Politik. Det kan altså gøres bedre for børnene


Politik. Det kan altså gøres bedre for børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: I Viborg Kommune anvender man en bestemt tildelningsmodel, når man udregner, hvor mange lønkroner de enkelte daginstitutioner skal have i eksempelvis 2019. Man gør - i min optik - noget så ulogisk som at tildele den enkelte daginstitution personaleressourcer efter, hvor mange børn man passede sidste år.

Lad mig komme med et eksempel, blot for at klargøre det ulogiske ved denne tildelningsmodel: institution X passede sidste år (2018) 70 børn.

Derfor bliver tallet 70 børn udgangspunktet for institutionens økonomi for året 2019. Ude i virkelighedens verden betyder det i praksis (da børnetallet i perioder stiger og falder), at institution X i 2019 kun får personaleressourcer for de 70 børn, selv om de reelt måske skal passe 90 børn (20 børn mere end i 2018).

Man behøver ikke nogen højere professorgrad for at kunne regne ud, hvad konsekvensen af dette er lig med. Det betyder nemlig, at der bliver flere børn pr. voksen. I mit område (er selv pædagog i daginstitution) betyder dette helt konkret for 2019, at tallet for antal børn pr. voksen i børnehaven stiger fra cirka 9 til 10,75.

Læs lige det tal igen... 10,75 børn pr. voksen. Det lyder umiddelbart af mange - og det er det også! For mange! Sammenholdt med dette tal skal man selvfølgelig også lige huske, at pædagoger også har ferie, og også har forholdsvis mange sygedage (gad vide hvorfor?). Vikardækning er ikke eksisterende, dette blev sparet væk for en del år siden.

Ud over omstændigheder som ferie og sygdom blandt personalet (som yderligere forringelse af den daglige normering), er der andre faktorer, som spiller ind, når vi snakker normering (eller mangel på samme).

Viborg Kommune er særdeles god til at sende sit pædagogiske personale på kurser, temadage, o.l. Spørger man mig, er man som kommune faktisk lidt for god til det! Der er absolut intet dårligt ved at komme på kursus og erhverve sig ny viden, men når man nærmest på forhånd ved, at ens kollegaer om muligt skal løbe dobbelt så stærkt, mens man selv er på kursus, så forsvinder noget af charmen altså ved det!

Viborg Kommune har en børnepolitik, som hedder "Lys i øjnene". Har man ikke læst den, opfordres man af undertegnede til at gøre dette. Har man samtidig bare en lille smule praktisk erfaring indenfor området i Viborg Kommune, så er der måske en venligsindet person, som vil forklare mig sammenhængen mellem de flotte ord i de fine pjecer og så hverdagens virkelighed ude i det virkelige liv.

Derfor slutteligt to bønner til kommunens byråd, forvaltningsfolk m.m.: Få nu den tildelningsmodel lavet om! Det forlyder, at man som politiker er ved at indse det ulogiske, og der spores velvilje til at ændre det. I så fald: Sæt igang (hellere igår, end idag)!

Derudover: Sæt nu tempoet ned med alle jeres (mange af dem dyrekøbte) projekter og koncepter, som nærmest med lynets hast overlapper hinanden. Stop nu den nærmest eksplosive acceleration af stræben efter, at børn skal blive til noget. Nej, børn skal blive til nogle! Og indtil da: Lad dog børn være børn!

Politik. Det kan altså gøres bedre for børnene

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce