x
Annonce
Viborg

Wilbeks varme håndtryk gør 17 personer til danske statsborgere midt i marts

Borgmester Ulrik Wilbek (V) står den 10. marts klar til at give hånd til Viborg Kommunes grundlovsceremoni, hvor 17 udlændinge bliver danske statsborgere. Arkivfoto: Viborg Kommune
Ulrik Wilbek (V) ønsker ikke at gå ind i nogen særlig debat om det ellers omdiskuterede håndtrykskrav. En partifælles sammenligning med nazisternes heilen kalder han dog "uanstændig".

Viborg: 16 personer fra Viborg og en enkelt fra Lemvig har sat kryds i kalenderen.

Den 10. marts ankommer de til Viborg Rådhus, hvor de bliver ledt op i det lokale, der hedder M5. Her møder de borgmester Ulrik Wilbek, og et godt, fast håndtryk senere har Danmark så fået 17 nye statsborgere.

Forinden har de kommende danskere gennemført en statsborgerskabsprøve, de har levet op til en række krav, og de er også blevet godkendt hos Indenrigsministeriet, men det er altså håndtrykket, som konfirmerer deres nye statsborgerskab.

Et håndtryk, som har været omdiskuteret siden Inger Støjberg (V) og regeringen i 2018 indførte netop det element. Idéen var - og er - blandt andet at tvinge folk til at følge "de danske værdier," hvor enhver giver hånd til enhver, uanset køn, race, religion og seksualitet.

I flere kommuner har borgmestre fået embedsfolk til at lægge hånd til, men altså ikke i Viborg. Her besluttede økonomi- og erhvervsudvalget, som ledes af netop borgmesteren, at det er kommunens førstemand, der velkommer de nye statsborgere.

Annonce

Nedtoner debatten

Første gang, det finder sted, er altså om få uger.

Hvordan har du det med det?

- Det er sådan, som det er. Og det er da hyggeligt at få nye statsborgere, og jeg håber da, at de synes om det, konstaterer Ulrik Wilbek.

Han forventer, at grundlovsceremonien foregår udramatisk, og at alle står klar med hånden fremme.

- Ellers tror jeg da, de lige ville have kontaktet os og sagt, at de ikke ville. Jeg nedtoner det der fuldstændigt. Det er fint med en ceremoni, hvor man kan blive dansk statsborger, og så er der nogen, der har bestemt, at man skal have et håndtryk. Det indordner jeg mig under, siger Ulrik Wilbek.

Uanstændig retorik

Ikke alle tager sagen ligeså afslappet. Borgmesteren i Aabenraa, Thomas Andresen (V), har til Danmarks Radio sammenlignet håndtrykket med nazisternes heilen, "hvor man for at komme i brød og arbejde skulle hellige sig en bestemt politisk ideologi mod ens overbevisning".

- Det, synes jeg faktisk, er en temmelig uanstændig retorik, siger Ulrik Wilbek.

Han fortæller, at det var et samlet økonomi- og erhvervsudvalg, som for et år siden blev enige om, at det altså er Viborg Kommunes borgmester, som tager opgaven på sig.

Hos Dansk Folkeparti på Christiansborg vil man i øvrigt gå skridtet videre og sikre sig, at ingen kan snige sig uden om. Indfødsrets- og integrationsordfører Marie Krarup fortæller nemlig, at hun nu vil gå til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og forlange, at man fremover skal give hånd til både en mand og en kvinde.

Hvad siger du til det?

- Jeg siger bare "nå". Hvis det bliver tilfældet, er det bare det, vi gør, siger Ulrik Wilbek afslappet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Viborg

Kæmper for at følge med: Efterspørgslen på Bilka To Go er eksploderet

Leder

Er pegefingeren lige højt nok i vejret?

Danmark

Liveblog: 5071 danskere testet positiv for corona - men smittetallet kan være op til 70 gange højere

Annonce