Grundfos' nye øl er ikke som de andre

Brygmester Flemming Lindgaard viser amerikanske og canadiske gæster rundt på Grauballe Bryghus. Foto: Kevin Berendt Jensen

Grundfos' nye øl er ikke som de andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Bjerringbro-virksomheden har fået sin egen øl, og det er ikke en hvilken som helst én af slagsen. Den er ganske unik og brygget på en sjælden metode efter engelsk opskrift.

Bjerringbro/Grauballe: I et køleskab i køkkenet på Poul Due Jensen Academy står der 12 ølflasker af den slags, som er blevet endnu mere udbredte, efter at ølrevolutionen skyllede ind over Danmark i starten af 00'erne. Den blå og hvide etiket afslører dog, at det er en særlig øl. "Grundfos" står der på den. Samt ordet "Milkstout".

- Vi havde længe gået og snakket om, at vi godt kunne tænke os at have vores egen øl, fortæller Jes Graugaard- Jensen, der er supervisor på Poul Due Jensen Academy og en af idémændene bag den nye Grundfos-øl.

Det skulle dog vise sig, at det ikke var så lige til at få fremstillet en Grundfosøl, som blandt andet kunne serveres for gæsterne på Poul Due Jensen Academy.

Der var nemlig to krav, som skulle vise sig at være svære at forene:

- Vi ønskede, at det skulle være en madøl, så det skulle være en mørkere øltype, og samtidig måtte den ikke have en høj alkoholprocent, da man jo skulle kunne køre bil bagefter, forklarer Jes Graugaard-Jensen.

- Jeg gennemgik en masse faglitteratur og faldt til sidst over en opskrift fra England, hvor man havde anvendt laktose i stedet for at lade øllen gære
Flemming Lindgaard, brygmester hos Grauballe Bryghus
Den nye Grundfos-øl.
Den nye Grundfos-øl.

Inspiration fra England

Knap 27 kilometer længere sydpå, i Silkeborg, står en brygmester og smiler. Navnet er Flemming Lindgaard, stedet er Grauballe Bryghus, og det var her, Flemming førte drømmen om en Grundfos-øl ud i livet.

- Det var absolut ikke nogen nem opgave, fortæller Flemming Lindgård.

Opgaven landende hos Grauballe Bryghus, da man tidligere har samarbejdet om en øl i forbindelse med lanceringen af en ny pumpe. Siden da er meget øl løbet igennem hanerne. Bryghuset har indkøbt en Grundfos-pumpe og er blevet udvalgt som partnersite.

- Jeg havde så en dialog med blandt andre kantinechefen på Grundfos, som spurgte, om vi kunne lave en øl. Vi lagde så ud med at præsentere dem for en lys øl, men den blev afvist, for de ville gerne have en, der var mørk, men samtidig holdt en alkoholprocent på knap 2,6 procent, fortæller Grauballe Bryghus' direktør, Thomas Kanstrup.

Så brygmesteren måtte i tænkeboks. Der blev kigget i faglitteratur, og det var her, at løsningen skulle vise sig.

- Jeg gennemgik en masse faglitteratur og faldt til sidst over en opskrift fra England, hvor man havde anvendt laktose i stedet for at lade øllen gære, fortæller Flemming Lindgaard.

Tilfredshed og nye muligheder

Tilføjelsen af laktose var netop det, der skulle til for at skabe en mørk øl med en lav alkoholprocent, og der blev straks bestilt 1.000 liter, som primært skal serveres for gæster.

- Den er blevet meget positivt modtaget. Folk er overraskede over, at en så mørk øl kan have en så lav alkoholprocent, fortæller Jes Graugaard-Jensen.

Men arbejdet med den noget specielle øl til Grundfos har givet Grauballe Bryghus og ikke mindst Flemming Lindgaard inspiration til mere.

- Det giver jo en masse muligheder at arbejde med laktose. Dog skal man huske, at nogen ikke kan tåle det, såderfor skal vi til at prøve dextrose i stedet for at se, om det kan give samme effekt, fortæller han.

Grundfos' nye øl er ikke som de andre

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce