Ulve-farer. Hegning mod ulveangreb virker - også i Tyskland


Ulve-farer. Hegning mod ulveangreb virker - også i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Bo Håkansson, biolog i Danmarks Naturfredningsforening, medlem af Miljø- og fødevareministeriets Ulvegruppe
Ulven er kommet til Fyn. Thomas Bjørneboe Berg fra Naturama for
Debat. 

Replik: I et indlæg den 30. januar kalder redaktøren af Facebook-siden "Her er ulven i Danmark", Erik Poulsen, Danmarks Naturfredningsforening for "En ulv i fåreklæder".

Erik Poulsen mener, at jeg skulle have fremsat udokumenterede påstande i et indslag om ulve i Aftenshowet, herunder at det skulle være forkert, at man har succes med ulvesikre hegn i Tyskland.

I indslaget siger jeg ordret, at "antallet af ulve i Sachsen er gået op, mens antallet af angreb er gået ned". Det er det, Erik Poulsen finder udokumenteret. Jeg skal derfor gerne uddybe: Antallet af ulve i Sachsen og i Tyskland som helhed er vokset markant, siden de første ulve etablerede sig i Sachsen i 2000. Ifølge statistik udgivet af de tyske myndigheder, så har der frem til og med 2016 været op til 19 ulve-territorier i delstaten. Samtidig viser antallet af angreb pr territorium en faldende tendens i perioden 2006 til 2016.

Med andre ord har man en voksende ulvebestand i Sachsen, og samtidigt en faldende tendens i antallet af angreb pr. ulve territorium. Det fremgår af en graf i skade-oversigten fra "Kontaktbüro Wölfe in Sachsen".

Kigger man dybere ned i den tyske statistik, så kan man se, at en stor del af de angreb, der så har været, har skyldtes, at hegningen af husdyrene har været mangelfuld - hegnet har f.eks. ikke været strømførende, for lavt eller på anden vis forkert monteret. Det understreger vigtigheden af, at hegnene er opsat rigtigt og er strømførende. Der er også eksempler på angreb, hvor hegnene tilsyneladende har været opsat rigtigt, og ulven alligevel er kommet ind. Ingen har påstået, at det ikke kan ske. Og netop derfor åbner den danske lovgivning op for, at man kan fjerne såkaldte "problem" ulve.

Når det samlede antal af husdyr i Sachsen, der er dræbt af ulve, er voksende i perioden, er det dels fordi, at det samlede antal af ulve er vokset i perioden, og dels fordi ulvene har indfundet sig i områder, hvor der ikke har været ulve-sikker hegning.

Hele pointen, jeg søgte at fremføre i indslaget i Aftenshowet, var derfor i høj grad, at det er afgørende vigtigt at være på forkant med hegning og ikke vente på at et angreb finder sted, før man etablerer ulve-sikker hegning.

Miljøstyrelsen gav for nylig gav en status over hegningsindsatsen i Danmark, der viser, at korrekt opsat hegning også virker i Danmark. Med andre ord kan vi også i Danmark forvente et fald i omfanget af angreb i et konkret område, efterhånden som der etableres ulvesikker hegning.

Ulve-farer. Hegning mod ulveangreb virker - også i Tyskland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce