Niels Due Jensens Plads bliver en attraktion

Planerne for Niels Due Jensens Plads er ved at være klar og på skitsern ekan man se hvordan man forstiller sig at scenen med vandfaldet skal tage sig ud. Skitse: Labland Architects

Niels Due Jensens Plads bliver en attraktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Planerne for den nye Niels Due Jensens Plads er ved at være fastlagt, og der er hentet inspiration fra mange verdenshjørner, men fokus er også på det nære.

Bjerringbro: Så er stregerne ved at være slået, og den endelige plan for Niels Due Jensens Plads lagt. Pladsen, hvor arbejdet påbegyndes - formentlig efter sommerferien 2019 - bliver et sted, hvor der lægges op til leg, ophold og underholdning. Selve pladsen har fået arbejdstitlen fase 1 og omfatter området, der løber fra Realskolevej og ned til Storegade.

Opgaven med at forme en ny plads, der skal tilgodese alle, har været stor, og ikke mindst debatten omkring parkering samt andre trafikale forhold har fyldt en del.

Men med den nye plan mener følgegruppen samt Labland Architects, at man har tilgodeset alles behov. Således bliver der faktisk 20 parkeringspladser mere, end der er på nuværende tidspunkt, og de fordeles således, at parkeringspladserne kommer til at ligge tæt på butikkerne.

- Vi har spejlvendt den oprindelige plan, som blev præsenteret ved borgermøde i oktober, så der anlægges p-pladser ud for Fakta, Jyske Bank og Meny, mens Niels Due Jensens Plads strækker sig fra Realskolevej og helt ned til butikkerne ved Storegade, fortæller bychef Lars Christiansen.

- Det kaldes eventparkering, og det er ment som parkering, der også kan anvendes til andet end p-plads. Det kunne for eksempel være et marked eller et arrangement, det ved jeg ikke endnu, men muligheden er der - ved hjælp af dette arkitektoniske greb
Lars Christiansen, Bychef
Pladsen set fra oven. Skitse: Labland Architects
Pladsen set fra oven. Skitse: Labland Architects

Eventparkering

257 - så mange p-pladser kan de handlende se frem til, heraf ligger cirka 40 af dem ved Rossensgade tæt på det nye lejlighedskompleks, der bygges af Boligselskabet Sct. Jørgen.

De parkeringspladser, som ligger tættest på gågadeområdet, belægges med farvet asfalt.

- Det kaldes eventparkering, og det er ment som parkering, der også kan anvendes til andet end p-plads. Det kunne for eksempel være et marked eller et arrangement, det ved jeg ikke endnu, men muligheden er der ved hjælp af dette arkitektoniske greb, siger Lars Christiansen og fortsætter:

- Farven skal også sende et signal til trafikanter om, at man her kører igennem et område, der deles med fodgængere, og at det er dem, der har "forkørselsret" her.

I planlægningsfasen var der tale om at lukke Realskolevej af for trafik, men den tanke vandt ikke indpas hos flertallet. Til gengæld har man besluttet, at billister, som kører fra midtby og p-område og ud på Realskolevej, kun kan dreje til højre.

- På den måde begrænser vi trafikken på Realskolevej, og samtidig bliver der også en indsnævring af vejen lige ud for Gudenåhuset, så vi er sikre på, at hastigheden sænkes, siger Lars Christiansen.

På denne skitse kan man få et overblik over hvor høj pladsen bliver de forskellige steder.
På denne skitse kan man få et overblik over hvor høj pladsen bliver de forskellige steder.

Inspiration fra hele verden

På sigt er der planer om, at Gudenåhuset skal have en ny foyer, der kan åbne facaden ud mod Realskolevej og Niels Due Jensens Plads.

- I stedet for en trang svingdør skal biblioteket være mere tilgængeligt, og dets ånd skal starte allerede udenfor og på gadeplan. Der vil blive opsat diverse aktiviteter, der er i tråd med den oprindelige plan om en kulturpark. Derfor er det vigtigt, at trafikken bliver styret, fortæller Lars Christiansen.

Alt dette er dog en del af fase 2 af Niels Due Jensens Plads, og her skal der stadig søges penge hjem.

Endnu er der ikke nogen egentlig afklaring af, hvor mange penge der skal bruges på fase 1 af pladsen. Dog er det meldt ud, at Grundfos har sagt ja til at finansiere store dele af parken, der får rigtige mange vandelemeter, hvor pumper er et ufravigeligt must.

Labland Architects har været langt omkring i verden for at finde inspiration til pladsen og har eksempelvis indtegnet et vandløb, der skal løbe hele vejen igennem pladsen som et symbol på Gudenåen. Ideen til vandløbet, der ikke bliver nogen dyb kanal, men blot vand der løber i en lavning, har de fået fra Prinsesse Dianas Memorial Fountain i Hyde Park, England.

Foruden vand lægges der også vægt på lys, grønne arealer og mulighed for masser af bevægelse. Tunnel of surprise, der står i Lima, Peru inspirerer til noget lignede på Niels Due Jensens Plads.

Scene med vandfald

- En stor del af området bliver belagt med asfalt, der er formet, så det lægger op til, at det kan klatres og kravles på. Man kan lægge sig på det, man kan skate på det, og så bliver det ikke mere stejlt end, at alle kan gå på det - også hvis man kommer med en rollator eller en barnevogn, siger Lars Christiansen, der forsikrer at der også bliver masser af grønne opholdsområder.

Der er også planer om en scene, hvor der vil være et indbygget vandfald, der fungerer som scenetæppe.

- Scenen vil være indbygget i omgivelserne - så man, modsat scenen på Sønæs i Viborg, kan kravle rundt på den. Meningen er, at stedet skal bruges til diverse koncerter og arrangementer, og derfor vil der også være fast opbevaring på stedet af stole og borde samt mulighed for tilslutning af strøm, så vi ikke skal tilkalde en elektriker, hver gang der er koncert, siger Lars Christiansen.

Han er rigtig godt tilfreds med planerne, der inkorporerer ønsket og tankerne om, at man i den nye helhedsplan har fokus på lys og vand, bæredygtighed, og at de nye elementer er lette at vedligeholde.

- Ambitionen er at lave en plads, der er en attraktion for Bjerringbro - et sted som man også kan nyde om aftenen, når det er mørkt eller om søndagen, år butikkerne er lukket, siger Lars Christiansen.

Niels Due Jensens Plads bliver en attraktion

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce