Annonce
Rundt om Viborg

- Vores valg gør en forskel ude i verden

Grundlovens ord skal gælde ude i den virkelige verden. Ellers er den intet værd, sagde Ditlev Berg Overgaard på baggrund af sine erfaringer fra Bangladesh. Foto: Morten Pedersen

Den unge taler ved det traditionelle grundlovsmøde i Rødding har i et af verdens fattigste lande erfaret, at grundloven reelt ikke gælder den fattigste del af befolkningen, som lever en slavetilværelse

Rødding: I en stadig mere globaliseret verden kan vi danskere gøre en forskel ude i verden ved at tænke os rigtig godt om, når vi træffer vores valg og eksempelvis køber ind. Måske skal man overveje at droppe den billige T-shirt, hvis den er fremstillet i Bangladesh, for så er det sandsynligvis børn, der er tvunget til at arbejde for en ussel løn, som har lavet den.

Det var budskabet fra 22-årige Ditlev Berg Overgaard, som var den utraditionelle taler ved det traditionelle grundlovsmøde i Rødding, som det lokale menighedsråd inviterede til for 25. gang. Taleren er født og opvokset i Rødding, men har tilbragt flere måneder i et af verdens fattigste lande, Bangladesh, hvor han har arbejdet som frivillig for Operation Dagsværk.

Den lokale præst, Niels-Peter Jacobsen, der i sin tid tog initiativ til de velbesøgte grundlovsmøder - omkring 150 var mødt frem denne gang - sagde i sin introduktion, at man gennem årene mest har haft borgmestre, politikere, ministre og lokale skolefolk som talere. Og at han derfor glædede sig til at høre, hvilket budskab den unge lokale taler havde med til de mange deltagere, som traditionen tro indledte mødet med en gudstjeneste i kirken.

Jens Kjærsgaard Yde var til grundlovsmøde i Rødding for første gang - "lokket" af kæresten Margrete Mark Jacobsen til højre i billedet.

Beskytter de rige

Ditlev Berg Overgaard understregede, at man i Bangladesh skam har en grundlov med rettigheder som religionsfrihed, ytringsfrihed, beskyttelse af mindretal og anvisninger på, hvordan landets magtstrukturer skal bygges op - helt som de rettigheder, der er i den danske grundlov.

- Men forskellen er, at Bangladesh er et gennemkorrupt samfund, hvor magthaverne beskytter de rige, og derfor er grundlovens ord ikke noget værd for den menige befolkning, sagde Ditlev Berg Overgaard, som på den baggrund mindede om, at vi skal værne om den danske grundlov.

Blandt de forholdsvis få unge deltagere i mødet var Jens Kjærsgaard Yde, der var med for første gang, og hans kæreste, Margrete Mark Jacobsen, der som datter af præsten har fået grundlovsmøderne med ind med modermælken.

- Margrete har talt rigtig meget om møderne, så nu glæder jeg mig til at høre talerne og smage på lagkagen, siger Jens Kjærsgaard Yde med et stort smil.

Traditionen tro ville mange lokale ikke gå glip af grundlovsmødet i teltet med den smukke udsigt ud over søen.
Annonce
Sport For abonnenter

Karakterbog: Stærkt sammenhold sikrede storsejren

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: Nu er over 74 procent af befolkningen færdigvaccineret

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Storsejr sikret i Horsens: Viborg HK fortsætter sæsonen ubesejret

Sport For abonnenter

Kampen minut for minut: Viborg HK storsejrede i Horsens

Viborg

Varieret boligprojekt på vej i banebyen: Svanemærket er fællesnævneren for de mange forskellige boligtyper

Rundt om Viborg

12 nye boliger på vej i oplandsby: Fristen for at påvirke udformningen af midtby-projekt udløber snart

Debat

'Viborgs borgere og medarbejdere bliver ført bag lyset: Byrådet fejer nedskæringer ind under gulvtæppet'

Rundt om Viborg For abonnenter

Genbrugs-succes: Ny butiksflytning betød dobbeltsalg - og lidt til

Bjerringbro For abonnenter

Radiser og salat på taget af lokal idrætshal - idéer er der nok af

Rundt om Viborg

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Rundt om Viborg

Nu tager de sagen i egen hånd: Borgerforening vil selv finde manglende dagplejer

Danmark

Marias mor havde planlagt selvmord gennem flere år - Min verden gik fuldstændig i sort

Livsstil For abonnenter

Merete så et opslag på Instagram og tog springet ud i det ukendte: Sagde sit job op og solgte stort set alle sine ting

Viborg For abonnenter

I 2019 var Karin Gaardsted og Mette Nielsen i direkte duel om socialdemokratiske stemmer, uden at nogen af dem kom i Folketinget - nu kan historien gentage sig

Kultur

750.000 kroner til Viborgs nye, eksperimenterende teater: - Det er en bekræftelse på, at vi er på rette vej

Annonce