Annonce
Erhverv

Vred dåvildt-formand: - De pisser os op og ned ad ryggen

Formanden for Sydvesthimmerlands Dåvildtlaug, Leif Gade, synes, det er udtryk for usædvanligt dårlig moral, når udefra kommende jægere er ligeglade med lokale fredningsaftaler og optræder som det, han kalder "hegnsskytter". Foto: Niels-Chr. Jönsson
Formanden for Sydvesthimmerlands Dåvildtlaug, Leif Gade, er stærkt utilfreds med, at nogle udefra kommende jægere ser højt og flot på de lokale fredningsaftaler, der skal sikre en stor og sund dåvildtbestand.

Skringstrup: Helt som vanligt var en masse glade og forventningsfulde jægere ude i naturen den første lørdag i december, da den store fællesjagt i Sydvesthimmerlands Dåvildtlaug løb af stablen.

Sneen havde lagt sig over landskabet, og selvom man på grund af corona ikke kunne mødes til den store samlede morgenmad, der normalt indleder den traditionsrige dag, så var forventningen til en god jagtdag intakt hos de mange jægere i dåvildtlauget.

Det blev sådan set også en rigtig fin dag for deltagerne, men stemningen skiftede nu noget ud på eftermiddagen, hvor det stod klart, at der stik imod de frivillige fredningsregler for dåvildtlauget, var blevet skudt to store dåhjorte under jagten.

Annonce

Det er virkelig dårlig stil og et udtryk for skidt moral.

Leif Gade, formand for Sydvesthimmerlands Dåvildtlaug

Ifølge dåvildtlaugets fredningsregler må der i dette jagtår (til og med udgangen af januar 2022) kun skydes kalve, hinder og spidshjorte, mens de større hjorte stadig er fredede. Ikke desto mindre blev der i dagens løb skudt både en halvskuffel og en fuldskuffel (hjorte med stort gevir, red.), så hvad var der gået galt?

Egentlig ikke noget, for det var ikke medlemmer af lauget, der havde skudt hjortene. Det var derimod andre jægere i området, der havde benyttet dagen og jagten til at nedlægge de to store hjorte.

Hegnsskytter

Det er der ikke noget juridisk forkert i, men det er i laugsformand Leif Gades øjne rigtig dårlig stil og et udtryk for skidt moral fra de andre jægeres side, og han tøver ikke med at bruge det i jægerkredse ret nedladende udtryk "hegnsskytter" (se faktaboks) om nabojægernes ageren den lørdag i december.

Dåvildt

Dådyret er den andenstørste af de fire hjortearter, der lever vildt i Danmark.

Dådyret forsvandt fra Danmark i forbindelse med den seneste istid, men er blevet genindført i den tidlige middelalder som jagtobjekt for konger og adel. Bestanden af dådyr er stigende i Danmark.

Dådyret findes grundlæggende i tre farvevarianter, lysebrun, mørkebrun og næsten sort, og sommerpelsen er lysere og oftest præget af hvide eller lyse pletter.

En fuldvoksen dåhjort (hannen) kan veje op til omkring 100 kilo og nå en skulderhøjde på cirka en meter. Hunnen (dåen) er noget mindre.

Det er kun hjorten, der sætter gevir, og den betegnes efter størrelsen på geviret som henholdsvis, spidshjort, stanghjort, halvskuffel og fuldskuffel. De sidste to betegnelser henviser til det skovl/ske-formede gevir.

- De pisser os op og ned ad ryggen med det her. De udnytter 10 års frivilligt arbejde til at høste af den dåvildtstamme, vi møjsommeligt og med et målrettet arbejde har fået op at stå her i området. Det er virkelig dårlig stil og et udtryk for skidt moral, siger en tydeligt vred Leif Gade.

Han er helt på det rene med, at nabojægerne ikke har gjort noget forkert i forhold til jagtloven, men det gør ham ikke mindre vred.

- Det her handler på ingen måde om jura. Det handler om respekt for andre folks frivillige arbejde, eller rettere sagt om mangel på respekt, siger Leif Gade.

Annonce

Var inviteret

Han er ikke mindst vred på det ene hold jægere, der ikke selv bor i området. Dem har lauget ifølge ham flere gange har været i kontakt med, siden de for et års tid siden lejede jagtretten på et stykke jord i området. Området er ejet af en landmand, der heller ikke selv bor i lokalområdet.

- Det ene hold jægere (hvor fuldskuflen blev nedlagt, red.) har hele tiden klart givet udtryk for, at de ikke ønsker at være med, og jeg synes da også deres ageren under fællesjagten er umoralsk, men det er faktisk værre med de andre. De andre har selv taget kontakt til os og har ved flere lejligheder udtrykt interesse for vores arbejde, og de blev altså også inviteret med på fællesjagten, siger Leif Gade.

Et foto fra fællesjagten i december, hvor der i dåvildtlaugets regi ikke blev nedlagt hjorte større end spidshjort som de to her på billedet. Privatfoto

Ifølge ham sagde nabojægerne dog nej tak med den begrundelse, at de selv skulle holde en planlagt jagt på deres revir (jagtområde, red.) om søndagen.

- Det var da en fuldt forståelig begrundelse for ikke at deltage i den store jagt om lørdagen, men når der så alligevel er tre riffelskytter på post om lørdagen på deres jagt midt i området, hvor vi jo sætter vildtet i bevægelse, så holder alting da op. Og når de så oven i købet skyder store hjorte, som vi i lauget stadig ønsker fredet, så går man da klart over stregen. Det kan man i mine øjne bare ikke gøre. Det er simpelthen så ringe, siger Leif Gade.

Annonce

Sagde nej tak

Folkebladet har været i kontakt med den person fra det pågældende jagtkonsortium, Henrik Brun Jensen, som Leif Gade flere gange har været i dialog med om dåvildtlaugets arbejde - og som på sit konsortiums vegne sagde nej tak til at deltage i fællesjagten - men han ønskede ikke at tale med avisen om sagen.

- Men du har ifølge Leif Gade udtrykt, at I var interesserede i et møde om fællesjagten, og du har senere meldt afbud til jagten på vegne af konsortiet.

- Jeg må henvise til Tue Kristiansen i den her sag, siger Henrik Brun Jensen, der afviser at være formand for jagtkonsortiet, hvilket Leif Gade ellers mener at have fået oplyst.

- Jeg er en del af bestyrelsen, men vi har ikke en formand. Du må snakke med Tue fra bestyrelsen, siger Henrik Brun Jensen.

Vi har blandt andet lejet den her jagt, fordi der er dåvildt i området, og vi er ikke enige i, at alle store hjorte skal fredes.

Tue Kristiansen, jæger i dåvildtlaugets område

Tue Kristiansen er en af de tre skytter, der var til stede på jagtkonsortiets areal, da dåvildtlauget holdt fællesjagt, og han erkender, at der den dag blev nedlagt en halvskuffel, og at man havde sagt nej tak til at deltage i fællesjagten sammen med dåvildtlauget.

Annonce

Ikke enige

Han mener dog ikke, at hverken konsortiet eller de tre jægere på dagen har gjort noget forkert, og han står fuldt ud inde for sin og de to andre jægeres ageren på dagen.

- Formanden for dåvildtlauget kalder jer hegnsskytter og siger, at I pisser dem op og ned ad ryggen. Hvad siger du til det?

Hegnsskytte

Ordet hegnsskytte henviser til en jæger, der benytter nabojægernes jagt (typisk større jagt med hunde) til at sætte sig på sit eget stykke for at skyde det vildt, nabojægerne sætter i bevægelse og ind på hans/hendes revir.

Tidligere var betegnelsen endog meget nedsættende i jægerkredse og alle lokalsamfund, og det er stadig en negativ betegnelse.

De senere år er "hegnsskytter" blevet lidt mere accepteret og endda i nogle tilfælde påskønnet i de områder, hvor især kronvildtet gør megen skade på afgrøderne. Her er der dog ofte tale om enten en aftale eller en stiltiende accept.

- Det synes jeg ikke, vi gør. Jeg kan på en eller anden måde godt forstå dem, men vi har altså meldt ud, at vi ikke er enige i deres afskydningspolitik, og så er det jo et spørgsmål om, hvordan man ser på det, siger Tue Kristiansen, der også understreger, at hverken han eller de to andre jægere, hvoraf en altså skød en større hjort, har gjort noget ulovligt.

- I var jo blevet tilbudt at være en del af fællesjagten, men havde sagt nej med henvisning til, at I selv skulle have jagt om søndagen, er det så ikke dårlig stil alligevel at have tre riffelskytter på post for at skyde det vildt, som naboerne sætter i bevægelse.

- Det kan jeg ikke se noget forkert i. Vi har blandt andet lejet den her jagt, fordi der er dåvildt i området, og vi er ikke enige i, at alle store hjorte skal fredes, siger Tue Kristiansen.

Annonce

Fuldt lovligt

- Men der er jo netop en stor dåvildtbestand i området, fordi dåvildtlauget har udføret et målrettet arbejde for at få sådan en op at stå, og de mener ikke, der bør skydes store hjorte endnu. Er det god jagtmoral at gøre det alligevel så?

- Jeg kan stå inde for, hvad vi tre jægere har gjort. Vi har fri anstandsjagt i konsortiet, og det har vi tre benyttet os af den dag. Det er fuldt lovligt, men dåvildtlauget er da i deres gode ret til at mene, at vi ikke skulle have gjort det. Vi mener noget andet, siger Tue Kristiansen.

Han mener for øvrigt - i modsætning til Leif Gade, at konsortiet som sådan har meldt klart ud, at man ikke ønsker at være en del af Sydvesthimmerlands Dåvildtlaug, og så gør han opmærksom på, at konsortiets bestyrelse har tilbudt at holde et møde med dåvildtlauget efter den famøse dag, hvor de tre jægere blev kontaktet af Leif Gade og hans søn efter jagten.

- Deres formand har kun ønsket at mødes med hele konsortiet, og det er bare ikke muligt at samle os allesammen. Vi har tilbudt, at de kan mødes med bestyrelsen, men det har de ikke været interesseret i, så lige nu er der ikke udsigt til, at vi skal mødes, siger Tue Kristiansen.

Annonce

Vil godt mødes

Leif Gade fra dåvildtlauget afviser bestemt, at de nye jægere i området, der var inviteret til fællesjagten, har meldt klart ud, at de ikke ønsker at være en del af dåvildtlauget.

- Tværtimod. De har henvendt sig til os, og op til fællesjagten har de også sagt, at de gerne ville deltage i et forberedende møde, så det er simpelthen noget vrøvl, siger Leif Gade, der  bekræfter, at han har sagt, at han gerne vil mødes med hele konsortiet, da han ønsker at fortælle om dåvildtlauget til alle de jægere, der er med i konsortiet og ikke kun få af dem.

- Efter de oplevelser, vi har haft, har jeg svært ved at se, hvad der skulle komme ud af et møde med de involverede, så ja jeg sagde, at jeg ønskede et møde med alle medlemmerne, siger Leif Gade.

Han tror stadig ikke rigtig på, at der vil komme noget godt ud af et møde med konsortiets bestyrelse, men han vil dog ikke fuldstændig afvise at mødes med dem.

- Vi er altid parat til at holde et møde. Det er vi da, siger Leif Gade.

Annonce
For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Alarm 112 For abonnenter

Politiet holder fast i spinkelt håb: 57-årig mand er stadig indlagt med svære skader knap en måned efter mystisk episode

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Livsstil For abonnenter

Ungdomsoprøret sendte dem på barrikaderne, i kollektiv og i byretten. Siden har Viborg-veninderne Lene og Liz modsat sig borgerlige normer og kæmpet for lige vilkår

Viborg For abonnenter

Først den ene, så den anden: En af byens mest betagende bygninger pakkes væk i et år

Debat

Nogen forsøger at føre Viborgs befolkning bag lyset

Viborg FF For abonnenter

Analyse: Tre grunde til, at Viborg FF slår AaB og spiller sig i Europa

Vindmøller er fyldt med stål og beton: Så grønne er de rent faktisk

Rundt om Viborg

Se billederne fra Kalkmineløbet: Randi og Lone sørgede for Strawberry Daiquiri til løbeturen

Erhverv

Klimakamp ved køledisken: Klimamærker guider Kvicklys kunder til mere klimavenlige indkøb

Alarm 112 For abonnenter

Der røg den sidste chance for 55-årig familiefar: Dømt og udvist for gentagne voldtægter og vold mod sin hustru

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Navne

Det kan blive meget bedre: 25-års jubilar tror på det gode børneliv - også i børnehaverne

Viborg For abonnenter

Syge- og plejepersonale skal køre i elbiler, som har dumpet sikkerhedstjek - 'men I skal ikke være utrygge'

Sport

Tid til ny inspiration: Succesfuld serietræner siger stop efter tre år i Kvik/Aalestrup

Annonce