Den hellige personlige frihed er i spil


Den hellige personlige frihed er i spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Norup norup@viborgfolkeblad.dk
Morten Dueholm
Leder. 

Både i det store og i det små står vores samfund konstant i situationer, hvor menneskets ret til at bestemme over eget liv bliver udfordret. Det sker med debatten om sortering og genbrug af affald i hjemmet i Viborg Kommune, det sker med debatten om omskæring af drenge og piger, og det sker i debatten om forbud mod burka og niqab i Danmark.

Også i går, da folkebladet arrangerede tv-debat om affaldet, var der borgere, som foretrækker selv at sortere og køre deres affald på lossepladsen. De bryder sig ikke om at få en ny, fælles ordning trukket ned over hovedet.

Svaret fra højre og venstre i byrådssalen er, at det er nødvendigt med en udvidet, fælles løsning for at øge genbruget. Og det er jeg enig i, for Danmark og verden i det hele taget har brug for at genbruge affaldet. Forbruget af ressourcer og forureningen er måske et større problem for vores klode end sult og sygdomme. Det problem må vi handle på, også du og jeg!

Udførelsen kan vi godt diskutere, og det vil vi komme til. Men for mig er genbrug et "must", og jeg tager gerne de gener, det eventuelt vil påføre min husstand.

Jeg, der stædigt forsvarer ytringsfriheden, kan godt blive lidt bange for mig selv, når det gælder mit forhold til den personlige frihed, for også i de to andre tilfælde må jeg indrømme, at jeg er en strammer.

At omskære drenge - og i endnu højere grad piger - er i min verden en forbrydelse. Det er en lemlæstelse af barnekroppen, som hører fortiden til. Men skulle en meget religiøs person ønske omskæring alligevel, så kan han/hun tage stilling til det som voksen.

Med hensyn til det at bære burka og niqab, så har jeg vaklet, men i Danmark lever vi i et samfund, hvor vi skal kunne se og identificere hinanden. Vi skal vide, hvem vi taler med. Det gælder i private møder, men det gælder specielt mennesker, som vi møder i forskellige samfundsanliggender.

Jeg kan ikke se, hvordan en niqab-klædt kvinde skal kunne fungere i Danmark med de krav, vi har til selvforsørgelse med videre. Det drejer sig om paskontrol og andre situationer, hvor vi skal kunne identificere hinanden, og det drejer sig om sikkerhed. Hvis man insisterer på at bære den i min verden kvindeundertrykkende niqab, må det ske i hjemmet, eller man må rejse til et sted i verden, hvor det er kulturen!

Til gengæld lytter jeg til og tænker meget over debatten, hvor friheds-fundamentalister taler deres sag. For debatten skal vi ha´

Den hellige personlige frihed er i spil

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce