Advokat: Beløb skal sænkes, hvis varmeværker dømmes i geotermisagen

Næsten seks år efter at projektet blev stoppet, er der ikke klarhed over, hvem der skal betale hvor meget af regningen på 165 millioner kroner for hullet i jorden. Arkivfotro

Advokat: Beløb skal sænkes, hvis varmeværker dømmes i geotermisagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Oplandsværker skal have del i de værdier i projektet, som Viborg Fjernvarme solgte til Energi Viborg, da energiselskabet overtog geotermiprojektet. Derfor skal beløbet sættes ned, hvis landsretten ikke frikender tre små varmeværker for at betale.

Viborg: Tirsdag begyndte ankesagen, som de tre varmeværker i Løgstrup, Stoholm og Skals har anlagt mod Energi Viborg, ved Vestre Landsret.

Ved byretten fik det kommunalt ejede varmeselskab for halvandet år siden medhold i, at de tre små varmeværker skal betale tilsammen 10,3 millioner kroner af den samlede geotermiregning på 165 millioner kroner.

Under fremlæggelsen af sagen, som hele tirsdagens retsmøde gik med, fremgik det, at beløbet er regnet ud som de tre selskabers procentvise andel af de udgifter på godt 80 millioner kroner, som boreeventyret i Kvols havde kostet, da Viborg Fjernvarme med en truende konkurs over hovedet i slutningen af marts 2012 måtte acceptere at overdrage projektet til Energi Viborg.

Det kommunalt ejede selskab fik en kommunegaranti på 150 millioner kroner, og på tre måneder brugte Energi Viborg yderligere godt 80 millioner kroner på - forgæves - at komme ned til det varme vand, før byrådet i slutningen af juni 2012 stoppede projektet med en gæld på 165 millioner kroner.

Advokat Karsten Cronwald, der repræsenterer de tre oplandsværker, nedlagde i landsretten påstand om frifindelse af de tre varmeværker. Og hvis de tre dommere ikke når frem til det, mener han, at det beløb, som varmeværkerne skal betale, skal være mindre end de 10,3 millioner kroner, som byretsdommen lyder på.

Værdier overdraget

Hans begrundelse for det er, at Energistyrelsen har fastslået, at kun udgifter til efterforskning af geotermi kan indregnes i varmepriserne - og i første omgang betyder det, at i alt fald otte millioner kroner ikke kan indregnes.

Og det kan blive et højere beløb, fordi sagen om indregning af udgifter endnu ikke er endelig afgjort ved energimyndighederne.

Desuden anførte advokaten, at der var værdier i geotermiprojektet - eksempelvis en større lagerbeholdning af rør og grunden i Kvols, som Energi Viborg efterfølgende har solgt. Og de tre varmeværkers forholdsmæssige andel af de værdier skal efter Cronwalds opfattelse også modregnes i det endelige beløb.

Retsmødet fortsætter onsdag med afhøring af en halv snes vidner - blandt dem Viborg Fjernvarmes tidligere direktør Henry Juul Nielsen, der var projektleder, indtil Energi Viborg overtog projektet i marts 2012 og den tidligere formand for Energi Viborgs bestyrelse, daværende byrådsmedlem Benny Ragner.

Fredag skal de tre dommere votere, men det er næppe sandsynligt, at der afsiges dom i sagen allerede på fredag.

Advokat: Beløb skal sænkes, hvis varmeværker dømmes i geotermisagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce