Annonce
Debat

Ytringsfrihed ser godt ud på skrift men efterkommes langtfra i praksis

Annonce

Menneskerettigheder og retten til at ytre sig frit, er noget man i demokratier verden over gerne nedfælder på skrift, taler og bakker hinanden op om.

Omvendt forholder det sig når demokratier, herunder også Danmark, skal konfrontere ikke-demokratiske lande som Kina om manglende respekt for netop menneskerettigheder og knægtelse af ytringsfriheden.

Et af de seneste eksempler herpå, er den lokale regering i Hong Kong og dens bestræbelser på at få udleveret folketingspolitikerne Uffe Elbæk fra De Frie Grønne og Katarina Ammitzbøll fra Det Konservative Folkeparti samt stifterne af Dansk Kina-Kritisk Selskab Thomas Rohden og Anders Storgaard med henblik på retsforfølgelse.

Årsagen er at de pågældende personer har bistået politikeren og demokratiforkæmperen Ted Hui i at tage flugten fra Hong Kong til Danmark og efterfølgende videre til Storbritannien ved at udstede en falsk invitation og mødeprogram med de uskyldige temaer miljø og bæredygtighed på dagsordenen.

Hjemme i Hong Kong stod Ted Hui tiltalt for ni anklagepunkter omfattende kritik og landsskadelige virksomhed vendt mod både det lokale og det kinesiske styre. Sandheden er nok snarere, at Ted Hui og hans ligesindede kæmper for de værdier som kendetegner et demokratisk og åbent samfund, hvilket forudsætter standhaftighed og vedholdenhed. Ved sin ankomst i Københavns Lufthavn/Kastrup den 3. december 2020 blev Ted Hui modtaget af Thomas Rohden og Anders Storgaard, som på forhånd havde informeret udenrigsministeriet om hans ankomst.

Til stor skuffelse for initiativtagerne til at få bragt Ted Hui i eksil afslog udenrigsminister Jeppe Kofod at mødes med ham, og det var vel at mærke uden nogen begrundelse, hvilket umiddelbart synes uforståeligt med tanke på, at Danmark i internationale fora og sammenhænge ikke undlader muligheden for netop at forsvare menneskerettigheder og ytringsfriheden.

Udenrigsministerens manglende deltagelse og engagement kan med stor sandsynlighed (bort)forklares med, at man fra dansk side ikke vil sætte ”pandadiplomatiet” over styr, ligeså lidt man vil udfordre dansk erhvervsliv og vanskeliggøre deres adgang til det voksende og lovende kinesiske marked.


Udenrigsministerens manglende deltagelse og engagement kan med stor sandsynlighed (bort)forklares med, at man fra dansk side ikke vil sætte ”pandadiplomatiet” over styr, ligeså lidt man vil udfordre dansk erhvervsliv og vanskeliggøre deres adgang til det voksende og lovende kinesiske marked.


Selvom pandaerne endnu ikke var flyttet ind i Københavns ZOO, var billedet ikke meget anderledes den 15. juni 2012, hvor den kinesiske præsidents Hu Jintao var på statsbesøg i Danmark. Netop for ikke at støde Hu Jintao, gjorde den daværende regering og politiet alt for at skærme de kinesiske gæster synet for demonstranter viftende med tibetflaget.

Samme situation gentog sig under den højtrangerede kinesiske politiker Yu Zhengshengs officielle besøg i København, som fandt sted i dagene fra den 4. til den 7. juni året efter. Igen troppede politiet talstærkt op for at beskytte de kinesiske gæster mødet med de fredelige optrædende demonstranterne og deres medbragte tibetflag.

Hvor det i dag er en socialdemokratisk mindretalsregering, som undgår mødet med demokratiforkæmperen Ted Hui, var det dengang den socialdemokratisk ledet regering suppleret af Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti, som prioriterede handel over menneskerettigheder og ytringsfrihed.

Dog står Danmark ikke alene i den vestlige verden når det drejer sig om at vælge mellem på den ene side menneskerettigheder og ytringsfrihed og på den anden side handel og lukrative kontrakter.

Så mens lokalstyret i Hong Kong har foretaget arrestationer af 53 demokratiforkæmpere, forbereder EU sig på vegne af medlemslandene underskrivelsen af en investeringsaftale med Kina, hvilket også vil komme dansk erhvervsliv til gode.

Når medlemslande i EU føler, at de har svært ved at sige fra overfor Kina, skyldes det ikke mindst at landet allerede i 2028 forventes at overtage tronen som verdens største økonomi, hvis man skal tro det amerikanske analysebureau Centre Economics and Business Research, som offentliggjorde deres årlige rapport den 26. december sidste år.

Ifølge analysebureauet står Kinas vækst til at vokse med 5,7 procent i gennemsnit fra 2021 til 2025 og med 4,5 procent om året fra 2026 til 2030. Til sammenligning står USA’s økonomiske vækst til at falde til 1,9 procent om året fra 2022 til 2024 og efterfølgende yderligere til blot 1,6 procent.

Som det lader sig forstå, er det ikke nemt at tage bladet fra munden og tale den kinesiske drage lodret imod, når man samtidig gerne vil have samhandel og pandaer i baghaven.
Det er som med krigens love og Genève konventionen, som oplister et internationalt vedtaget regelsæt for krigsførelse, herunder behandling af krigsfanger, forbud mod brug af giftgas, landminer m.v.

Problemet med krigens love er at de hyldes i fredstid, men brydes i krigstid.
Også menneskerettigheder og ytringsfrihed nedfældes i internationale konventioner, hyldes og tager sig godt ud på skrift, men overholdes sjældent i praksis.

Preben Bonnén
Alexander Sørensen Pazyi
Gustav Forum Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Pihl: Jeg stemmer imod en rigsretssag!

Danmark

Mails afslører: Planer om at samle behandling af børn med kræft i hovedstaden har været undervejs i tre år

Coronavirus

Ny melding fra Pfizer: Vil levere vaccinedoser som lovet fra 25. januar

Viborg FF For abonnenter

Assistenten var tilfreds efter 2-2 mod AGF: - Fik svar på mange ting

Annonce