Energi. Nej tak til industri-biogasanlæg i Vammen


Energi. Nej tak til industri-biogasanlæg i Vammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: I forbindelse med protesterne mod placering af biogasanlæg i Vammen, Sønderupvej 1, af konsortiet Viborg Bioenergi (Serupgård Svineproduktion ApS, Lundsby Biogas A/S, Danroots A/S, Jakob Stausholm og Søren Nymann) har klima- og miljøudvalget besluttet at foretage en tælling af trafikken på grund af protester om kørsel til og fra anlægget af 73 lastbiler pr dag.

Der er også sat tællinger op i Rødding på Røddingvej, men her er argumentet skolevejens sikkerhed, selvom der løber en cykelsti lige ved siden af! Men biogasanlægget i Vammen er påtænkt at få majs tilført fra marker omkring Rødding.

I 2014 foretog kommunen en trafiktælling i Vammen-området på 3 veje, og præcist nogle af de veje, som bliver belastet. Pr døgn: Tinghøjvej 1118, Hobrovej 816 og Tjele Møllevej 587. Udviklingen i trafikken er næppe særlig stor set over 3 år i en lille landsby.

Men tal kan være taknemmelige, hvis man sætter 73 lastbiler op mod de ovennævnte tællinger på de tre veje, så får man relative lave procentsatser, hvilket man gjorde med Burrehøjvej i Foulum, da AU Foulum biogas skulle udvide, vel og mærke også under protester om øget trafik. Det skal erindres, at lastbilerne kun kører i tidsrummet 7-16, så koncentration er stor i få timer på dagen. Men den vigtigste betragtning kommer nedenfor.

Én lastbil giver det samme slid på vejene som 10.000 personbiler (73 lastbiler = 730.000 personbilers vejslid).

Denne beregning anvender Vejdirektoratet, når man skal anlægge veje. Trykket fra en stor lastbil er enormt stort. 73 lastbiler pr. døgn giver et vejslid på 730.000 personbiler pr dag! Det er ikke 730.000 personbiler, der kører hver dag, men en belastning af kommunens små veje. Når man ser på projektansøgningen skal der hentes biomasse fra Vammen og Rødding, men også Foulum, Formyre, Lindum, Vejrumbro, Ørum og Bjerregrav vil alle blive ramt.

Kørsel - eksklusiv høst er ikke medregnet. Danroots A/S, Tange ved Klaus Vestergaard skal levere gulerødder som biomasse. Høsten af gulerødder er eksempelvis udvidet helårligt ved nye særlige principper. Vedligeholdelsen af vejnettet giver en meget stor økonomisk udgift til teknik og miljø på grund af den meget tunge trafik!

Ansøger har ekskluderet høsttransport med majs. Det er ikke korrekt, idet de tillæggende jorde hidtil har leveret foder til grisene. Fremover leveres majs nu til biogasanlægget, men der skal så køres anden foder til de to svinefarme på Sønderupvej 8 og Sønderupvej 1. I Miljøgodkendelsen fra 2017 på Sønderupvej 1 er kørslen til foder estimeret, og der vil således i gennemsnit pr. dag være 2 lastkørsler til de to gårde og lagt til de 73 = 75 lastbiler.

Biogasanlægget er ikke et gårdanlæg, men det er så stort, at det skal ligge på 70.000 m2 (7 hektar). Driften er baseret på salg af den fra gyllen udvundne energi, metangas. Biogasanlægget er således en selvstændig nyetableret virksomhed af en størrelse, så det er et industrianlæg (PUNKTUM).

Energi. Nej tak til industri-biogasanlæg i Vammen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce