Lægerne om blodprøver: Giv patienten frit valg på alle hylder

Siden juni 2016 har patienter i titusindvis skullet på hospitalet for at få taget blodprøver i forbindelse med behandlingsforløb i hospitalsregi. Kernen i problematikken er, at det er fire gange dyrere for Region Midtjylland at bede de praktiserende læger om at tage en blodprøve, som regionens egne medarbejdere på hospitalerne kan gøre det for. Der er lige forhandlet ny overenskomst mellem PLO og Danske Regioner, men her lykkedes det ikke at rokke ved prisen, så besparelsen står ved magt. Arkivfoto: Scanpix

Lægerne om blodprøver: Giv patienten frit valg på alle hylder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Er lægerne bare grådige, når de tager fire gange så meget for en blodprøve, som den reelt koster? I dag spørger vi den lokale PLO-formand om, hvordan regionens blodprøve-spareøvelse ser ud fra hendes stol.

REGIONEN: Det økonomiske regnestykke er sådan set simpelt.

En blodprøve ved den praktiserende læge koster 183 kroner.

Samme blodprøve kan tages på hospitalet for 42 kroner.

Den ene regning er fire gange større end den anden, og derfor hev Region Midtjylland i 2016 alle blodprøver til brug i hospitalsbehandling hjem på hospitalerne.

Besparelsen kort fortalt
  • Siden juni 2016 er alle blodprøver til brug i hospitalsbehandling som udgangspunkt blevet taget på hospitalerne i stedet for egen læge.
  • Regionen forventede at spare 13 mio. kr. årligt på at hjemtage blodprøver til hospitalerne.
  • En ny gennemgang viser, at besparelsen reelt kun har været på 8,9 mio. kr. det første år.
  • For at imødekomme de borgere, der har langt til nærmeste hospital, er der oprettet syv lokale blodprøvetagningssteder. De ligger i Tarm, Brande, Odder, Risskov, Ebeltoft, Rønde og Allingåbro.
  • Derudover har ni praktiserende læger i yderområder - eksempelvis på øer - fået lov til fortsat at tage blodprøver, der skal bruges i hospitalsregi.
  • Det er netop kun de blodprøver, der skal bruges i forbindelse med hospitalsbehandling, som er blevet flyttet fra de praktiserende læger. Lægerne tager stadig masser af blodprøver til eget brug.
Lise Høyer er praktiserende læge i Aarhus og formand for PLO Midtjylland. Privatfoto
Lise Høyer er praktiserende læge i Aarhus og formand for PLO Midtjylland. Privatfoto

Er det rimeligt at betale fuld pris?

Lise Høyer er regional formand for lægernes fagforening PLO i Midtjylland og til daglig praktiserende læge i Aarhus. Hun er enig i det nøgne regnestykke men mener, at der mangler adskillige mellemregninger.

- Beløbet er rigtig nok, men tit kigger vi jo også på patientens eksem eller dårlige skulder samtidig med, at de får taget blodprøven. Vi sagde også til regionen, at besparelsen ikke ville blive så stor, som de regnede med, for en del af patienterne ville skulle til læge alligevel, siger Lise Høyer. (den forventede besparelse på 13 mio. kr. er skrumpet til 8,9 mio. kr., red.)

Der er vel også tilfælde, hvor patienten bare kommer ind, får taget blodprøven ved sygeplejersken og går igen?

- Ja, det er der. Begge dele er normalt, vil jeg sige.

Hvis regionen skal betale fuld pris for, at patienten kun får taget blod ved sygeplejersken, svarer det så ikke til at sætte sig ind i en taxa og betale startgebyret uden at køre nogen steder?

- Det synes jeg ikke. Der ligger også en slags konsultation i at se en sygeplejerske. De kender patienterne og gør observationer, også selv om besøget kun drejer sig om en blodprøve. Hvordan rejser fru Hansen sig op i dag? Hvordan er hendes håndtryk? Det er ikke unormalt, at sygeplejersken lige hiver fat i lægen, fordi der er noget, der skal kigges på, forklarer Lise Høyer.

Lægerne vil ikke sænke prisen

PLO har fra starten været kritiske over for besparelsen på blodprøver, og Lise Høyer afviser, at det handler om, at lægerne bliver ramt på pengepungen.

- Jeg har nok at lave, og det tror jeg også, mine kolleger har. Det er patienterne, der er taberne her. Det er en ren spareøvelse, og den strider mod sund fornuft. I sundhedsvæsenet har vi en målsætning om at klare så mange opgaver som muligt tæt på borgeren, så det kun er de allermest syge, der skal på hospitalet. Her går man stik imod den hensigt, mener hun. 

PLO Midtjylland har foreslået at lave frit valg for patienterne, så det står alle frit for at vælge, om det passer bedst at få taget blodprøve på et hospital eller hos lægen.

Sekundært har PLO spillet ud med, at man kunne  nøjes med at lade det frie valg gælde for de patienter, der er over 65 år.

Regionen har afvist begge forslag, da administrationen vurderer, at frit valg vil æde den besparelse, der er opnået ved at flytte blodprøverne til hospitalerne.

- Vi er i løbende dialog med Region Midtjylland om det her, og det er det input, vi er kommet med. Hvis der var frit valg, ville det jo også betyde, at vi som læger skulle gøre os ekstra umage med at yde god service, så jeg tænker, at det ville være en gevinst for patienterne med en fritvalgsordning. Men forslaget har ikke været spiseligt for regionen, fortæller Lise Høyer.

En anden løsning kunne være, at I læger gik med til at sætte honoraret ned? 

- Det er noget, der bliver forhandlet på landsplan i overenskomsten, og næste gang er først om tre år. Personligt vil jeg gerne tage en snak om aflønning efter, hvor meget tid vi bruger på den enkelte patient, men jeg tror, det ville blive enormt kompliceret, hvis vi skulle så langt ned i detaljen, og jeg kunne let forestille mig, at det ville ende med at blive dyrere for regionen, siger Lise Høyer.

Blodprøvebesparelsen står indtil videre ved magt, men som tidligere beskrevet her i avisen er regionsrådspolitikerne delt i spørgsmålet om, hvorvidt de kan være besparelsen bekendt. Besparelsen skal efter planen evalueres på det kommende regionsrådsmøde 25. oktober.

Lægerne om blodprøver: Giv patienten frit valg på alle hylder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce