Nu kan bedemænd også ISO-certificeres

Gudenådalens Begravelsesforretning er en af 100 begravelsesforretninger i Danmark, der nu er blevet ISOcertificeret. Pressefoto.
Foto: Flemming Jeppesen

Nu kan bedemænd også ISO-certificeres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Døden. Danske Bedemænd vil garantere kvaliteten for de pårørende.

Et stigende antal virksomheder lader sig certificere, det gælder også de danske bedemænd. Det er en kvalitetssikring af bedemændenes arbejde, der ofte kaldes det skjulte erhverv, fordi en så stor andel af det, de »gør«, foregår bag lukkede døre.

Nu har de muligheden for at blive certificeret og samtidig få en blåstempling af deres service og erhverv. Gudenådalens Begravelsesforretning i Bjerringbro og Viborg er en af de første af 100 bedemandsforretninger, der er blevet certificeret.

»Det har været godt at få kigget sine processer igennem,« fortæller bedemand Per Rasmussen, der heldigvis har opdaget, at Gudenådalens Begravelsesforretning sagtens kunne leve op til minimumskravene.

Derfor har han valgt at lade virksomheden blive certificeret på andre ting også.

Døden kan være temmelig tabubelagt og således også bedemandens arbejde, der ofte har mange etiske og moralske hensyn at tage.

»Således er det vigtigt, at man omgås den døde rigtigt. Der skal eksempelvis to til at lægge den afdøde i kisten. Det handler om at sende de rigtige signaler til de pårørende. Alt skal gå ordentligt til,« siger Per Rasmussen og understreger vigtigheden af, at man som bedemand behandler de døde endnu bedre end de levende. De kan nemlig ikke sige fra.

Når døden rammer, gør sorgen også. Den ankommer ofte i selskab med forvirring og utryghed hos de pårørende, der står foran mange, ofte svære, beslutninger. Her er der brug for en ærlig og åben vejledning. Den er man sikker på at få hos bedemænd, der er certificeret.

»Helt generelt kan bedemandsmarkedet være vanskeligt at overskue for folk. Ikke mindst i en situation, hvor man sørger over en kær afdød. Derfor har vi hos Danske Bedemænd arbejdet fokuseret på at opnå en certificering, som kan være med til at skabe tryghed hos de efterladte. Når de vælger en certificeret bedemand, så er de i gode hænder, siger Axel Jørgensen, der repræsenterer foreningen Danske Bedemænd.

Det er synspunkter, som Gudenådalens Begravelsesforretning kan stå 100 procent inde for, og derfor var de heller ikke i tvivl om, at de skulle have certificeringen:

»Der har været omkostninger og kurser involveret i at få certificeringen, men i sidste ende sikrer vi den bedste kvalitet i vores forretning og samtidig har vi også fået indblik i, hvad vores kolleger gør. Vi er nemlig samtidig ved at stable en erfa-gruppe på benene blandt de certificerede bedemænd, og her kan vi udveksle ideer og lærer af hinanden,« siger Per Rasmussen.

Behovet for certificering er ikke blevet mindre i de seneste år, hvor flere bedemandsforretninger er åbnet. Ofte er disse nye forretninger internetbaserede, og det kniber jævnligt med kvaliteten og gennemskueligheden, nar det drejer sig om detaljerne og den endelige pris ved en begravelse eller bisættelse.

»Certificeringen skal skabe gode rammer for kunden. De skal vide, at de trygt og roligt kan overlade deres nærmeste og det praktiske i vores hænder. Der er meget at tage stilling til, og det er ikke en situation, hvor der er behov for usikkerhed eller ubehagelige overraskelser under og efter begravelsen,« siger Per Rasmussen, og suppleres af Bjerringbro -kollega Evan Haislund:

»Selvom det for nogle kan synes dyrt at få deres kære begravet, og de derfor fristes til at tage en billigere løsning, skal de vide, at der er en årsag til, at det koster det, det nu engang gør. Vi bruger cirka 20 timer på hver enkelt begravelse. De pårørende ser os måske kun sammenlagt i fire timer, men der ligger altså langt mere arbejde bag opgaven, end de ser.«

I forbindelse med certificeringen af Gudenådalens Begravelsesforretning har medarbejderne fået beskrevet alle processerne og sikret, at det gøres på en ordentlig måde:

»Det er ting som, hvordan man udviser den nødvendige respekt i situationen, hvordan man kører i en rustvogn, parkerer den ordentligt med mere. I det hele taget sørger for, at man vækker så lidt opsigt som muligt,« siger Per Rasmussen med et smil.

Nu kan bedemænd også ISO-certificeres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce