Annonce
Debat

Vindmøller på land og sundhed til salg

Vi spørger, om sundhed er til salg, når der rejses vindmøller på land? Viborg Kommune er i gang med vindmølleplanlægning i kommunen. Det er en spændende proces, som vi følger tæt.

Vi har søgt og læst information om vindmøller mange steder. Vi har fået et indblik i bekendtgørelser, afstandskrav, støjforhold og skyggekast med videre og ikke mindst forhold omkring sundhed for de mennesker som bor ved vindmølleområder. Mange forskere mener, at vindmøllenaboer ikke er godt nok beskyttet mod gener fra støj. Naboer til vindmøller og dem, der bor 1-2 km væk fra mølleområdet har oplevet på egen krop, at støj og skyggekast med videre giver gener hver dag og også sundhedsproblemer. Med de gældende regler for opstilling af vindmøller på land, tages der ikke tilstrækkelig hensyn til vindmøllenaboer og dem, der bor i nærområdet. Byrådet har dog efter konkret vurdering af et vindmølleprojekt muligheden for at forøge afstandskravet fra mølle til boliger. Der er mange lokalsamfund, som har takket nej tak til kæmpevindmøller i deres lokalområder, og de har kæmpet ihærdigt mod vindmølleindustrien og dem, der ville rejse vindmøllerne. For nogle lokalsamfund er det lykkedes at slippe for vindmøllestøj og gener for andre ikke.

Mange mennesker ved etablerede vindmølleområder har berettet om støjgener og gener som følge af lavfrekvent støj, som påvirker folk op til tre km. væk. Det handler blandt andet om søvnforstyrrelser, hjertekar sygdomme, svimmelhed, stress, depression, type2diabetes, lav fødselsvægt og høreskader for nyfødte, kronisk hovedpine, tinnitus, kvalme, sløret syn, problemer med koncentration og hukommelse og problemer med indlæring for børn.

Annonce

Rejses vindmøller på 150 meters højde vest for Pederstrup som anført i projektforslaget får det alvorlige konsekvenser for mange mennesker i lokalområdet. Forvaltningen i Viborg Kommune angiver, at der er 5 boliger indenfor 600 meter fra vindmøllerne, og det berører 14 borgere. Her vil det ikke være til at bo på grund af de støjgener m.v., som vindmøllerne giver. For os ser fremtiden sådan her ud: Ejendommene indenfor 600 meter fra vindmøllerne ligger for tæt på vindmølleområdet, og de bliver opkøbt og forladt, herunder vores ejendom. I zonen fra 600 meter til 1000 meter bliver der massive problemer med støj og deraf følgende sundhedsproblemer for beboerne. I zonen 1000 meter til 1500 meter vil der være væsentlige støjgener og sundhedsproblemer. Den lavfrekvente støj vil genere boliger længere væk, og hvad sker der her? Der ligger flere landbrugsejendomme med husdyr, hvor dyrene vil blive påvirket af støjen, og et produktionstab skal imødeses. Det er ikke det fremtidsscenarie, som vi havde forestillet os her i vores lokalsamfund, og vi vil gøre vores bedste for at standse projektforslaget.

De to lodsejere og Wind Estate A/S, som ønsker at opføre de tre kæmpevindmøller vest for Pederstrup tænker ikke på naboernes og de lokale beboeres helbred. Det gælder om elproduktion fra vindmøllerne, om penge, og sådan er det også for dem, der tænker på at investere i projektet for at opnå en god profit. Det handler ikke om støj ved naboer og folks helbred ved Pederstrup, Vrå og Løvel, og for alle os på ejendomme i oplandet.

Det er vigtigt, at sundhedsforhold og helbred for folk i lokalområdet også tages med i betragtning, når vindmølleplanlægning og -ansøgninger skal sagsbehandles i kommunerne. Giv hensynet til folks helbred en plads i planlægningen både landspolitisk og lokalpolitisk.

Vi ser frem til byrådets behandling af vindmølleplanlægningen i Viborg Kommune.

Annonce
Viborg For abonnenter

Trafik og fortid ligner de største forhindringer ved enormt midtby-byggeri

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmpe fodboldfest i midtbyen: Danmark - Wales bliver vist på storskærm på Paradepladsen lørdag

Viborg For abonnenter

Fri for mundbind - næsten da...

Viborg

Kæmpe-investering prioriteres højt i byrådet

Sport

Sommerbrag i stadionhallen: Viborg tildelt Super Cup-værtskab

Debat For abonnenter

Vær på vagt over for alle kampagner

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Debat

Det kulturelle selvbedrag – eller den danske model for støtte til alt det forskellige, vi synes er vigtigt?

Sport

Borgmesteren, cheftræneren og anføreren: Det siger de til den store VFF-nyhed

Erhverv

Trods sydlig fristelse: Ventelister giver fyldte sommerhuse

Erhverv

Sommerhus-debat rammer ikke regnskabet: Luksushuse.dk har fremgang som aldrig før

Navne For abonnenter

Ingelise Christensen sov stille ind med sin mand ved sin side

Sport

Viborg HK får flere defensive muskler - nybagt mor brænder efter at vinde medaljer med klubben

Annonce