Vi skal til bunds i problemerne omkring resistens


Vi skal til bunds i problemerne omkring resistens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Læserbrev. 

Læserbrev: Man kan ikke blive andet end dybt bekymret over at høre, at skimmelsvampen Aspergillus Fumigatus, som findes overalt i miljøet omkring os, er ved at udvikle resistens imod de stoffer, der normalt kan bekæmpe den, hvis den skaber problemer.

Det er meget alvorligt, når menneskers liv på den måde pludselig er bragt i fare på grund af den almindelige udvikling i produktionen af en række produkter, vi omgiver os med i vores dagligdag.

Gennem årene har man i det moderne samfund udviklet maling og træbeskyttelse til vores terrasser, havemøbler og vinduer, som beskytter mod svampeangreb. Tøjproducenter blander svampemidler i farvebadene for at konservere processen, og når tøjet sendes fra asiatiske fabrikker til det danske og europæiske marked, er der svampemidler indblandet for at beskytte tøjet undervejs.

Møbelproducenter imprægnerer møbelstofferne med svampemidler for at undgå angreb af skimmelsvamp i hjemmet. Det er blot nogle eksempler. Der bliver benyttet midler mod skimmelsvampe rigtig mange steder i fremstillingsindustrien, og vi landmænd beskytter planter på marken mod svampeangreb gennem vækstsæsonen.

Denne udvikling er sket i bedste mening. Derfor er det bekymrende, at meget nu tyder på, at de azol-holdige stoffer, som bliver brugt i produktionen af goder, kan være skyld i at skabe resistens.

I Landboforeningen Midtjylland er vi meget tilfredse med, at sundhedsminister Ellen Trane Nørby og fødevare- og miljøminister Esben Lunde Larsen straks har indkaldt de forskende og godkendende myndigheder til hurtigst muligt at få sagen nøje efterforsket.

Vi er nemlig nødt til at have viden på bordet, inden man med rette kan drage fyldestgørende konklusioner.

Det bekymrer naturligvis os landmænd, at de plantebeskyttelsesmidler, vi bruger for at bekæmpe svampesygdomme på vores planter, måske kan være med til at fremme resistensdannelse i forhold til mennesker.

Men problemet rækker ind over langt større dele af samfundet, og det er dette samlede billede, vi er nødt til at behandle med rettidig omhu. I landbruget vil vi naturligvis meget gerne vil være med til at finde løsning med hensyn til vores del af problemet, men først når der fakta på bordet kan vi se, i hvilke retninger løsningerne skal bevæge sig - for os, for resten af produktionsindustrien og såmænd også for sundhedsvæsenet selv.

Derfor ser vi frem til de resultater ministrenes initiativer kommer frem til. Vi håber, de kommer hurtigt.

Vi skal til bunds i problemerne omkring resistens

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce