Én motorvej med tre løsninger!


Én motorvej med tre løsninger!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: 31 jyske borgmestre - herunder Viborgs Ulrik Wilbek og Silkeborgs Steen Vindum - bakker nu op om en nord-sydgående motorvej op gennem Jylland. De to borgmestre er endda enige om, at linjeføringen skal være den, der går langs med rute 13 ude på heden fra Give til Viborg. Tidspunktet for udmeldingen kan undre, her blot få uger før Vejdirektoratet offentliggør forskellige forslag til linjeføring.

For der er nemlig vægtige argumenter for at trække en nordgående Hærvejsmotorvej fra Pårup langs med den nuværende Silkeborgmotorvej ind mod Silkeborg, og derfra nordpå mod Viborg langs rute 52, frem for at følge rute 13.

Hvis vi alene tager tallene, så viser seneste trafiktællinger, at der dels ved Birgittelyst og dels ved Engesvang kører henholdsvis 6.538 og 7.756 biler i døgnet på rute 13, ved Rødkærsbro 7.227 på rute 26, mens der på rute 52 nord for Silkeborg kører 15.089.

Rute 52 har nemlig delvist erstattet rute 26 som vejen mellem Viborg og Aarhus, og det skaber behov for en linjeføring længere østpå end langs rute 13. Modsat er der meget svage argumenter for lade motorvejen gå "til spilde" ude midt på heden, uden den forbinder de store byer.

Den linjeføring spiller derfor alle esserne over til Hernings borgmester Lars Krarup, der så vil påpege det rentable i, at man i stedet "genbruger" motorvejstrækningen fra Vejle til Herning, og så blot lave en ny motorvej fra Herning til Viborg.

For Viborg gør det ikke den store praktiske forskel, om en sydgående motorvej følger rute 13 eller går over Herning, men det løser blot ikke trafikproblemerne mellem Viborg og Silkeborg/Aarhus. De vil skulle løses med nye milliardinvesteringer, dels på rute 52 og dels på rute 26, og det vil komme til at ligge mange år ude i tiden.

En motorvejslinjeføring der i stedet følger rute 52 på strækningen mellem Silkeborg og Viborg, vil løse både rute 13, rute 52 og rute 26 på én gang. Det er både visionært og samfundsøkonomisk fornuftigt. En ny, jysk motorvej vil blive anlagt i etaper, og denne etape kan sagtens blive en af de første.

Med ganske få omlægninger i Silkeborg, vil rute 52 sydpå endda også kunne tilkobles løsningen og dermed sende trafikken fra Viborg til Horsens uden om Silkeborgs kaotiske midtby.

Det vil derfor være en fejl af historiske dimensioner, hvis Ulrik Wilbek og Steen Vindum står ved deres udmeldinger uden at forholde sig til, at en gennemtænkt linjeføring for Hærvejsmotorvejen løser hele tre af deres kommuners problematiske vejstrækninger på én gang. Der er SÅ mange gevinster ved en rute 52-linjeføring, at de nærmest (som trafikken på rute 52) står i kø.

Jeg gi'r gerne kaffen, Ulrik og Steen, hvis I har tid og lyst til at høre mere om dem.

Én motorvej med tre løsninger!

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce