x
Annonce
Viborg

VUC samler sig om nye mål

Det er blevet nye tider for VUC, konstaterer rektor Kent West Kristensen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Den nye FGU (Forberedende grunduddannelse) betød ændringer for blandt andet VUC-institutionerne landet over, og hverdagen er også ændret i Viborg.

Viborg: Ganske vist betyder den aktuelle situation omkring corona-virus, at man kan begynde at tvivle på, hvorvidt vi egentlig lever i en dagligdag under en højkonjunktur, men det gjorde vi i hvert fald indtil for bare få dage siden.

Højkonjunktur er et udtryk for, at samfundet er i vækst, og når det er det, så er ledigheden også lav.

Dette faktum, kombineret med at der i august sidste år blev søsat en helt ny uddannelse (FGU) rettet mod unge under 25 år, har betydet, at VUC i Viborg så at sige er inde i en lavkonjunktur - i hvert fald hvad angår antallet af studerende.

Da VUC i Viborg havde glansperiode for år tilbage, var der indskrevet 650 årselever. Nu er tallet nede på 365.

- Helt grundlæggende er tanke om den Forberedende Grunduddannelse (FGU, red.) rigtig god, men det er klart, at oprettelsen har haft konsekvenser blandt andet hos os, siger rektor for VUC i Viborg Kent West Kristensen.

FGU sagde goddag til de første elever i august sidste år. En del af disse ville efter den tidligere ordning have sagt goddag til de ansatte på VUC eller måske på Viborg Ungdomsskole.

Meningen med FGU er nemlig, at det skal være lidt nemmere for de unge at finde hoved og hale i deres muligheder, hvis de af den ene eller den grund ikke lige passer ind i de eksisterende ungdomsuddannelser.

FGU er så at sige en sammenkogt ret bestående af de tidligere produktionsskoler, VUC og ungdomsskolerne.

VUC i Viborg har måttet vinke farvel til cirka 20 procent af de aktiviteter, som hidtil var på paletten.

- Vores ændringer betød, at vi måtte afgive 13 medarbejdere til FGU. Nogle ville gerne med, mens vi måtte bede et fåtal om at flytte, siger Kent West Kristensen.

Annonce

Højere alder

Så VUC er inde i en omstilling og arbejder med at finde sig til rette med de nye forhold.

- Vi har jo stadig flere kerneopgaver, og dem løser vi, som vi altid har gjort. Vi søgte om at blive en af de to institutioner i landet, som kunne få lov til at oprette en særlig hf-klasser for autister. Den opgave fik vi desværre ikke, og det er vi naturligvis kede af, for vi mente og mener stadig, at en sådan klasse ville passe rigtig godt til os, siger Kent West Kristensen.

Med et farvel til en af VUC's tidligere målgrupper - nemlig alle unge, der skal have en hjælpende hånd til at komme videre med uddannelse eller job - er gennemsnitsalderen også blevet lidt højere.

- Det betyder et lidt andet skolemiljø, men vi synes, at vi er ved at komme på plads. Vi ser også frem til, at de 50 millioner kroner, som ved finanslovsforliget blev tildelt VUC på landsplan, bliver fordelt. Vi ved ikke, hvordan det lige ender, men vi håber naturligvis også at få del i dem.

600 millioner

De senere år har været hårde ved VUC. Flere skoler er lukket, og de 50 millioner kroner blev blandt andet bevilget for at undgå flere lukninger.

- Vi føler os ikke truet, men det er vigtigt, at der også i de mindre samfund er et tilbud som VUC. For mange af vores elever er det afgørende, at tilbuddet ikke ligger så langt væk, siger Kent West Kristensen.

I de år, hvor alle uddannelsesinstitutioner blev pålagt at spare to procent om året, er VUC'erne blevet beskåret med 600 millioner kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce