Indiens slum tændte Carstens samfundssind

Hvem skal afløse Bent Hansen? Mig, siger Carsten Kissmeyer, der er kandidat til formandsposten i Region Midtjylland for Venstre. Foto: Annelene Petersen

Indiens slum tændte Carstens samfundssind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Formandsdrømme del II: Tre mand vil være regionsrådsformand efter Bent Hansen. I denne miniserie møder vi personen bag politikeren. I dag Venstres Carsten Kissmeyer.

Regionen: 24 år som byrådsmedlem - heraf de 16 som borgmester.

Carsten Kissmeyer (V) har flere års politisk erfaring end sine to modkandidater, Anders Kühnau (S) og Nicolaj Bang (K), til sammen.

Bliver han den næste regionsrådsformand, så vil han udnytte sin store indsigt i kommunale forhold til at bygge flere, bedre og stærkere broer mellem det kommunale og det regionale.

 

Hvad var dit første fritidsjob?

 

-Jeg er vokset op på landet, så jeg har altid hjulpet til. Men mit første lønnede arbejde var at samle tulipanløg op som 13-årig ved en tulipanløgsfarmer på Sydfyn. Der kørte en med en plov, og så lå jeg på knæ og samlede løgene op med fingrene. De skulle jo behandles forsigtigt.

 

Hvilken sang får dig ud på dansegulvet?

 

- Det kunne sagtens være en med Shu-bi-dua. Eller en Beatles sang. Men det var mere i gamle dage, jeg dansede til fester. I dag er jeg mere til at sidde og hyggesnakke.

 

Hvilken sag fik dig til at brænde for politik?

 

- For mig var det ikke en enkelt ting. Min far var landbrugsskoleforstander og politisk aktiv, så jeg har det med hjemmefra. Men det med at være interesseret i samfundsforhold blev nok allerede grundlagt, da jeg som dreng boede tre år i Indien, hvor min far stod i spidsen for et u-landsprojekt. Selv som ung purk kunne jeg godt se, at her var der mange, der ikke havde det godt. Det var et utroligt lag-delt samfund med kastesystemer.

Det fortsatte, da vi kom hjem til Danmark igen, for særligt i 1960'erne kom der mange fra u-landene og var elever på landbrugsskolen. De skulle lære at drive landbrug, fordi fødevaresikkerheden i deres hjemlande var så ringe. Det har været kraftigt medvirkende til at gøre mig interesseret i samfundsforhold. 

 

Hvilken chance tog du ikke i livet - og fortryder du det?

 

- Der er ikke noget, jeg fortryder, men mit liv kunne godt have taget en anden drejning. Som ung vaklede jeg mellem at uddanne mig som økonom eller civilingeniør. Teknik har altid interesseret mig, men mit rationelle gemyt bestemte, at det var økonomien, jeg skulle kaste mig over.

Jeg kunne se, at spændet af ting, jeg kunne beskæftige mig med bagefter, var større. Det førte så til, at jeg kom til at arbejde med uddannelse og unge mennesker, og det havde jeg slet ikke forudset, men det har været utrolig givende. 

 

Inden jeg dør, vil jeg nå at...

 

- Tage tilbage til Indien og genopleve det sted, hvor jeg boede som barn. Det har jeg tit tænkt på, at jeg skal gøre. Jeg ved, at det område har udviklet sig helt vildt. I dag er Indien meget mere moderne og har fået en stor middelklasse. Men jeg tror stadig, jeg vil kunne genkende duftene.

 

Hvis du skulle være almindelig lønmodtager, hvad kunne du så tænke dig at lave?

 

- Så ville jeg gerne arbejde med landbrug, det ville slet ikke ligge mig fjernt. Jeg synes, det er dejligt at mærke naturen. 

 

Hvornår har du sidst brugt mere end 1000 kroner på dig selv?

 

- Det ved jeg faktisk ikke... Altså, jeg kan godt lide at have en nogenlunde bil at køre i, for jeg kører omkring 40.000 km om året. Men jeg køber altid brugt. Jeg har det rigtig skidt med at tabe penge på en bil. Det kan man selvfølgelig ikke undgå, men det hjælper, når andre har kørt den til først. Jeg køber gerne en bil, der har kørt 100.000 km. og så skifter jeg den ud efter tre-fire år, når den er oppe på 250.000 km. Lige nu har jeg en VW Touareg.

 

Hvad har du forsømt på grund af din politiske karriere?

 

- Nu har jeg været borgmester i 16 år, og det politiske arbejde i en kommune foregår i betydeligt omfang om aftenen, for de andre byrådsmedlemmer har jo almindeligt arbejde at passe om dagen. Hvis en uge har fire hverdagsaftener, så bruger jeg de tre på politiske møder. Samtidig er jeg medlem af en del klubber og foreninger, Rotary eksempelvis. De glæder sig sikkert over, at jeg betaler mit kontingent, men det er ikke meget, jeg får passet den del af mit sociale liv. Der er selvfølgelig også afsavn i forhold til familien, hvor jeg tit ikke er med til at spise aftensmad. Til gengæld forsøger jeg at prioritere weekenderne til familien.

 

Øl, vin eller vand? 

 

- Der er jeg mest til vin. Eller... jeg drikker da mere vand end vin! Men til en god middag vil jeg gerne have et glas rødvin. 

 

Det mest nørdede ved mig, er...

 

- At jeg er god til at huske tal. Jeg har en vane med altid at omregne store tal til noget, man kan forholde sig til. Eksempelvis hvad det er per borger. Alt for store tal bliver uvirkelige, men hvis man nu i stedet siger, at det er 10.000 kroner for jer fire her om køkkenbordet, så bliver det til at forstå. 

 

Huset brænder, og du har tid til at gribe én ting i farten. Hvad?

 

- Jeg har ingen malerier og den slags, jeg ville risikere liv og lemmer for, så jeg ville snuppe smartphonen. I vore dage er det jo livlinen til nærmest alt. Og så ville jeg også tage brillerne med. Jeg kan godt finde vej ud af et brændende hus uden, men jeg kan ikke se, hvad der står på telefonen.

Fakta
Alder: 64 årParti: Venstre

Bopæl: Ikast

Oprindelig: Født i Tune på Sjælland. Har boet tre år i Indien som barn, hvor faderen var leder af et u-landsprojekt. Ungdomsårene blev levet i Korinth på Fyn, hvorefter han flyttede til Aarhus for at læse økonomi.

Arbejde: Borgmester i Ikast-Brande Kommune de seneste 16 år. Frem til 2005 direktør på Ikast Handelsskole.

Familie: Kone, tre børn i alderen 16 til 40 år samt syv børnebørn. 

Indiens slum tændte Carstens samfundssind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce