Jorden er ikke stor nok til konventionel landbrug


Jorden er ikke stor nok til konventionel landbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Wolfgang Böhme, Skovsbovænge 6, Svendborg
Billede
Debat. 

Replik: Kære Vagn Lundsteen! Du gør dit job godt som lobbyist for konventionel landbrug og agroindustri, men der er en del påstande, der ikke kan blive stående uimodsagt.

Det er lidt tankevækkende, hvorfor den store, tunge konventionelle sektor har så hårdt brug for at slår ned på økologien - dårlig samvittighed?

Det er klart, at økologiske fødevarer indeholder rester af overalt forekommende giftstoffer (også lidt flere i forhold til batteriæg), men til gengæld er der ikke rester af sprøjtegift, som findes i mange konventionelle produkter.

Øko-produkter kan være lidt mindre, mere rynkede, men kan ofte indeholde mindre vand og flere værdifule næringsstoffer. Men der er flere ting i det:

1) Agrarørken Denmark, tillykke med det. Har du været på cykeltur i år?

Bare stig ud af din Range Rover på Fyn, Lolland, Falster eller i Jylland af og til og nyd monokulturens flothed og stille, ingen fugle, bier eller andre insekter vil forstyrre dig. Mærk den krydrede duft at glyfosat og glad dig over det klinisk rene, kavdratisk desinficerede landskab. De sidste HX0 -raps resistente dådyr og harer blev skudt i vinter, på markerne uden et træ eller busk.

Danmark får regelmæssig "førsteprisen" for mindst biodiversitet i naturen, og det gælder vel også snart landsbyerne og småbyer på landet? 

2) Bæredygtighed: I økologisk landbrug satses der på lokal og regional produktion og fordeling. Ikke som i konventionel, her satses der konsekvent på lange transportveje og enegiintensive produkter, herunder kunstgødning og sprøjtemiddel, for slet ikke at nævne transport af (eks-)amzonas-soja til danske svin og fiskemel fra ødelæggende industrifiskeri.

Hvad med diesel til at sprøjte markerne før, under, efter mfl. dyrkning, gange mange om året, køre gyllen af de alt for mange svin ud på marken for- og efteråret, klar til nedskyllning i de danske fjorde med efterårsregnen? 

3) Ingen mangel på fødevarer på jorden men dårlig fordeling.

70 pct. af verdens fødevarer bliver produceret af små eller mellemstore producenter, der afsætter dem i lokalområdet. 

De fleste hungerkriser skyldes politiske problemer, dårlig infrastruktur, diktaturer, korruption, dårlig uddannelse og sundhed, krig, flugt og fordrivelse.

Tilstande, som industrilande inkl. Rusland og Kina har et betydelig medansvar for.

Tænk på ødelæggelse af regnskov for at producere soja til danske svin.

Transnationale koncerner og rige lande i sammenarbejde med korrupte ledere snupper den bedste landbrugsjord i u-lande for at producere til export, ansætter de lokale til hungerløn, forgifter og ødelægger naturen. F.eks. når Kina køber fiskerirettigheder på Somalias 3000 km lange kyst - en failed state, og man kan kun spekulere over, hvem der får pengene for det her - og hvordan havet og revene vil se ud efter kineserne har været der i nogle år. Realiteten frygtes at overgår de værste forventninger. I hele verden lider de lokale fiskere af industrilandenes fiskeriflåder.

4) Få agroindustrielle monopolister kæmper om magt, indflydelse og kontrol over det globale landbrug og tager lidet hensyn til mennesket og naturen. Vinderne er storeaktionærer i de rige lande, men Pedro i bananplantagen står i gifttåge efter sprøjte-flyveren lige er fløjet hen over ham..

5) Hvis hele verden tilegner sig den vestlige livsstil, herunder kødforbrug skal vi bruge tre jordkloder for at producere alt det foder til dyrene, og klimaet vil fuldstændig kollapse. Vil du have, at hele Brasilien og Indonesien snart ligner Danmark?

Tænke globalt, handle lokalt - det må også gælde for dansk landbrug.

Det var blot nogle punkter, der efter min mening taler for en levende-, lokal og giftfri landbrug uden at være krakelsk og religiøs over det - så kan man dog sige, at den vej vi er på i dag, ikke er langtidsholdbar. Økologisk landbrug er fremtiden.

Jorden er ikke stor nok til konventionel landbrug

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce