Skriftsprogets udvikling og afvikling


Skriftsprogets udvikling og afvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.


Lars Norup norup@viborgfolkeblad.dk
Morten Dueholm
Leder. 

"Nu gør jeg det! Tager mig tiden, sætter røde markeringer og returnerer det til afsenderen."

Sådan tænkte jeg en morgen. Det drejede sig om et kort manuskript sendt til redaktionen fra en veluddannet person.

Det blev til tæt på 25 fejl - rent sjusk.

Spændt på reaktionen ventede jeg. Og den kom, ydmygt og undskyldende. Fantastisk, sådan skal det være. Men næste gang var det ikke bedre: Stort set samme antal fejl.

Vi kæmper også med problemet på folkebladets redaktion. Vi ved, sproget er vores værktøj, og alligevel kan vi også opleve fejlfyldte manuskripter. Det er helt tydeligt en generel udvikling i befolkningen, at vi sjusker, når vi skriver.

Jeg er blevet kaldt "gammel", når jeg angriber det pixi-sprog, som mange bruger på sociale medier, og som smitter af på skriftsproget overalt. "Sproget har altid udviklet sig", bliver jeg formanet.

Ja, netop. Sproget har udviklet sig. Med fare for igen at blive sat i bås som forstokket vil jeg tillade mig at spørge, om ikke det reelt er afvikling, vi er vidner til. En fattiggørelse snarere end en berigelse.

Der burde forskes i, hvad det betyder, når vi mister forståelsen for sprogets detaljer. Når der er forkerte ordstillinger, tilfældig kommasætning og ord brugt i en sammenhæng, hvor betydningen er forkert.

Man kan godt mene, at det kan være ligegyldigt, om man skriver "de" i stedet for "dem", og at man med sætningen "angriberen fra Brøndby, der skød straffesparket" reelt skriver, at det var Brøndby og ikke angriberen, der skød. Man kan også mene, at kommaernes placering er ligegyldig.

Men det hele lagt sammen giver en sproglig buffet, som er inficeret.

Det ender med, at vi ikke forstår hinanden. Nogle gange har jeg haft indtryk af, at det rent faktisk heller ikke er meningen, at vi skal forstå budskabet. At dagsordener, stillingsopslag og rapporter har en suppe af ord, som til sammen ikke rigtig giver mening for budskabet. Se her en sætning fra et otte-siders stillingsopslag:

"Har du mod på at blive en del af et velfungerende (afdelingens navn) med stærke værdibaserede relationer vertikalt og horisontalt, hvor dialog i øjenhøjde, god praksis og videndeling med borgeren i centrum, et strategisk helhedsperspektiv og stærke fællesskaber udgør grundstammen?"

Dette er ikke skrevet for at ramme eller såre nogen. Det er skrevet i bevidsthed om, at budskabet rammer mig selv, næste gang jeg fejler - og det vil ske. Det er udelukkende ment som en opfordring til ikke at være ligeglad, for hvis vi ikke gør os umage, når vi bruger og udvikler vores skriftsprog, mister vi både kultur og ånd, og i sidste ende bliver det til fare for demokrati og samfund.

Skriftsprogets udvikling og afvikling

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce