Hald Ege planer. Kæmp for alt, hvad du har kært, ikke?


Hald Ege planer. Kæmp for alt, hvad du har kært, ikke?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Af Christina Shifris, Sønderkær 16, Viborg.
Balletpige
Læserbrev. 

Læserbrev: Efter at have deltaget i et særdeles velbesøgt og meget intenst borgermøde den 17. januar ved lokalplan nr. 509, er der opstået et par ting, jeg gerne vil dele med de borgere fra Hald Ege, som deltog på mødet.

For det første er det dejligt og betryggende at vide, at viborgenserne i Hald Ege (eller skulle jeg skrive Hald Ege landsby, selvom det er første gang jeg hører den betegnelse og ikke vidste, at Hald Ege var blevet til Hald Ege landsby) har en yderst sammentømret og passioneret flok miljøforkæmpere, der, ifølge eget udsagn, stiller til kamp for skovbyggelinje, fortidsmindebeskyttelseslinje, fredede dyrearter, grundvandet, æstetikken og poesien i vores kommune - og ikke mindst - vil kæmpe herfor i relation til alle lokalplaner, hvor det måtte være nødvendigt....Af hjertet tak.

Betryggende er det også at vide, at jeres vedvarende protester ikke handler om, at omtalte lokalplan drejer sig om udstykning mellem Viborg og Hald Ege (landsby), men at I simpelthen ville agere nøjagtig ens, også når det gjaldt udstykninger i Arnbjerg, Taphede, Asmild, Liseborg og alle andre steder, hvor naturen kommer i klemme. Jeg kan nu lettet læne mig tilbage og vide, at I varetager almenvellets interesser overalt i Viborg kommune, ik?

På borgermødet fik vi præsenteret et nydeligt og velgennemtænkt byggeprojekt, der både tager hensyn til miljøet og på bedste vis forsøger at integrere sig i området jf. buede byggelinjer (som ved gravhøjene), fælles grønne områder, støjvold o.s.v. Men den bed I ikke på, vel?

Næ, for når nu man selv bor i en arkitektonisk perle (det gamle kollektiv i Hald Ege) så lader sådan et røvsygt parcelhuskvarter meget tilbage at ønske, var det ikke nogenlunde sådan, en Hald Ege borger udtrykte det?

Og hvad skal I i Hald Ege bruge støjvoldene ved det nyetablerede område til, når trafikken og støjen bare stiger og stiger på Egeskovvej? Hvad har Viborg Kommune tænkt sig at gøre ved det - I vil have garantier, simpelthen.

I forlanger en cykelsti langs Egeskovvej og en støjvold ved børnehaven - jeg forestiller mig, at Egeskovvej efter etableringen af dette bliver ret smal at passere eller hvad? Men det er nødvendigt, for jeres børn har ikke en sikker skolevej (selvom Alhedestien går hele vejen gennem Hald Ege til skolen), og derfor bliver I nødt til at køre jeres børn i skole ad den meget trafikerede Egeskovvej, hvor folk kører alt for stærkt. Når I når frem til skolen er det til "det vilde vesten", som jeg tror en betegnede det - et kaos af børn, biler og forældre.

Undskyld mig, hvem skaber dette kaos hver morgen? I hvert fald ikke de kommende beboere fra lokalplan nr 509 (endnu) og vist heller ikke viborgenserne. Næ, mit bedste bud er faktisk jer selv - måske handler det også bare en smule om at gribe i egen barm, når trafikale problemer som disse præsenteres, for jeg tror da, at I alle har en (måske endda to ?) bil, som I jævnligt lufter gennem Hald Ege?

Men selvfølgelig må I køre jeres børn, det forstår vi godt, for flyve over den stærkt trafikerede og støjende Egeskovvej til skolen kan de jo ikke, vel? Og det er fuldstændigt ligegyldigt, hvor trafikerede Randersvej, Århusvej eller Koldingvej er, for det handler om Egeskovvej i Hald Ege - så ved vi det. Hvis I skulle være i tvivl om diverse affødte gener vedr. støj, kan I trygt opsøge jeres egen øre-næse-halslæge derude i landsbyen, han er tæt på ekspert på området.

Der er beregnet et estimat på 1200 biler i døgnet som en konsekvens af de planlagte udbygninger i området. Disse biler kører jo naturligvis i alle retninger, men fra det øjeblik, det tal blev nævnt, var det eneste, I ville høre, at de 1200 biler selvfølgelig alle sammen kører gennem Hald Ege.....en stor del af dem kører nu nok den anden vej, så mange jobs er der jo heller ikke i Hald Ege.

Men gad vide, hvornår beboerne på Koldingvej vågner op og indser, at de mindst har krav på en lille støjvold? Men der tager I måske en for holdet og slår et slag for jeres nærmeste naboer eller hvad?

"Udstykningen i lokalplan nr. 509 er planlagt i mit barndomshjems baghave. Jeg er vokset op på Koldingvej 162 og bliver så inderlig lykkelig, når jeg nu erfarer, at jeg er vokset op på Danmarks ubetinget skønneste mark", som en beboer fra Kolbækvænget så malerisk (måske på den patetiske måde) udtrykte det. Jeg tror, samtlige Morten Korch-film er optaget her. Ja, man bliver så bjergtaget af udsigten over den flade mark, at man knapt kan fløjte.

Om morgenen er det simpelthen intet mindre end ren poesi: når tågen ligger lavt over marken, haren hopper rundt, en mand går tur med en hund....ja, findes der overhovedet andre steder af sammen kaliber i kongeriget?

Tak, fordi du åbnede mine øjne for, hvad marken er - det har jeg slet ikke set i alle de år, jeg har boet der. Jeg håber til gengæld ikke, du bor i et af de forreste huse på Kolbækvænget, der alle er bygget indenfor fortidsmindebeskyttelseslinjens 100 m fredning, de burde jo slet ikke være der lige midt i den idylliske danske fortidshistorie. Kender du det der med ikke selv at kaste med sten, når...

Men marken er jo et rekreativt område til glæde for alle, nævnes der - nej, det er privat grund udlejet til rideskolen gennem en årrække og således på ingen måde pt. frit tilgængeligt for offentligheden.

Nogen fra Hald Ege tager sig dog den frihed, at invitere TV/Midt-Vest herned for at optage et indslag om deres modstand mod lokalplanen inde på privat grund uden forudgående aftale med grundejeren. Men ok, vi låner lige en baghave ude i landsbyen, når vi laver et indslag om, hvorfor vi er for lokalplanen, ik?

Til gengæld er alle Hald Ege borgere velkommen på det store grønne område, der bliver offentligt tilgængeligt med udstykningen, hvis I altså kan holde ud at sidde der pga. støjen og trafikken?

Nå, men som I selv siger: "Find en mark at bygge på", den er fundet, men det er den forkerte mark, synes I. Næ, den kunne allerbedst ligge i Stoholm, nemlig, eller i hvert fald i behørig afstand af Hald Ege landsby, der ikke har brug for hverken mere trafik eller mere støj.

Jeg ved, hvad I snakker om. Siden jeg flyttede til Koldingvej 162 i 1983 og frem til i dag, er trafikken bare steget og steget, nok mest pga. alle de mennesker, der er flyttet til Hald Ege, og alle de udstykninger, der gennem årene er blevet gennemført derude (hvordan det så i himlens navn har kunnet lade sig gøre, forstå det hvem der kan).

Det har affødt en stor mængde biler, der dagligt kører frem og tilbage forbi mit barndomshjem (som regel også for stærkt forbi). Ja, man burde måske søge om at kommunen sikrer mig med en støjvold, eller hvad synes I?

Jeg tror, håber og tænker, at lokalplan 509 vedtages og gennemføres - og er helt sikker på, at det bliver attraktive grunde og boliger, der bliver revet væk. Selv har jeg ikke tænkt mig at bebo et af husene, selvom det umiddelbart kunne være tiltalende. For at være helt ærlig har jeg ikke lyst til at have naboer, der ønsker mig hen, hvor peberet gror.

Men jeg ønsker jer alt det bedste derude i Hald Ege landsby og god kamp fremover, hvad diverse udstykninger i Viborg Kommune angår, snart går det løs i Taphede, der bliver noget at tage fat på der.....men godt I varetager almenvellets interesser - tusind tak.

Kæmp for alt, hvad du har kært - er det ikke rigtigt?

P.S. Godt I på mødet opfordrende til og holdt den gode tone - det skulle da bare mangle. Den var næsten lige så god, som da I anklagede politikerne i Viborg Kommune for at være korrupte og tage imod bestikkelse.

Hald Ege planer. Kæmp for alt, hvad du har kært, ikke?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce