Annonce
Viborg

Virksomheder undrer sig over Trepas-lukning

Maskinværkstedet på Trepas nedlægges, men de udviklingshæmmede medarbejdere kan alle forblive på Trepas i andre funktioner. Arkivfoto: Morten Dueholm

Hos to virksomheder ærgrer og undrer de sig over, at et beskyttet værksted for handicappede angiveligt ikke kan køre rundt. De har begge været glade for at lægge opgaver netop her.

Viborg: Hos både Kærsgaard Stål i Viborg og hos Haas Meincke i Rødkærsbro var det med forbløffelse, at man læste, at maskinværkstedet hos Trepas skal lukke.

Forklaringen er - ifølge teamleder Flemming Bastrup - at man ikke længere har opgaver nok til at give de udviklingshæmmede nok meningsfyldt arbejde.

Derfor rydder man kælderen på Vævervej, hvor man i årevis har sat en ære i at udføre et solidt, manuelt stykke arbejde.

Det skrev folkebladet lørdag den 17. november.

Men for Klaus Mortensen, teknisk chef hos Kærsgaard Stål, virker det altså underligt, at det er kommet dertil.

- Vi har bare oplevet i den seneste tid, at de ikke rigtig har virket interesseret, siger han undrende om de opgaver, man ellers normalt har sendt ud på Vævervej, hvor Trepas holder til.

- Det lugter langt væk. Om det er nede på gulvet eller i ledelsen, der har været noget galt, eller hvad pokker der sker, ved jeg ikke, tilføjer han.

Annonce

Virker forkert

Det er ensformige opgaver, som kræver mange gentagelser, der typisk er blevet lavet på Trepas.

- De opgaver kan man enten vælge at sende til Polen, men man kan også sende dem hen til Trepas, som vi har brugt rigtig meget. Om det koster et par kroner mere er mindre væsentligt for os, opgaven skal bare i mål. Udfordringen sådan et sted er, at det ikke går vildt hurtigt, men når bare vi er ude i god tid, plejer det ikke at være et problem, siger han.

Men det er det altså blevet nu.

Emner, som man selv kan lave 300 styks af om dagen, vil Trepas kun lave 100 af om ugen.

- Det lugter af, at man ikke har engagementet, og at man ikke vil have det til at lykkes. Man ønsker åbenbart ikke at give den en skalle. Kunne de bare lave 500 om ugen, så kunne vi sagtens få det til at lykkes, fordi vi er ude i god tid. Men 100 om ugen giver ingen mening. Det kan vi ikke forsvare. Vi har ellers masser, de kunne lave, siger Klaus Mortensen, der er "rigtig meget overrasket" over, at maskinværkstedet lukker på grund af opgavemangel.

- Jeg har brugt Trepas i mange år med stor glæde. Jeg elsker det lys, de har i øjnene. Det virker meget forkert, at de ikke skulle have noget at lave, konstaterer han.

Trætte af lukning

Også i Rødkærsbro er det med ærgrelse, at man har noteret sig, at maskinværkstedet lukker.

Logistikchef Bjarne Bonde siger:

- Vi får lavet en del i maskinværkstedet, så lukningen undrer da også os. Vi er ved at have brugt det i mange år efterhånden, hvor de både bukker og svejser små opgaver for os, som vi vurderer passer lige til dem. Opgaver med mange styk i, som vores folk måske ikke synes er så interessante.

Han vil ikke kloge sig på, om maskinværkstedet "har nok at give sig til," men tilføjer:

- Jeg synes dog, at vi tit sender opgaver derhen i stedet for at sende dem til Østeuropa. Vi har vel 10-15 forskellige emner i en løbende produktion. Vi vil være trætte af, hvis de lukker det ned, konstaterer Bjarne Bonde.

Lukker Trepas?

Janni Retoft, som er leder af det omfattende, kommunale arbejdsmarkedscenter Jobigen, vil ikke til folkebladet svare på den undren, som Bjarne Bonde og Klaus Mortensen har, da hun ikke kender til lige præcis de opgaver.

Folkebladet er i de seneste uger blevet kontaktet af mange, som har frygtet, at lukningen - eller nedskaleringen, om man vil - af maskinværkstedet bare er den første flig, man saver af den mere end 50 år gamle institution, Trepas.

De udtrykker frygt for, at man hos Viborg Kommune ønsker helt at lukke det beskyttede værksted for i stedet af få de udviklingshæmmede ud på det private arbejdsmarked.

Til det siger Janni Retoft:

- Vi forsøger at sikre den bedst mulige beskyttede beskæftigelse til dem, som har brug for det.

Vil du sige, om det skal være i Trepas-regi eller ej?

- Som det ser ud lige nu, så er der ikke noget som helst i sol, måne og stjerner, som tyder på, at vi lukker Trepas. Hvordan verden kommer til at se ud, ved jeg ikke, men der er intet, der tyder på dét på nuværende tidspunkt.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce