Viborg skifter kurs i Tange Sø

MANDAG 09.05.2005: Tangevaerket/BRINK//FOTO: PREBEN MADSEN (Viborg Stifts Folkeblad, 89276300 - mailadr.: mads@de-bergske.dk eller prma@os.dk/Prv.tlf. 86695160)
Foto: Preben Madsen

Viborg skifter kurs i Tange Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Klima- og miljøudvalget håber at kunne tilgodese alle, men kommer til at ødelægge området omkring Gudenaacentralen, mener bestyrelsesformand Bent Kornbek

Det kan være svært at stille alle tilfredse.


Det får Klima- og miljøudvalgets formand Jens Ravn (S) at føle i disse dage, hvor Gudenaacentralens bestyrelsesformand Bent Kornbek blæser til angreb, fordi udvalget nu går ind for et langt omløbsstryg ved Tangeværket.


Jens Ravn forklarer, at det har været Klima- og miljøudvalgets intention at tilgodese alle de interesser, der er for området.


»Vi vil selvfølgelig gerne bevare Tange Sø til glæde for alle de, der har kæmpet for bevarelsen, og vi kan tilgodese en mindre, men ikke desto mere ihærdig gruppe: lystfiskerne, med det lange omløbsstryg,« siger han.


Konsekvenser


Et sådan stryg får dog den konsekvens, at vandstanden og trykket i søen bliver sænket, og det er de bestemt ikke glade for på Gudenaacentralen.


Jens Ravn har dog fået oplyst af kommunens teknikere, at der vil være vand nok til at holde værket i gang.


»Vi har jo ikke brug for værket som en medspiller på markedet for el-leverandører. Vi skal bare holde centralen kørende, så det stadig kan virke som et arbejdende museum,« siger han.


Men den slags udtalelser er at grus i maskineriet, fastslår bestyrelsesformand på Gudenaacentralen, Bent Kornbek.


»Man kan ikke bare stoppe en turbine. De har kørt uafbrudt herude siden 1920, og skal de fortsætte med det, så skal de ikke stoppes. Derfor er et langt omløbsstryg et angreb på centralen,« siger han og undrer sig over, at Viborg Kommune nu fuldstændigt skifter kurs og lægger afstand til den velvilje, Gudenaacentralen tidligere har nydt fra Bjerringbro og Viborg kommuner.


Tidlige planer


»De er virkelig på den. Jeg tror helt ærligt ikke, at de ved, hvad de taler om,« siger Bent Kornbek og påpeger, at hele området omkring Tangeværket er fredet - lige fra hovedbygningen til indløbskanalen, dæmningsanlægget og hele plantagen omkring.


»Det kan ikke være rigtigt, at lakse-fiskene, der i øvrigt allerede har gode forhold, skal sætte dagsordenen,« siger Bent Kornbek.


Endvidere er han fortørnet over, at Viborg Kommune, der tidligere har udtalt, at de ikke vil gå ind i sagsbehandlingen før anden planperiode i 2015-2021, nu blander sig i debatten.


Til det svarer Jens Ravn, at klima- og miljøudvalget har følt det rigtigt at komme med et bud på en løsning, da koncessionen for Gudenacentralen udløber i 2014.

Viborg skifter kurs i Tange Sø

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce