- Jeg har mærket abstinenserne ved hvert eneste valg

Psykiatrien må og skal have bedre vilkår, mener Marianne Karlsmose, der har det som sin mærkesag nummer et ved regionsrådsvalget. Foto: Jesper Bech Pedersen

- Jeg har mærket abstinenserne ved hvert eneste valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det har været lige ved og næsten for Kristendemokraterne i årevis. Den genopstandne, tidligere partiformand, Marianne Karlsmose, tror på, at partiet denne gang vil få en plads i regionsrådet.

Regionen: Det er en af den slags villaveje, hvor asfalten holder i 100 år, og hvor ungerne kan nå at sparke til en bold lige så mange gange, før der sniger sig en bil forbi.

Der hænger da også kun én valgplakat i en af lygtepælene på Birkevej i Tarm. Den ud for nummer tre. 

- Ja, det er jo ikke fordi, ret mange kommer til at se den, men jeg skulle da lige have en enkelt op, siger Marianne Karlsmose med et smil og kigger op på sig selv.

Hun er spidskandidat for Kristendemokraterne i Region Midtjylland, og efter nytår kan hun blive en del af det nye regionsråd.

Hvis altså vælgerne vil det, når der er valg 21. november. 

Marianne Karlsmose
Bopæl: Tarm i Ringkøbing-Skjern Kommune.Oprindelig fra: Fredericia. Har også boet en årrække i Aarhus, mens hun læste samfundsfag på universitetet. 

Familie: Mand samt tre børn på 10,13 og 16 år. 

Job: Arbejder som gymnasielærer på Det Kristne Gymnasium i Ringkøbing. 

Det vidste du ikke: Marianne Karlsmose drikker ikke kaffe. Hun er mere til cola. 

Politik: Var formand for Kristendemokraterne fra 2002-2005 og huskes måske bedst for at skifte partinavn fra Kristeligt Folkeparti til Kristendemokraterne.

Det var en tid, hvor partiet var dybt splittet internt i spørgsmålet om fornyelse af partiet og den politiske retning. Den interne vaklen var medvirkende til, at Kristendemokraterne røg ud af Folketinget ved valget i 2005. Få år senere brød en stor del af de yngre medlemmer med partiet som følge af de interne stridigheder.

På det tidspunkt var Marianne Karlsmose ikke længere formand. Hun tog konsekvensen af valgnederlaget i 2005 og trådte tilbage dagen efter. Hun har dermed aldrig været valgt til et offentligt embede, eftersom hun ikke var valgt til noget, da hun blev formand i 2002.

I 2015 blev hun igen aktiv i politik, og hun stiller nu op til regionsrådet som spidskandidat for Kristendemokraterne. 

Partiets status: Kristendemokraterne har byrådsmedlemmer i fire kommuner: Ringkøbing-Skjern, Herning, Hedensted og på Bornholm.

Partiet har aktuelt ingen regionsrådsmedlemmer. Tove Videbæk sad i regionsrådet for KD i den første valgperiode fra 2005 til 2009. I 2008 skiftede hun imidlertid parti til de Konservative.

Landspolitisk har Kristendemokraterne ikke været valgt ind i Folketinget siden 2005. Dog fik partiet kortvarigt et folketingsmedlem i Per Ørum, da han i 2010 skiftede parti fra de Konservative.
Der har været en del bump på vejen for Kristendemokraterne de seneste 10-15 år. Marianne Karlsmose håber, at det denne gang lykkes at få et mandat i regionsrådet.
Der har været en del bump på vejen for Kristendemokraterne de seneste 10-15 år. Marianne Karlsmose håber, at det denne gang lykkes at få et mandat i regionsrådet.

Hver stemme tæller

Det ville de ikke helt i 2013, men det var snublende tæt på. 

Et sted mellem 500 og 1000 flere stemmer skulle være gået Kristendemokraternes vej, for at partiet havde fået en plads i regionsrådet.

Faktisk skulle stemmerne bare være landet hos enten Kristendemokraterne, Konservative eller Fælleslisten, da de tre partier var i valgforbund.

Men Konservative fik et miserabelt valg og havde derfor lige nøjagtig ikke nok overskydende stemmer til at hive Kristendemokraterne med ind i regionsrådet.

Denne gang bliver det anderledes, mener Marianne Karlsmose. 

- Der er rigtig mange ting i spil ved dette valg. Bent Hansens 100.000 personlige stemmer for eksempel, de kommer ikke til at gå til socialdemokrater alle sammen. Og derudover gik vi faktisk frem ved valget i 2013. Så ja, jeg tror på, at vi kommer ind, siger Marianne Karlsmose. 

Der hænger en enkelt valgplakat på den stille Birkevej i Tarm - ud for Marianne Karlsmoses hjem. Foto:
Der hænger en enkelt valgplakat på den stille Birkevej i Tarm - ud for Marianne Karlsmoses hjem. Foto:

Partiformand igen

For nogle vil hendes navn vække genkendelse. Hun har nemlig været formand for partiet i starten af 00'erne.

Nærmere bestemt fra 2002 til folketingsvalget i 2005, hvor vælgerne sendte Kristendemokraterne ud af folketinget.

Marianne Karlsmose trådte efterfølgende straks tilbage som partileder, og dermed har hun aldrig været valgt til hverken byråd, regionsråd eller folketing. 

- Det var selvfølgelig meningen, at jeg skulle i Folketinget i 2005, og de fleste tror, at jeg som tidligere partiformand har været valgt, men det har jeg faktisk ikke, fortæller Marianne Karlsmose. 

Efter valgnederlaget fulgte en langvarig pause fra politik. 

- I stedet for at blive politiker, så har jeg levet vores værdier ud, kan man sige. Været hjemme og prioriteret familien. Det har jeg ikke fortrudt en eneste gang. Men jeg har da kunnet mærke abstinenserne hver eneste gang, der var valg, og nu synes jeg, det er tid igen. Også fordi den yngste er blevet 10 år, siger Marianne Karlsmose.

- Pausen har også givet mig en større erhvervs- og livserfaring at trække på. Der skal selvfølgelig være plads til de helt unge politikere, som kommer direkte fra studierne, men jeg er nu glad for den ballast, det giver at være på arbejdsmarkedet, siger Marianne Karlsmose.

Der hænger en enkelt valgplakat på den stille Birkevej i Tarm - ud for Marianne Karlsmoses hjem. Foto: Jesper Bech Pedersen
Der hænger en enkelt valgplakat på den stille Birkevej i Tarm - ud for Marianne Karlsmoses hjem. Foto: Jesper Bech Pedersen

Psykiatri og abort

Og hvad vil hun så, hvis hun kommer ind i regionsrådet?

- Det er især psykiatrien, der har givet mig lysten til at stille op. Eller nærmere behov for at stille op. Alle politikerne siger, at det er vigtigt, men hvorfor har vi så ikke en psykiatriplan på linie med kræftplanen? Og hvorfor kan man finde milliarder til Forsvaret, mens psykiatrien desperat mangler flere penge? Der er mange, der har sagt til mig, at psykiatri, det vinder du ikke et valg på. Men man er jo nødt til at sige, hvad man mener. Ellers kan det være lige meget, fastslår Marianne Karlsmose, der også vil kæmpe for at få et børnehospice til Region Midtjylland.

Og så er der det med abort, som er en klassisk mærkesag for Kristendemokraterne. Emnet er også en del af valgprogrammet denne gang, fortæller Karlsmose:

- Alle, der er uønsket gravide, har krav på en støttesamtale i forbindelse med overvejelser om abort, men der er reelt ingen, der har overblik over kvaliteten af de samtaler, eller hvor mange kvinder der i det hele taget får dem tilbudt. Hvis jeg bliver valgt, så vil jeg have undersøgt hele det område for at se, om tilbuddene er gode nok, siger Marianne Karlsmose.

Missionen er ikke at pege fingre ad selve aborten, understreger hun:

- Grundlæggende mener jeg, at det ufødte barn har værdi, men det her handler ikke om at være imod abort. Det handler om, at hvis en kvinde vælger abort, så skal det være på et oplyst grundlag. Hun skal vide, hvad kommunen har af støttemuligheder, hvis hun vælger at beholde barnet, og hun skal vide, hvad der findes af alternativer. Eksempelvis bortadoption. Det er i allerhøjeste grad et politisk spørgsmål, som hører under regionen, men som nok er en unik mærkesag for os, mener Marianne Karlsmose. 

Mange vælgere kan måske knap nok huske, om I er et rødt eller blåt parti. Hvis I kommer ind, peger du så på Anders Kühnau (S) eller Carsten Kissmeyer (V) som regionsrådsformand?

- Traditionelt er vi et borgerligt midterparti, og vi snakker nok med blå blok først. Men for mig er det ikke afgørende, hvem der bliver regionsrådsformand, og jeg har ikke lovet noget på forhånd. Min stemme afhænger først og fremmest af, hvem der kan give mig størst sikring for, at psykiatrien bliver styrket. Og det er klart, at hvis vi skulle være så heldige at blive tungen på vægtskålen, så vil jeg sætte prisen højt. 

- Jeg har mærket abstinenserne ved hvert eneste valg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce