Annonce
Viborg

Wilbek vil kæmpe for Nordea-millioner til Hærvejen

Hærvejen kan - med millionstøtte fra Nordeafonden - blive en så meget større attraktion. Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Nordea-fonden er klar til at putte 260 millioner kroner i Hærvejen, hvis ellers de berørte kommuner vil lave et fælles sekretariat. Den opgave er Wilbek i gang med at løse.

Viborg: Ude i horisonten - eller måske lige rundt om hjørnet - står 260 millioner kroner og blinker.

Så mange penge vil Nordea-fonden nemlig putte i en opgradering og promovering af Hærvejen, så oldtidsvejen op gennem Jylland for alvor kan komme til ære og værdighed og blive det danske svar på "Caminoen", som mange gennem årene har drømt om.

Det kræver "blot", at de 17 kommuner langs Hærvejen kan blive enige om at lave et fælles sekretariat og betale deres - i den sammenhæng - meget beskedne del af gildet til at drifte dette sekretariat.

Annonce

Den enighed har det knebet lidt med, så foreløbig er det storstilede projekt gået lidt i dvale. Det skal det dog ikke blive ved med at være, hvis det står til borgmester Ulrik Wilbek, som er gået i gang med at bearbejde sine borgmesterkolleger fra syd til nord.

- Det er simpelthen for godt et projekt, til at vi kan tillade os at lade det dø, så nu er jeg gået i gang med at se på, om vi ikke kan finde en løsning, siger Ulrik Wilbek.


Det vil kræve, at nogen går forrest i arbejdet, og det synes jeg, Viborg helt naturligt bør gøre.

Ulrik Wilbek, borgmester


Viborg går forrest

Der er sådan set allerede et samarbejde mellem kommunerne om Hærvejen, men det har med Ulrik Wilbeks ord været lidt hensygnende, så lige nu sker der ikke så meget, og dermed er et fælles sekretariat ikke noget, der bare opstår af sig selv.

- Det vil kræve, at nogen går forrest i arbejdet, og det synes jeg, Viborg helt naturligt bør gøre, siger Ulrik Wilbek.

Han finder det også oplagt, at et kommende fællessekretariat kommer til at ligge i Viborg, der jo er et knudepunkt på Hærvejen.

- Det er her, Hærvejen mødes mellem syd og nord, vi er allerede ved at etablere et nyt stykke af Hærvejen gennem banebyen med blandt andet Hærvejsbroen, og det vil jo også naturligt hænge sammen med hele ideen omkring domkirkekvarteret, siger Ulrik Wilbek.

Borgmester Ulrik Wilbek vil kæmpe for Hærvejen. Arkivfoto: Morten Dueholm
Annonce

Til gavn for alle

Nu er Viborg selv i gang med at få Hærvejen til at hænge sammen for de vandrere, der gerne går den gamle vej, men det er faktisk også en del af Nordea-fondens plan at få Hærvejen til at blive en sammenhængende enhed.

- Jeg har talt med fonden om planen, som blandt andet går ud på at "lappe de huller", hvor vandrere tvinges ud på almindelige veje, hvor oplevelsen af Hærvejen så at sige forsvinder. Det vil jo gøre turen hele vejen gennem Jylland langt mere attraktiv, og det er også planen, at der skal laves en del shelters langs ruten, siger Ulrik Wilbek.

Ikke mindst på den baggrund giver det i Wilbeks øjne rigtig god mening at oprette det fælles sekretariat, der kan servicere dette arbejde og promovere hele planen.

- Selvfølgelig er der forskel på, hvad de forskellige kommuner vil få ud af projektet, men jeg er nu overbevist om, at det vil være til gavn for alle, så jeg vil virkelig slå et slag for, at kommunerne går aktivt ind i det, siger Ulrik Wilbek.

Den årlige udgift til sekretariatet vil for Viborgs vedkommende beløbe sig til omkring 250.000 kroner.

- Andre mindre kommuner vil ikke skulle betale så meget, så jeg er sikker på, at det vil kunne betale sig for alle. Hærvejen vil simpelthen blive så meget mere interessant og tiltrække så mange flere, siger Ulrik Wilbek.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Friis og Grønning om potentielt snarlig oprykning: - Vi vil stadig vinde vores egne kampe

Sport

Det stinker af superligafodbold - Viborg FF tilbage på sejrskurs mod Helsingør

Annonce