Tissemand og menstruation på skemaet: Hvor går grænsen?

På Bøgeskovskolen i Bjerringbro har hele ugen budt på alternativ undervisning. Her i 5. klasse har det mest handlet om intime græner, og det er noget, der sætter tankerne i gang hos eleverne, fortæller lærer Bodil Ekberg. Foto: Morten Dueholm

Tissemand og menstruation på skemaet: Hvor går grænsen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I løbet af ugen har omkring 400.000 skoleelever i hele Danmark lært om intime grænser og seksualitet som led i Uge Sex. Det har givet eleverne en masse at snakke om - og grine af.

Bjerringbro: Uge 6 har på en lang række skoler over hele landet været lig med Uge Sex.

Sådan har det også været på Bøgeskovskolen i Bjerringbro, hvor 5.b torsdag formiddag taler sammen i grupper om grænser i forhold til krop og seksualitet. Netop grænser er temaet for årets Uge Sex - især i forhold til børns og unges intime grænser, når de færdes på nettet og på de sociale medier.

Kristian Poulsen fra 5.b fortæller, at han sammen med klassen om morgenen så en video, der handlede om, at en pige havde fået taget et billede af sig, som hun fortrød.

- Og så skulle vi snakke om, hvordan vi kunne hjælpe hende til at komme ud af den situation, og hvad vi ville gøre, hvis vi selv stod i den situation, siger han.

FAKTA: Uge Sex
  • Undervisningskampagnen "Uge Sex" er rettet mod elever i 0. til 10. klasse og på ungdomsuddannelser i hele Danmark
  • Over halvdelen af danske skoleelever og omkring 14.000 undervisere har deltaget i årets undervisningsforløb
  • Som en del af forløbet tilbyder Sex & Samfund gratis undervisningsmaterialer, der kan støtte lærerne i at tilrettelægge og gennemføre seksualundervisning
  • Undervisningsmaterialet er lavet, så det er alderssvarende til de forskellige klassetrin
  • Sidste år var temaet i "Uge Sex" krop, hvor undervisningsmaterialet handlede om kropsnormer, kropsglæde og kropsbevidsthed
  • I 2017 var der fokus på unges rettigheder online og offline


Kilde: Sex og Samfund
Sigurd Pinnerup (t.v.) og Kristian Poulsen (t.h.) synes, at ugens undervisning har været spændende og sjov - men også lidt mærkelig.
Sigurd Pinnerup (t.v.) og Kristian Poulsen (t.h.) synes, at ugens undervisning har været spændende og sjov - men også lidt mærkelig.

Sjove videoer

Uge Sex handler om at blive opmærksom på sine egne grænser, men også om at kunne mærke andres, og det synes de to 11-årige drenge, Kristian Poulsen og Sigurd Pinnerup, har været meget spændende.

- Vi har lært om grænser og om puberteten, siger Sigurd, inden Kristian smilende supplerer:

- Det var det sjoveste. Der var nogle rigtig sjove videoer, siger han, mens de to drenge kigger på hinanden og griner.

Da latteren har lagt sig, fortæller Sigurd lidt om, hvad det var for videoer.

- Det var en tegnefilm, hvor ens "tekstiler" blev større, og hvor ens tissemand bare lige rejste sig op - og sagde "ding", siger han, mens Kristian fnisende betragter ham.

Nye refleksioner

Både drenge og piger var med til at se videoerne, og bagefter talte de sammen om kroppen og om grænser. Selvom de to drenge synes, det var lidt mærkeligt at snakke om tissemænd og menstruation, synes de også, at det var godt.

- Vi har faktisk også snakket om det derhjemme, siger Kristian Poulsen og bekræfter dermed sin lærer i, at ugens emner giver eleverne refleksioner, som de måske ikke får under en normal dansk- eller matematiktime.

- Den her slags undervisning er jo helt anderledes fra den almindelige, og det gør, at de kommer til at reflektere over noget helt andet. Det gør også, at de, som har svært ved det boglige, kan være med på en helt anden måde, når vi skal debattere ud fra videoer og oplæg, siger dansklærer Bodil Ekberg.

Tissemand og menstruation på skemaet: Hvor går grænsen?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce