Affald. Om affaldschok og indgreb


Affald. Om affaldschok og indgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Dejligt med en god debat omkring den nye affaldsordning i Viborg Kommune, og Per H. Sørensen bidrager bestemt til dette med sit seneste indlæg under overskriften: Affaldschok - et indgreb mod borgerne. Ikke overraskende er jeg ikke helt enig med PHS, når han sammenligner affaldsordningerne i Furesø og Viborg kommuner.

Nu er jeg jo ikke byrådsmedlem i Furesø, så jeg skal ikke kloge i deres ordning, men blot konstatere, at den fra et miljøsynspunkt er er meget uambitiøs. Ordningen gælder kun for villaejere, og det er muligt at fravælge dele af den. Dog ikke uden konsekvenser, som jeg vender tilbage til.

Når det handler om pris, er det korrekt, at Furesø er foran Viborg. Prisen i Furesø for ugetømning er kr. 3.027 pr. år og 14-dagestømning kr. 2.433. I Viborg er prisen kr. 1.326 for 14-dagestømning. Prisen vil altid være afhængig af de tilbud på afhentning, der lokalt kan forhandles frem til og ud fra ønsker til fleksibilitet og afhentning på grund.

Umiddelbart virker det som en dyr ordning i Furesø, når der tænkes på, at der er tale om en ren bykommune, hvor der ikke er boliger placeret i det åbne land med langt til nærmeste nabo.

I Furesø kan beholdere placeres 20 m inde på egen grund - dog med fri adgang og mulighed for problemfrit at køre til skraldebil. Jeg tror ikke på, at vi i Viborg ville kunne finde accept for en dobbelt så dyr ordning for alle, blot for at få afhentet på grunden i stedet for ved skel. I Viborg har vi det i stedet som et tilvalg, der kan betales ekstra for. Altså valg og frihed.

I Furesø kan villaejerne fravælge de ekstra spande og bevare én spand/sæk og så selv sørge for at bringe resten til genbrug. Dog skal der betales det samme beløb. Hvilket betyder, at en enkelt sæk med ugeafhentning, som vi har i Viborg pt., koster kr. 3.027 mod Viborgs kr. 1.326, så meget for valgfrihed.

Jeg har før påpeget, at afhentning af affald er en fælles ordning, der kræver fælles løsninger. Sådan har det været i århundrede - også tilbage da de tog natpotten med - og det skal det blive ved med.

Det handler om pris og service, hvor en fælles løsning kan give mest af det sidste og mindst af det første. Der skal naturligvis ikke være tale om en tvangskollektivisering, hvor alle skal have det samme, og det arbejdes der løbende med at tilpasse. Men alle skal være med.

Affald. Om affaldschok og indgreb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce