Der er penge i stålet - igen

Der bliver produceret færre og større emner hos AAOsteel sammenlignet med den nu nært beslægtede stålvirksomhed, DFT-Presswork i Nordborg på Als. Her er det opstiller/operatør Jimmi Lauritsen, der er på arbejde på Islandsvej. Foto: Søren E. Alwan

Der er penge i stålet - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

AAOsteel havde svært ved at slippe krisen, men nu har Horsens-virksomheden vendt en årrække med million-underskud til en positiv bundlinje og massiv vækst. En ny ejer er kommet til, og fokus er flyttet fra tal til teknologi. Samme recept som i sin tid skabte stål-successen Aage Østergaard.

Horsens: Mogens Hørdum Sørensen havde ikke ligefrem set en virksomhed mere end dobbelt så stor som sit eget livsværk, Dansk Flydepresse Teknologi, komme ind fra højre, da han i 2015 begyndte at undersøge muligheden for et opkøb inden for stålindustrien.

Han og DFT Presswork var sluppet godt igennem finanskrisen. Forretningen fremstod trimmet og klar til fremtiden. Indtjeningen var tilbage på førkrise-niveau, mens selve omsætningen endnu manglede det sidste nøk. Det gør den i øvrigt stadig.

Via sin bank kom det Mogens Hørdum Sørensen for øre, at AAOsteel i Horsens - det tidligere Aage Østergaard A/S - efterlyste en ny ejer. Den stolte virksomhed var efterhånden mere skakmat end en stålsat succes. Egenkapitalen svandt ind fra 108 mio. kroner til 31 mio. kroner fra 2010-2015 for at dække det ene tocifrede million-underskud efter det andet.

Også 2016-regnskabet var rødt. Minus 16 mio. kroner. Men så slog Mogens Hørdum Sørensen til.

- Jeg troede ikke på det i begyndelsen, men jeg kunne godt se, at AAOsteel og DFT ville være et perfekt match. Vi arbejder med de samme kunder, leverandører og problematikker, men virksomhederne har aldrig rigtig været konkurrenter til hinanden. Kun én gang siden 2006 er vi blevet tilbudt at lave det samme emne. Derfor har vi også tidligere have et godt salgssamarbejde. Der bliver lavet større og færre emner her i Horsens, mens fabrikken i Nordborg koncentrerer sig om mindre og flere emner, forklarer Mogens Hørdum Sørensen.

I oktober 2016 blev han enige med kreditorerne i AAOsteel om at konvertere gælden til ansvarlig lånekapital og tilførte selv virksomheden 30 mio. kroner i aktiekapital.

De 230 ansatte hos AAOsteel i Horsens fik ny chef for 16 måneder siden, da Mogens Hørdum Sørensen købte  stålvirksomheden. Siden er en årelang nedtur stoppet, og det tidligere Aage Østergaard er igen en økonomisk succeshistorie. Foto: Søren E. Alwan
De 230 ansatte hos AAOsteel i Horsens fik ny chef for 16 måneder siden, da Mogens Hørdum Sørensen købte stålvirksomheden. Siden er en årelang nedtur stoppet, og det tidligere Aage Østergaard er igen en økonomisk succeshistorie. Foto: Søren E. Alwan

Har købt storebror før

Det er langt fra første gang, at Mogens Hørdum Sørensen overtager en større spiller i stålbranchen. Med en baggrund som ingeniør og fem år hos Grundfos grundlagde han og hustruen Tine Valente i 1995 virksomheden Dansk Flydepresse Teknologi i Øster Snede ved Hedensted med speciale i koldflydepresning i rustfrit stål.

En af kunderne er Danfoss, og da Nordborg-virksomheden satte sin koldflydeafdeling med 10-15 ansatte til salg, rykkede de i 2003 tre medarbejdere og maskiner til Als og ind hos sin største kunde. Omsætningen lød på 20 mio. kroner, og Danfoss bidrog med omkring 70 procent.

I de følgende år voksede omsætning til 70 mio. kroner, men andelen til Danfoss var stadig den samme, og da termostat-koncernen i 2006 også ville sælge sin stanseafdeling med en omsætning på 150 mio. kroner, købte Mogens Hørdum Sørensen storebror for anden gang.

DFT- Presswork landede i juni 2017 sit bedste årsresultat med godt 8 mio. kroner på bunden. Samtidig lykkedes det nyerhvervelsen AAOsteel i Horsens at vende millionunderskud på millionunderskud til et positiv resultat på 10 mio. kroner efter skat i regnskabet, der sluttede 30. juni 2017. Bare ni måneder efter seneste store minus blev noteret.

Fokus på teknologien og teknisk knowhow har været afgørende for at bringe det tidligere Aage Østergaard A/S på ret økonomisk kurs igen. Foto: Søren E. Alwan
Fokus på teknologien og teknisk knowhow har været afgørende for at bringe det tidligere Aage Østergaard A/S på ret økonomisk kurs igen. Foto: Søren E. Alwan

Teknik fremfor tal-fokus

Mogens Hørdum Sørensen fandt svaret på genrejsningen af Aage Østergaards succesforretning i ledelsesformen.

- Før var der for meget fokus på tal fremfor teknik, og ledelsen var derfor for lidt hands-on i forhold til produktionen. Vi har fuld teknisk fokus nu, så de ting, der stoppede før, når der opstod et problem, får vi hurtigt løst. Vi tager alle problemer alvorligt, ligegyldigt hvor i organisationen, de opstår, men AAOsteel har i dag også den økonomiske frihed til at træffe beslutninger, og vi har den tekniske knowhow til at tage de rigtige skridt. Jeg er selv tekniker, og nu fokuserer vi på teknologien igen, og det er også netop på teknologi, at Aage Østergaard er blevet en stor virksomhed, siger Mogens Hørdum Sørensen.

Som led i den nye strategi er der foretaget væsentlige ændringer i ledelsen, og det er kun chefen for Salg og Udvikling, der er tilbage af den tidligere ledergruppe.

Direktøren forudser, at overskuddet i det regnskab, som slutter med årets sjette måned, vil blive større i 2018, end det var i 2017. Altså minimum plus 10 mio. kroner.

Et andet væsentligt tiltag i produktionshallerne på Islandsvej er, at der nu bliver produceret til lager.

Specialet hos både AAOsteel i Horsens - og DFT-Presswork i Nordborg - er koldflydepresning i rustfrit stål - eller koldformgivning af stålplader -og stænger. Foto: Søren E. Alwan
Specialet hos både AAOsteel i Horsens - og DFT-Presswork i Nordborg - er koldflydepresning i rustfrit stål - eller koldformgivning af stålplader -og stænger. Foto: Søren E. Alwan

Held med konjunkturerne

- Vi har 3000 produktnumre, og vores highrunner-emner forsøger vi altid at have på lager nu for at optimere på leveringstiden. Det kræver lagerkapacitet og likviditet. Det sidste er der styr på, men lagerkapacitet skal fortsat op, hvilket vi arbejder hårdt på at lykkes med. Da kundernes efterspørgsel samtidig stiger, stiller det store krav til vores planlægning og produktion, forklarer Mogens Hørdum Sørensen og fortsætter:

- Vi har selvfølgelig held med konjunkturerne, men der har også helt fra begyndelsen været en supergod stemning i produktionen. Medarbejderne var virkelig klar til, at der skulle ske noget nyt, og vi har sparet et stort millionbeløb på konsulentkontoen. Det er dyrt at være fattig, som man siger, men vi har et kæmpe-erfaringsgrundlag at trække på i begge virksomheder, og nu er det igen teknologien og innovativ udvikling, der styrer os.

Specialet hos AAOsteel og Dansk Flydepresse Teknologi i Nordborg er koldformgivning af stålplader -og stænger, og begge virksomheder opererer som underleverandør til blandt andet levnedsmiddel- og lastbilindustrien. 75 procent af produktionen ender uden for landets grænser.

- Det optimale salg er, når vi er med hele vejen i udviklingen af et nyt produkt. Det kan tage alt fra tre måneder til to år, og der er heldigvis mange kunder, som gerne vil udvikle sammen med os, fordi vi tænker rationelt og har den tekniske indsigt til at gøre tingene lidt smartere. Så længe vi er i front teknologisk, så er der også kunder, der gerne vil købe ind i Danmark, og markedet er kæmpestort for os. Selv om Tyskland hører til vores største markeder, er vi bittesmå i den store sammenhæng, og med den rigtige teknologi og udvikling sammen med kunderne, er markedet stort nok til, at vi kan vokse os dobbelt så store syd for grænsen, uden andre end os selv vil opdage det.

100 år lige om lidt

Det er seks år siden, at Aage Østergaard blev til AAOsteel, og om seks år venter en ny mærkedag. I 2024 kan virksomheden nemlig fejre sine første 100 år. Imens håber Mogens Hørdum Sørensen at fortsætte den positive vækst.

- Målet er at udvikle virksomheden yderligere og gøre den til et spændende sted at være. Der er masser af kapacitet at give af endnu, og på DFT i Nordborg har vi brugt mange ressourcer på at automatisere vores processer. Det skal vi også i gang med i Horsens, men hidtil har vi holdt det lidt tilbage, fordi vi har haft rigeligt at gøre ved bare at følge med, siger Mogens Hørdum Sørensen.

Privat bor direktøren i Tvingstrup nord for Horsens, hvorfra han er vant til at pendle til DFT i Nordborg. Med den lokale virksomheds-erhvervelse er frekvensen sat ned til et par gange om ugen. Ugens øvrige arbejdsdage er han på Islandsvej:

- Vi har slået en række funktioner sammen som kvalitetssikring, indkøb, økonomi og salg, og når vores ERP-system skal skiftes ud, skal vi også have et fælles system. Integrationen gør det nemmere at være direktør to steder på én gang.

Der er penge i stålet - igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce