flagermusene, og har bedt om at det skal ske under inddragelse af et "anerkendt universitet", som det hedder i beslutningsreferatet.

Annonce

Borgermøde i forsamlingshuset

Også i denne sag skal der holdes borgermøde undervejs i idéfasen. Det sker den 30. september fra klokken 17.00 i Daugbjerg Forsamlingshus.

I forhold til vedvarende energi er det målsætningen, at kommunen i 2025 skal have mindst 35 procent af energiforbruget dækket af vedvarende energi.

Økonomi- og Erhvervsudvalget skal også se på de tre ansøgninger. Det sker på et møde onsdag, og derefter skal sagerne omkring byrådet.


Solanlæg fylder mange hektar, og visuelt fylder de i landskabet, men de store solcelleanlæg er virkeligt noget, der rykker i forhold til den vedvarende energi og i forhold til kommunens klimaregnskab.

Torsten Nielsen (K), formand for byrådets klima- og miljøudvalg
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg For abonnenter

DF-gruppeformand vil have minister ind i sag om voldstrusler på Viborg Rådhus: - Det skal i min optik koste en udvisning

Viborg

De ældste elever fik forfatter-tip

Udland

Anden bølge er i gang: Tyskland kan blive lukket land for danskere lige om lidt

Annonce