Varmesagen. Hvor er varmeforsyningens moralske kompas?


Varmesagen. Hvor er varmeforsyningens moralske kompas?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev: Først en stor ros til Viborg Folkeblads redaktør Lars Norup og hans medarbejdere for konstruktiv kritiske artikler om det morads, som varmeforbrugerne i Viborg har været tilskuere til de seneste syv år.

I stedet for at tilrettelægge langsigtede løsninger i overensstemmelse med de landspolitiske signaler om at fremme sol, vind og biomasse med de heraf følgende afgiftsfordele og tilskudsregler, har aktørerne Viborg Fjernvarme, Energi Viborg og boligselskaberne brugt (misbrugt) tiden på indbyrdes magtkampe, rethaveri, fejlsatsninger omkring et potentielt kraftvarmeværk ved Kjellerup, et amatøragtigt tilrettelagt geotermiprojekt ved Kvols og et samarbejde med Apple om overskudsvarme med tvivlsom langsigtet værdi.

Nu begynder vi at se resultaterne i form af et af landets højeste varmepriser samt villaejernes begyndende flugt fra den kollektive varmeforsyning.

Det er lidt trist at se på som tidligere Viborg-borger, da kollektiv varmeforsyning grundlæggende er den bedste og billigste, hvis den bliver ordentlig organiseret og drevet.

Nu kunne nogen spørge: Hvorfor blander du dig i det, når du bor i Sæby og har varme til næsten det halve af hvad det koster i Viborg? Så må du da være glad!

Det gør jeg fordi, det jeg har været vidne til på nærmeste hold - både da jeg boede i byen og nu er, at aktørernes moralske kompas har været i forfald og afløst af lige dele grådighed, inkompetence og nepotisme.

Det er det, vi oplever mere og mere af i vores øvrige samfund, hvor ordentlighed, tillid og rettidigt omhu - i visse sektorer - er afløst af ligegyldighed over for de brugere, man er sat til at tjene. Sådan har det også været overfor varmeforbrugerne i Viborg.

Når man læser udtalelserne fra aktørernes talsmænd, er der intet nyt under solen. Det drejer sig om, hvor tilfredse de er, når en ny afgørelse giver dem ret, og hvor skuffede de er, når de ikke får det. Hvordan alt dette har påvirket varmeforbrugernes retsstilling og økonomi interesserer dem næsten ikke længere.

De skulle hellere sige undskyld til varmeforbrugerne og indrømme, at de ikke har forvaltet deres mandat godt nok.

Nu ser det ud til, at borgmesteren er indstillet på at få ryddet op, og det ønsker jeg ham held og lykke med. Hvis det skal lykkes, uden at nogle varmeforbrugere sidder tilbage med uforløste frustrationer over, at de er blevet brugt som økonomisk malkeko for alle de fejltagelser, som de aldrig har haft en chance for at påvirke, er det vigtigt at:

  1. Skattefinansiere de udgifter, som varmeforbrugerne indtil videre er blevet pålagt, da Energi Viborg overtog og videreførte et beviseligt ulovligt geotermiprojekt, der ikke havde budgetmæssig dækning hos varmeforbrugerne.
  2. Overførelse af både produktion og distribution af fjernvarme i èn ny fælles organisation.
  3. Indførelse af direkte brugerdemokrati i den nye organisation, så man fremover undgår, at boligselskabernes bestyrelser kontrollerer udviklingen på boligejernes og lejernes bekostning.

Varmesagen. Hvor er varmeforsyningens moralske kompas?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce