Board Denmark matcher kompetencerne, som bestyrelsen lige står og mangler

Torben Lund og Board Denmark går til kamp for at få større diversitet ind i bestyrelserne. Det gælder både på kompetencer og køn, fordi forskelllige syn på virksomheden ofte har en positiv effekt på bundlinjen. I Board Denmarks database er fordelingen mellem mænd og kvinder tæt på 60-40, som både regeringen og Europa-kommission tidligere har stukket ud som ligestillingsmål. Foto: Henrik Skov Anhøj

Board Denmark matcher kompetencerne, som bestyrelsen lige står og mangler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Torben Lund står bag selskabet Board Denmark, som finder den rigtige kandidat til bestyrelser. Et stort potentiale går tabt, hvis posterne bliver besat ud fra tryghed og det nære netværk frem for, hvad virksomheden reelt har brug for, mener han.

Odder: Hvis bestyrelsen bygger på familierelationer, så er det nødvendigt at få andre medlemmer ind udefra. Og hvis bestyrelsen udelukkende består af folk med et stort kendskab til den branche, som selskabet arbejder inden for, så er der store fordele at hente i også at få personer ind med en anden vinkel på virksomheden.

Skudsmålet tilhører Torben Lund fra Odder, som vil de rene tante-bestyrelser til livs, fordi der bliver spildt et stort potentiale, når firmaet ikke har den rigtige sammensætning i bestyrelsen. Eller rettere: De rette kompetencer til at drive virksomheden fremad.

- Tante-bestyrelserne er ofte dygtige til det, de gør, men de er også mangelfulde. Især i små- og mellemstore virksomheder kan det være svært at få de rigtige personer ind. Man vælger tit en person, man er tryg ved frem for hvilke kompetencer, der er i bestyrelsen i forvejen, og hvad der mangler, forklarer Torben Lund, som selv leverer løsningen.

I september stiftede han nemlig Board Denmark, som formidler nyt blod i form af kandidaterne til bestyrelser i danske og udenlandske virksomheder, der arbejder i Danmark. Udgangspunktet er privaten i Odder syd fra Aarhus, men der er også allerede kunder fra Sjælland og Bornholm i kartoteket.

Board Denmarks egen bestyrelse
Torben Lund har sammensat en bestyrelse bag Board Denmark ApS, som består af syv personer med kompetencer inden for hvert deres område:Christian Christensen, indkøbsstrategi

Tommy D. Fisher, økonomistrategi

Eva Lund, forretningsudviklingsstrategi

Jacob Bech-Petersen, salgsstrategi

Niels-Ove Mølhave, finansieringsstrategi

Lasse B. Holst, produktionsstrategi

Bo Florin, IT strategi

Den store kandidattest

Board Denmark arbejder ud fra tre grundydelser, hvor den første er en 360 graders analyse af virksomheden. Hvad er produkterne? Hvem er konkurrenterne? Hvordan ser markedet ud? Hvilke kompetencer er der i virksomheden og bestyrelsen i forvejen?

Dette er udgangspunkt for næste skridt: At finde den rigtige kandidat til bestyrelsen, og virksomheder får her altid tre egnede emner at vælge imellem. Board Denmark råder over en database med kandidater, som bliver målt på 75 punkter inden for 12 hovedområder - herunder ledelsesmæssige erfaringer, uddannelse og personlighed med mere - og hvor hver kandidat har ratet sig selv fra 1-5. Herudover tæller cv'et og en strategisk case.

For kandidaterne er kontingentet 5.000 kroner om året for at stå i databasen.

- Vi får nye kandidaterne ind hver uge, og listen vokser hurtigere, end jeg havde regnet med, men det handler stadig om at få kandidaterne nok ind, som vi efterfølgende kan matche med de behov, der er ude i virksomhederne. Når vi siger ja til at optage en kandidat, så er det, fordi vi tror på, at vi kan hjælpe vedkommende i mål med ønsket om at få en bestyrelsespost ud fra både kompetencer og personlighed, siger Torben Lund.

Han har samlet sin egen bestyrelse til at hjælpe sig med opgaven, og her sidder syv personer med strategi-kompetencer inden for indkøb, økonomi, forretningsudvikling, salg, finansiering, produktion og IT.

Samme pris for alle ydelser

Den tredje og sidste Board Denmark-ydelse er bestyrelsesevaluering for at sikre en maksimal værditilvækst i virksomheden.

- Halvdelen af Danmarks virksomheder evaluerer ikke bestyrelsens arbejde, og det er tankevækkende, fordi det jo er et helt essentielt organ i virksomheden, siger Torben Lund.

Evalueringen er også med til at kvalitetssikre Board Denmarks eget arbejde, så der bliver fulgt op på, om den fundne kandidats kompetenceløft har den forventede effekt i bestyrelsen. På samme måde arbejder Board Denmark ligeledes med at etablere og finde egnede emner til virksomheders advisory board.

Prisen for alle ydelser er i øvrigt altid den samme - nemlig 5.000 kroner. Det gælder både for en 360 graders virksomhedsanalyse for at fastlægge kompetencekrav, for hvert bestyrelses- eller advisory board-medlem formidlet af Board Denmark om året, samt for et årligt oplæg til evaluering af bestyrelsen og det enkelte medlems bidrag.

- Vi er i den lave ende rent prismæssigt, men det er både nemt på denne måde, og så handler det om at få så mange kunder i butikker som muligt, fortæller Torben Lund.

Kunderne er først og fremmest private firmaer, men halvoffentlige virksomheder som forsyningsselskaber inden for el, vand og havnene er også på vej ind i folden.

Her ligger et stort potentiale i fremtiden for Board Denmark, vurderer Torben Lund, og det samme gælder udenlandske selskaber, som er eller i gang med at etablere sig i Danmark.

Board Denmark matcher kompetencerne, som bestyrelsen lige står og mangler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce