Et helt erhverv er ramt - og det koster kassen


Et helt erhverv er ramt - og det koster kassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Norup norup@viborgfolkeblad.dk
Morten Dueholm
Leder. 

Mediemæssigt har landbruget været noget i fokus på grund af tørken, som kommer til at sende adskillige danske landmænd ud i en konkurs. Det er et helt erhverv, som er truet på økonomien. Alligevel har det næppe fået mere opmærksomhed i Danmark end en krise på Det Kongelige Teater ville få.

Men landbruget står over for nogle meget store udfordringer, som får betydning for os alle.

Hvis man lytter godt efter og læser mellem linjerne, så er det ret åbenlyst, at de kommende konkurser ikke kun ses som en katastrofe. Der tales konstant om at få luget ud i de dårligst økonomisk drevne landbrug, så de færre, men sunde landbrug bedre kan klare sig i fremtiden.

Barsk og kynisk retorik. Men det er derfor, det danske folketing ikke allerede diskuterer økonomisk støtte, men nøjes med at lave nogle reguleringer på datoer for efterafgrøder med videre.

I udlandet, hvor tørken også har ramt, er forskellige regeringer allerede i fuld gang med at give direkte økonomisk støtte til landmændene. Og det stiller dem alt andet lige bedre i konkurrencen på de internationale markeder.

De danske landbrug, som overlever, vil forhåbentlig stå stærkere og få bedre priser for deres produkter, for der er brug for noget at stå imod med, hvis det virkelig skulle blive det hårde farvel til briterne i EU-sammenhæng. Den danske landbrugseksport til England er betydelig.

Vi ved heller ikke, hvad den begyndende handelskrig med Rusland, USA og Kina som aktører kommer til at betyde.

Herhjemme vil der være nogle banker og realkreditinstitutioner, som følger situationen nøje. For nogle af dem lugtede sidste år af et økonomisk forår i landbruget, som så frem til færre båndlagte penge til at imødegå tab på dette erhverv.

Specielt i Jylland har lokale pengeinstitutter været plaget af deres store engagement i landbrug, som tidligere har kørt en gearet økonomi med al for stor risiko.

Vi går ind til en fremtid, hvor vi må håbe, det trods udfordringerne lykkes at bevare landbruget som et stærkt erhverv, der udvikler sig og underbygger en fødevareindustri, som vi har hårdt brug for. Både på grund af arbejdspladserne og fødevarer, som lever op til de høje standarder, vi forventer.

Med hensyn til fødevarernes kvalitet, dyrevelfærd, miljø med videre, har jeg langt større tillid til danske landbrugs produktion, end jeg har til produkter fra tyske, polske og ukrainske landmænd. Men markedet forventer flere skridt i retning af bæredygtighed og sunde fødevarer.

Et helt erhverv er ramt - og det koster kassen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce