Varmesagen. Står fjernvarmen foran en afvikling?


Varmesagen. Står fjernvarmen foran en afvikling?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Mange års forsøg på at ruske op i beslutningstagerne for at få skabt et økonomisk forsvarligt grundlag for fjernvarmens fremtid i Viborg har hidtil været forgæves. Som fjernvarmeforsyningen er skruet sammen nu, er det det politiske system, der sidder med nøglen til løsningen, men det hele handler tilsyneladende kun om, hvem der skal have lov til at sidde på magten.

Selv om det længe har været kendt, at statstilskuddet til elproduktion faldt bort pr 31.12.2018, står vi nu i den situation, at der ikke er enighed om fjernvarmens fremtidige struktur samt en erstatning for kraftvarmeproduktionen. Fjernvarmeprisen er derfor er steget dramatisk pr 1.1.2019. Det betyder for en almindelig forbruger en merudgift på ca. 5.000 kr. pr år, eller for samtlige fjernvarmeforbrugere ca. 80 mio. kr. pr år. Sådanne tal kan få forbrugerne op af stolene, så nu begynder det at rumle rundt omkring.

Fra politisk side har borgmesteren med baggrund i byrådets konstitueringsaftale udsendt signaler om, at et udspil om en løsning, hvor forbrugerne igen får ejerskab til varmeproduktionen, ville komme i løbet af december 2018. Da dette ikke skete, hed det sig, at udspillet ville komme i løbet af januar 2019. Nu skriver vi februar, og der er stadigvæk intet sket, men forbrugerne har modtaget de nye forhøjede opkrævninger.

Hvis der er politisk vilje til at bevare en kollektiv varmeforsyning, bør man ikke trække tiden mere i langdrag. Der vil være mange forbrugere, der hurtigt kan finde ud af, at de selv kan installere en varmepumpe og dermed både spare penge og være miljøbevidste. Bevægelsen er allerede begyndt med opsigelse af fjernvarmemedlemskaber, og i nye udstykningsområder, som er udlagt til fjernvarme, vil man se flere nybyggede huse få installeret varmepumpe.

Det er en uheldig udvikling for kollektivet, da der bliver færre om at dele de faste omkostninger, så man må forvente, at bevægelsen tager fart, så flere og flere forlader fjernvarmen til fordel for alternativet. Skrækscenariet må være, at det til sidst kun vil være boligselskaberne og private udlejningsejendomme, der modtager varme via fjernvarmenettet, og så vil der virkelig blive tale om dyr fjernvarme.

Hvis det politiske system ønsker at undgå et sådant scenarie, så haster det med at komme med et udspil, som forbrugerne kan have tillid til. Og her gælder ingen undskyldninger om udskydelse på grund af vinterferie, påskeferie eller andre søforklaringer. Det er nu, der skal handles.

Og så lige en kommentar til de verserende forlydender om, at det er et lovkrav, at kraftvarmecentralen skal holdes kørende indtil 2033. Det vides, at en ansøgning om fritagelse for denne pligt med stor sandsynlighed vil blive besvaret positivt. Der har blot ikke været vilje til ansøge.

Varmesagen. Står fjernvarmen foran en afvikling?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce