Forsvaret styrkes markant


Forsvaret styrkes markant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Jeg har i de seneste uger haft fornøjelsen at deltage i forhandlingerne forud for den brede, seksårige forsvarsaftale, der blev præsenteret i søndags. Vi har taget bestik af det ændrede trusselsbillede, herunder ikke mindst Ruslands kraftige oprustning, Ruslands besættelse af dele af Ukraine samt Ruslands mere aggressive adfærd i Østersøregionen.

Dertil kommer den alvorlige trussel mod vores IT-sikkerhed, den såkaldte cybertrussel, samt behovet for, at Forsvaret bliver endnu bedre rustet til at yde støtte til Politiet til gavn for danskernes tryghed.

Nu er der indgået en historisk aftale, der tager højde for disse udfordringer. Historisk, fordi vi efter årtier med evindelige nedskæringer nu tilfører forsvaret flere penge - i alt 12,5 milliarder kroner ekstra i aftaleperioden.

Både som forsvarspolitiker og officer glæder jeg mig rigtig meget over, at vi nu går fra et nedskæringsforsvar til et forsvar, der over de næste seks år skal opbygge en række nye kapaciteter. Herunder en ny brigade på 4000 mand, der skal udrustes og uddannes til at kæmpe selvstændigt, herunder i de baltiske lande som led i NATOs kollektive forsvar.

Der tilføres 700 flere fastansatte. Desuden kommer der flere værnepligtige til både forsvaret og redningsberedskabet. Og uddannelsen af de værnepligtige målrettes nu langt mere til løsning af konkrete bevogtningsopgaver, bl.a. til støtte for politiet i en krisesituation såsom øget terrortrussel. Desuden er det helt centralt, at der kommer bedre balance mellem mål og midler ude ved de skarpe ender - de uddannende og operative enheder.

Der skæres ned i de store stabe i toppen, i stedet styrkes de operative enheder. Tak til de øvrige aftalepartier for et godt forhandlingsforløb i en konstruktiv ånd. Det er uhyre vigtigt for Forsvaret og dets personel, at det er tale om en meget bred aftale, der sikrer ro og stabilitet.

Der er naturligt nok stort fokus på den geografiske fordeling af stillingerne i forsvaret. Herunder i forhold til Flyvestation Karup. På den ene side kommer der flere arbejdspladser i Karup, idet Hærstaben og Danske Division sammenlægges i Karup. Desuden sammenlægges Flyverstaben og Flyvevåbnets Taktiske Stab i Karup. National Air Operations Centre, Special Operations Air Task Group samt Operations Support Wing opbygges i Karup.

Omvendt gennemføres der en række effektiviseringer som led i Forsvarets budgetanalyse. Der er endnu ikke lavet detaljerede planer for alt dette, men det forventes umiddelbart, at det samlede antal stillinger på flyvestationen er reduceret med omkring 50 med udgangen af 2023. Og det er fagligt velbegrundet. Set med lokale øjne er dette selvsagt ærgerligt.

Til gengæld får mange af de dygtige ansatte i Karup en ny mulighed for lejlighedsvis tjeneste ved de nye brigadehovedkvarter i Holstebro - og dermed styrkede muligheder for en god og spændende karriere i landsdelen uden flytninger af familien. Lad os sammen glæde os over, at nedskæringer afløses af fornyet kampkraft og optimisme. Et Danmark i fred og frihed er ikke en given ting. Det har en pris. Og denne pris er der glædeligvis bred politisk vilje til at betale.

Forsvaret styrkes markant

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce