Gør-det-selv-Kjeld: Godt røreværk

Alle moderne mørtler, støbe-, fuge-, klæbe- og spartelmasser kræver i realiteten, at man har en røreværk - dette ?

Gør-det-selv-Kjeld: Godt røreværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Jeg har fundet er hammer-godt røreværk, som ovenikøbet er til at betale!

- Nå, siger du - og tilføjer med en grødet mumlen i skægget: Hva' fa'en rager det mig ...

Men jeg skulle hilse og sige, at det rager i høj og udpræget grad dig - hvis du altså ved, hvad du har med at gøre og indimellem roder lidt med mørtel, beton, flydespartel, facademaling, kalk, fliseklæber, armeringspuds eller noget som helst andet, som kræver at blive blandet godt og grundigt sammen.

Hvis du nemlig læser, hvad der står på sækken fra Lip, Alfix eller Weber, så vil du opdage, at der som regel står, at du skal bruge enten en tvangsblander eller et røreværk for at få fornuftig puds, mørtel eller klæber ud af det snedige og kostbare pulver i sækken.

Det er eksempelvis et knokkel uden lige at røre en spandfuld god muremørtel op med håndkraft - man bliver simpelthen lam i armen, og derfor fristes man til at putte for meget vand i, og så bliver det noget værre splat.

Det samme gælder diverse klæbere, støbe- og fugemasser, som er designet til at blive blandet op med forbavsende lidt vand - og hvis de skal virke optimalt, må du IKKE blande ekstra vand i, selv om klæberen eller fugemassen til at begynde med virker alt for tør: Det er fordi, du blander med håndkraft - hvis du bruger et ordentligt røreværk, ender den med at blive perfekt flydende og klæbrig UDEN ekstra og forbudt vand.

? er en kinesisk luksus-model med modsat roterende piskere, som trækkes ?
? er en kinesisk luksus-model med modsat roterende piskere, som trækkes ?

Den billige

Når producenterne laver moderne "system-mørtler", klæbere etc., går de simpelthen ud fra som en given ting, at du har et røreværk - det er et stykke basis-værktøj, som alle formodes at have.

Nå, men hvad er det overhovedet for en tingest - et røreværk? Det er groft sagt et forvokset piskeris med masser af kræfter. I et anerkendt vestligt mærke er det en ganske dyr tingest - den skal nemlig kunne sejtrække, og det kræver en solid motor og især en god gearkasse.

Men heldigvis har vi i nogle år kunnet købe billige Kina-kopier - jeg har prøvet nogle stykker, og de har ikke just kørt som symaskiner, men nærmest knurret, hylet og stønnet som en sporvogn, som de lød, da far var dreng - og det er længe siden ...

Men de har trods alt snurret rundt, og selv om de næppe holder til dagligt brug i flere år hos en håndværker, så har de trods alt klaret de udfordringer, jeg har budt dem - eller sagt på anden vis: Til professionelt brug er de billigste røreværker helt til grin, men de passer helt fint til en gør-det-selv'er med et begrænset projekt og snæver økonomi.

? af en kraftig motor og en ganske avanceret dobbelt gearkasse, som ?
? af en kraftig motor og en ganske avanceret dobbelt gearkasse, som ?

Den gode

Men forleden fik jeg så fingre i en luksus-kineser - hos PrimusDanmark. Den er dyrere end de billige, men billigere end de "rigtige", og jeg vurderer den som rimeligt god - skal vi sige fire kokkehuer ud af seks.

Det første, der springer i øjnene, er de 1400 watt - den kan altså slide og slæbe uden at kny. Især fordi den er lavt gearet og solidt lejret. Det betyder så til gengæld, at den kører lidt for langsomt til eksempelvis cementmaling og meget flydende spartler - her kunne vi godt bruge et højere gear for at piske de mindste klumper til atomer.

Det næste, som vi bemærker, er det avancerede piskeris - sådan hedder det vist ikke, men pyt: Nederst sidder noget, som nærmest ligner en lille propel - den snurrer højre rundt og med 620 omdrejninger i minuttet. Lidt højere oppe ad akslen sidder en "spiral-pisker", som drejer venstre om og med kun halvt så mange omdrejninger.

Se, det er smart - det giver en meget effektiv opblanding, og det er da også en teknik, som de har hugget fra langt dyrere vestlige modeller. Ideen er, at den store spiralsjover skubber materialet nedad, hvor klumperne bliver knust af den hurtigt snurrende propel nederst - og fordi de drejer modsat af hinanden, opnår man både høj effektivitet OG god ergonomi: Et normalt røreværk vil gerne hoppe og danse rundt i spanden og kræver derfor en del kræfter - de modsat roterende piskere ophæver denne tendens, så den er lettere at holde stille i spanden.

? sikkert er en kopi, men ikke desto mindre ser fornuftig ud og kører uden mislyde.
? sikkert er en kopi, men ikke desto mindre ser fornuftig ud og kører uden mislyde.

Teknikken

Men hvordan har kineserne fået den samme aksel til at dreje begge veje på én gang - hvad er fidusen - altså udover, at de har kopieret en fin og dyr tysk model?

Det kan du se på billederne, og det er faktisk ganske fascinerende og snedigt: For det første er der to gearkasser - den første reducerer blot motorens omdrejninger, så det lille tandhjul, som du kan se, faktisk drejer forholdvis langsomt.

Og det lille hjul trækker så det store hjul, som er forsynet med en fast aksel med et sekskantet hul i midten. Men det lille hjul trækker også den store tandkrans, som sidder i den modsatte side af gearkassen og har indvendige tænder, og som derfor drejer den modsate vej af det store tandhjul.

Og tandkransens aksel er et rør - udvendigt forsynet med et stort kugleleje og indvendigt med et nåleleje. På samme måde består piskeriset af et rør (med spiral-piskeren påsvejset) og en sekskantet aksel indeni - og den lille propel helt ude for enden.

Hele mekanikken er opbygget med store og solide lejer, huset er af metal - og det hele kører overraskende lydefrit, når man tager de kinesiske aner i betragtning.

Alt i alt en ganske effektiv og overbevisende maskine til en overkommelig pris: den er 1230 kroner - fan'me billigt ...

Spiralen drejer langsomt den ene vej, medens propellen snurrer hurtigt den modsatte vej.
Spiralen drejer langsomt den ene vej, medens propellen snurrer hurtigt den modsatte vej.
Sådan ser det ud, når de to ?piskeris? drejer hver sin vej - og de drejer i øvrigt (og heldigvis) modsat af, hvad der er angivet her på tegningen.
Sådan ser det ud, når de to ?piskeris? drejer hver sin vej - og de drejer i øvrigt (og heldigvis) modsat af, hvad der er angivet her på tegningen.

Gør-det-selv-Kjeld: Godt røreværk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce