Regionsvalget kan være afgjort på forhånd

Hvis man er gambler, så skal man spille på, at der bliver puttet flest "røde" stemmer i valgurnerne, når der på tirsdag er valg til regionsrådet. Mange vælgere sætter sig nemlig ikke nær så godt ind i det valg som kommunalvalget og stemmer derfor som de ville have stemt til et folketingsvalg, og landspolitisk viser målingerne lige nu flertal til rød blok. Arkivfoto

Regionsvalget kan være afgjort på forhånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Rød blok kommer til at vinde regionsrådsvalget i Midtjylland. Sådan spår én valgforsker, mens en anden er knap så skråsikker.

Regionen: Med 20 partier og 259 kandidater er der sådan set nok at vælge imellem.

Men regionsrådet er så ukendt en størrelse, at mange vælgere falder tilbage på det, de ville have stemt, hvis der var folketingsvalg.

Derfor kan man allerede nu spå ret sikkert om, hvor flertallet kommer til at ligge efter på tirsdag. 

- Det sikreste gæt er, at rød blok får flertal, siger valgforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Roger Buch.

Rød blok har nemlig længe haft et forspring i de landspolitiske meningsmålinger, og det vil man med stor sandsynlighed kunne aflæse i resultatet af regionsrådsvalget, mener han: 

- Når det er sagt, så kan man aldrig vide, hvad der kommer til at ske i konstitueringsforhandlingerne om natten. Der har Bent Hansen (S) været dygtig til at samle partierne bag sig gennem årene, men om Anders Kühnau (S) har lige så godt styr på tropperne, det er svært at sige. Det bliver hans svendestykke, siger Roger Buch.

Det er nu chancen er der

På Aarhus Universitet er professor i statskundskab, Rune Stubager, enig med Roger Buch så langt, at den landspolitiske stemning har det med at smitte kraftigt af på regionsrådsvalget.

Han tør dog ikke pege på en vinder, for denne gang er der flere ubekendte bolde i luften end sædvanligt.

- Bent Hansen er væk. Han trak hver syvende stemme ved valget i 2013, og det bliver interessant at se, hvor alle de stemmer forsvinder hen. De fleste bliver formentlig i rød blok, men vi kan reelt ikke vide, hvem det er, der har stemt på ham, siger Rune Stubager.

Tror du, at Venstres Carsten Kissmeyer kan overtage formandsstolen i regionen?

- Det er i hvert fald nu, han skal tage chancen. Hvis modstanderen havde været Bent Hansen, så ville jeg have været meget skeptisk, men Kissmeyer har et ret kendt navn i den vestlige del af regionen, og måske kan han afbøde noget for den tilbagegang, som Venstre har været ude for landspolitisk.

- Omvendt så er Anders Kühnau fra Østjylland, hvor de fleste stemmer er, og hvis man som vælger ikke har fulgt med i valgkampen, så kan man altid falde tilbage på at stemme lokalt, så det vil være til hans fordel, fortæller Rune Stubager.

Kandidater har alt at vinde

Uanset meningsmålinger og stemmemønstre, så har de enkelte kandidater alt at kæmpe for.

For det er først og fremmest ens egne partikammerater, man skal slå i en valgkamp, forklarer Rune Stubager:

- Partikammeraterne er den første forhindring, der skal overvindes, så man kan komme først i køen til de mandater, partiet nu får. Så på kandidatniveau er der i hvert fald intet, der er afgjort på forhånd.

Regionsvalget kan være afgjort på forhånd

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce