Østjyske virksomheder vil have kreative medarbejdere

Kasper Glyngø, borgmester i Hedensted og medlem af styregruppen i Business Region Aarhus, glæder sig over, at de østjyske virksomheder er blevet bedre til at tage kreative kompetencer til sig uden for de traditionelle kreative erhverv. Foto: Michael Svenningsen

Østjyske virksomheder vil have kreative medarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er nu flere kreative ansatte i de østjyske virksomheder, end der er industrimedarbejdere. Væksten foregår både uden for og inden for de kreative erhverv, hvor især mode og design går frem.

Hedensted: 49.010 personer. Så mange ansatte var der i 2015 inden for det kreative arbejdsmarked i de 12 østjyske kommuner, der udgår Business Region Aarhus.

Det svarer nogenlunde til antallet af industrimedarbejdere i byregionen - omkring 52.000. Og det er vel at mærke både inden for og uden for de kreative erhverv, at virksomhederne tager flere personer ind med kreative kompetencer. Den samlede stigning er på 3.254 personer eller 10 procent i perioden 2010-2015.

Samlet set er seks ud af 10 medarbejdere med kreative kompetencer beskæftiget uden for de kreative brancher som it, reklame, mode, design og arkitektur.

- Virksomheder uden for de kreative brancher har fået øjnene op for mulighederne for vækst gennem kreative medarbejdere. Det er eksempelvis industrivirksomheden, der med tilførsel af it-kompetencer starter eksport gennem en webshop, skaber et nyt eller gentænker et eksisterende produkt sammen med industrielle designere - eller sætter turbo på markedsføringen, påpeger Kasper Glyngø, borgmester i Hedensted og medlem af styregruppen i Business Region Aarhus.

Plast- og maskinfabrik JWL i netop Hedensted er et af eksemplerne på en produktionsvirksomhed, der har haft succes med at hente kreative kompetencer ind i huset.

Det kreative Østjylland
Det kreative arbejdsmarked består af:Kreative virksomheder som for eksempel reklame- og arkitektbureauer, mode- og filmbranchen samt mediehuseMedarbejdere i kreative stillinger, der for eksempel arbejder med infrastruktur, design, web- og mediedesign, indretning, skuespil og dekoratørarbejdeMedarbejdere med kreative uddannelser som for eksempel webdesignere, industrielle designere, arkitekter, journalister, grafikere og skuespillere.Sådan er medarbejderne med kreative kompentecer forledt i Østjylland 2010-2015

Kreative kompetencer i kreative erhverv: 6.691 (vækst på 14,3 procent)Kreative kompetencer i øvrige erhverv: 29.100 (vækst på 9,1 procent)Kreative erhverv uden kreative kompetencer: 13.219 (vækst på -9,4 procent)

I alt beskæftigede på det kreative arbejdsmarked: 49.010 (vækst på 4 procent)

Beskæftigede med kreative uddannelse: 24.568- heraf er 17.483 ikke ansat i kreativt erhverv eller kreativ stilling

Beskæftigede i kreative stillinger: 15.285- heraf er 8.981 ikke ansat i kreativt erhverv/har kreativ uddannelse

Beskæftigede i kreative erhverv: 19.910- heraf er 13.219 ikke ansat i kreativ stilling/har kreativ uddannelse

Kilde: Danmarks Statistik. Tal bearbejdet for Business Region Aarhus af eStatistik.

Mode frem - medier tilbage

Det kreative arbejdsmarked i Østjylland er som helhed dog kun gået fire procent frem fra 2010 til 2015. Det skyldes, at antallet af ansatte inden for de kreative erhverv uden kreative kompetence er faldet med knap 10 procent.

Blandt de kreative delbrancher er bøger og presse, som tæller mediebranchen, forlag, trykkeriet og fotografer, stadig størst med 4154 ansatte trods massiv tilbagegang over årene. Reklame og møbler har også lidt store tab på medarbejderkontoen de seneste år, mens der har været vækst i modevirksomhederne.

Med 168 nye job er mode nu er Østjyllands næststørste kreative delbranche med 3252 medarbejdere. Og kun overgået af design på den absolutte vækst med 237 flere job - nu i alt 1232 ansatte.

Østjyske virksomheder vil have kreative medarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce