Annonce
Bjerringbro

Wilbek: Folk skal ikke være bange for at Tange Sø forsvinder

Borgmester Ulrik Wilbek står fast på, at både Tangeværket og Tange Sø skal med i aftaleteksten om Tange Søs fremtid. Arkivfoto: Morten Pedersen
Ulrik Wilbek (V) står fast på, at både Tangeværket og Tange Sø skal med i aftaletekst til miljøminister Lea Wermelin. Hun afviser at gribe ind i arbejdet.

Tange: Folk skal ikke være bange for at Tange Sø forsvinder. Med den folkelige opbakning der er til søen, har jeg har svært ved at forestille mig, at ministeren vil tømme søen.

Sådan lyder det fra borgmester Ulrik Wilbek (V) efter, at det onsdag aften kom frem, at vicepræsidenten for Danmarks Naturfredningsforening, DN Sebastian Jonshøj har inviteret Ulrik Wilbek til et møde uden om den arbejdsgruppe, som i flere måneder har arbejdet på at finde en løsning for søens fremtid.

Sebastian Jonshøj er formand for arbejdsgruppen, og mange mener, at han snigløber den demokratiske proces ved at invitere til såkaldte bilaterale forhandlinger.  Wilbek er dog ikke bekymret for at blive presset til noget.

Annonce

Værket og søen

- Mit ærinde med et ekstra møde er, at vores synspunkter kommer med i aftaleteksten. Men det er umuligt at sige, om vi kan blive enige. Teksten er ikke særlig konkret, den var næsten låst, da vi startede onsdagens møde, og der blev ikke åbnet for større punkter. Men jeg stod fast på, at Tangeværkets fortsatte eksistens og bevarelsen af Tange Sø skal med i teksten, siger han, som forhandler på vegne af Viborg og Silkeborg kommuner samt Norlys, som ejer Tangeværket.

- Jeg vil aldrig gå med til en aftaletekst, hvor der ikke er noteret, at Tange Sø og Tangeværket skal bevares. Vi er jo blevet bedt om, at vi i teksten skal tage hensyn til både naturen og kulturarven, og det kræver at både Tangeværket og søen fortsat skal bestå. Men jeg er pragmatisk, og jeg vil gerne være med til at finde en løsning, siger han.

- Hvad sker der, hvis det ender med, at I må nøjes med en mindretalsudtalelse fra de to kommuner og Norlys?
- Så vil jeg straks tage en telefonsamtale med miljøministeren, siger Ulrik Wilbek.

Blandt kritikerne af det bilaterale møde er folketingsmedlem Kristian Pihl Lorentzen (V), som i en mail til miljøminister Lea Wermelin torsdag opfodrede hende til at gribe ind.

- Jeg vil på det kraftigste anbefale, at du griber ind og gør det klart for DN, at de ikke her på falderebet skal lægge pres og manipulere. Alternativt bør du fritage DN fra den koordinerende rolle, skrev han, som fra arbejdsgruppens start var betænkelig ved, at DN skulle have formandsposten.

Annonce

Nej til indgreb

Miljøministeren ser det ikke som sin opgave at gribe ind i arbejdet om Tange Søs fremtid, hvilket hun også forklarede Pihl Lorentzen i en samtale torsdag. Til Viborg Stifts Folkeblad skriver Lea Wermelin i en mail følgende:

- Jeg har haft en god snak med Kristian Pihl Lorentzen i dag. Bølgerne kan gå højt, når der er en sag som den her, hvor man fra mange sider er dybt engageret, men hele ideen med arbejdsgruppen er at bøje sig imod hinanden og forsøge at nå til enighed, selvom det kræver kompromiser og masser af samarbejdsånd fra alle.

- Hvordan man vælger konkret at gå til arbejdet, ligger i arbejdsgruppens hænder. Hvor mange møder der skal til for at nå nærmere en enighed eller grave dybere ned i det faglige materiale, har vi ikke fra politisk side blandet os i, velvidende at det er en sag der er blevet diskuteret i årtier efterhånden, og der nok kan være behov for mange kopper kaffe, lyder det fra miljøministeren.


Hvordan man vælger konkret at gå til arbejdet, ligger i arbejdsgruppens hænder. Hvor mange møder der skal til for at nå nærmere en enighed eller grave dybere ned i det faglige materiale, har vi ikke fra politisk side blandet os i, velvidende at det er en sag der er blevet diskuteret i årtier efterhånden, og der kan nok være behov for mange kopper kaffe.

Lea Wermelin (S), miljøminister


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce