Blomsterdrømme plus en perlerække af tomater

Havepurpursolhat Echinacea purpurea ?Tomato soup? er en utrolig smuk staude med en dyb orangerød tomatnuance.

Blomsterdrømme plus en perlerække af tomater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Dis smyger sig mellem skovens træer ved daggry. Jeg holder egentlig mest af den løvfældende del af skoven, blot ikke i februar. I den dybe vinter er nåletræsområderne magiske som en troldeverden med tykt mos i skovbunden. En trevlet trærod på en forvitret væltet stamme understreger eventyrstemningen, og det er behageligt at gå i nåletræsskoven; mere komfortabelt end at bevæge sig igennem senvinterens smattede lag af bøge- og egeblade, der langsomt opløses til muld.

I haven stikker erantis smilende gule hoveder op af jorden. Udhusets mur skaber et befordrende mikroklima for tidligt forårsflor. Ydermere ser planter, man normalt ikke betragter som vinterhårdføre, ud til at kunne byde på fornyet livskraft til foråret. Det gælder en fin lysegrøn vortemælk, jeg regnede med var et-årig, og kæmpeverbena "Verbena bonariensis".

Kæmpeverbena er en af havens nemmeste planter, den er sejlivet, men ikke beregnet til vinter i Norden. Alligevel lægger man ikke mærke til, at kæmpeverbena kun er et-årig, fordi den drysser rigeligt med frø og villigt sår sig selv. Denne vinter er kæmpeverbenaen imidlertid ikke engang visnet helt ned. Måske kan vi vente tidlig violet blomstring til sommer.

De mørke brunrøde tomater er ofte meget smagfulde. ?Chocolate cherry? er spækket med sødme, og høsten er rigelig helt frem til frost.
De mørke brunrøde tomater er ofte meget smagfulde. ?Chocolate cherry? er spækket med sødme, og høsten er rigelig helt frem til frost.

Noget gik galt

Vejret rykker en anelse på spiring, blomstring og høst. Rettidig omhu gælder trods alt, og såning og rettelig udplantning af en solhat blev forpasset sidste forår. Jeg havde ellers set frem til håret solhat Rudbeckia hirta, som hører til de et-årige sommerblomster. Men den blev skubbet ud til højre på grund forårstravlhed og kom sent i gang.

Håbet om, at håret solhat ville nå at udfolde sit fulde potentiale sidst på sommeren, blomstrede. Jeg var for optimistisk. Den henrivende kirsebærrøde og mahognifarvede Rudbeckia hirta "Cherry brandy" endte som en skygge af sig selv, men åbenbarede dog farven, hvilket var nok til en beslutning om, at jeg vil være ihærdig og så håret solhat "Cherry brandy" igen - denne gang i tide!

På grund af for sen såning endte håret solhat Rudbeckia hirta ?Cherry brandy? underudviklet, men farven var fantastisk, og i frost kantedes blomsterne med blondekrystaller, inden planten gav op.
 
På grund af for sen såning endte håret solhat Rudbeckia hirta ?Cherry brandy? underudviklet, men farven var fantastisk, og i frost kantedes blomsterne med blondekrystaller, inden planten gav op.  

Tomatfarvet staude

Imens håret solhat fejlede, rakte en anden solhat mod stjernerne på himlen. Havepurpursolhat Echinacea purpurea "Tomato soup" er en staude med en helt særlig intens farve; orangerød som den flotteste tomat.

Havepurpursolhat fås i flere farver med enten enkelte eller fyldte blomster. "Tomato soup" køber man som plante, nogle slags af Echinacea purpurea kan anskaffes som frø, og dem kan man så nu.

Echinacea purpurea er kuldekimer, hvilket betyder, at frøene skal igennem en kuldeperiode for at spire. Echinacea purpurea kan være længe om at spire, men tager man de tilsåede potter ind efter en udendørsperiode på cirka 21 dage og sætter dem lunt, skulle der gerne dukke spirer op i løbet af 15 til 24 dage. Derefter skal spirerne stå lyst og køligt, og ved passende størrelse prikles småplanterne ud i individueller potter, hvorefter de vokser til.

Vær altid opmærksom på at hærde planter, som kommer fra beskyttede forhold som vindueskarm eller drivhus, inden de plantes på friland. Sæt de forkultiverede planter ude i let skygge og læ; først på et kort ophold, øg derefter tiden udenfor gradvist. I løbet af cirka fem dage er de klar til det blivende voksested.

Havepurpursolhat Echinacea purpurea trives i fuld sol et veldrænet sted i haven. Planten skal have plads omkring sig; sæt den, hvor der ikke er overvældende konkurrence fra andre vækster. Planten blomstrer fra midt i juli til september.

Flere tomat-tips

Forrige haveklumme handlede om dyrkning af tomater og anbefalelsesværdige sorter, og her kommer et sammenkog af haveklummelæsernes fine bud på dejlige tomater plus svar på ekstra spørgsmål.

Marianne skriver om sine tomater, at hun sætter stor pris på golfboldstore "Chocolate cherry". Denne tomat er meget sød i smagen og yderig helt frem til frost. Marianne nævner også, at hun ved omplantning af tomater lægger stænglen ned og dækker den med jord, derefter sendes rødder ud fra stænglen, og man får sunde stærke planter.

"Tumbling Tom" nævnes som en god ampeltomat - en kompakt type, der også er velegnet til dyrkning i krukke. Den giver virkelig mange velsmagende frugter.

Finn skriver, at han altid har værdsat tomaten "Gemini" til frilandsdyrkning op ad espalier på østsiden af sit hus. Finn spørger, om jeg kan anbefale endnu en frilandstomat, og her vil jeg sige: "Outdoor Girl" fra 1959, en busktomat-type, der kun kræver en anelse opbinding, og som giver rigtig gode klassiske røde tomater.

Mona har ikke drivhus, men dyrker et hav af lækre tomater udenfor; blandt andet: Pinkrød kæmpebøftomat "Crnkovic", "Principe Borghese" en italiensk tomat velegnet til tørring, stribede "Tigarella" og syrligtsmagende, gule og enormt yderige "Ildi".

På grund af skimmel på tomatplanterne forårsaget af sidste års fugtige sommervejr var Mona tilbageholdende med at tage frø af sine tomater. Mit råd er: Pres indmaden af en tomat inklusiv tomatfrø ud i en lille beholder, spæd pulpen op med lidt vand, rør rundt og lad det stå ved stuetemperatur, indtil overfladen mugner. Hæld derefter hele herligheden i en sigte og vask frøene grundigt og læg dem til tørre for eksempel på et kaffefilter. Metoden kaldes fermentering og efterligner den naturlige proces, hvor en frugt rådner og efterlader frøene, som kan spire påny. Fermentering eliminerer en del frøbårne sygdomme.

I forbindelse med mit råd om gødskning af tomater med hønsemøg bliver det påpeget, at dette ikke er tilgængeligt for alle, og at det meget kvælstofholdige hønsemøg kan være svært at styre. Hønsemøg kan imidlertid købes som organisk gødning i tørret form, hvilket kunne være en mulighed at prøve.

Blomsterdrømme plus en perlerække af tomater

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce