Gør-det-selv-Kjeld: Stearin på nano-bordet

Sådan ser et danskproduceret Katrine-bord ud - i den dyre udgave er det forsynet med et laminat produceret med nanoteknologi, som giver en særligt eksklusiv og robust overflade.

Gør-det-selv-Kjeld: Stearin på nano-bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

? Hej Kjeld - tak for nogle gode og inspirerende videoer. Vi har nogle små hvide Katrine-borde, der er nano-behandlet, og som vi er meget glade for. Desværre skete der her forleden et lille uheld. Et fyrfadslys skvulpede over, og der kom stearin direkte ned på bordet (se billede). Vi har selvfølgelig fjernet stearinen, da det var blevet tørt. Derefter har vi med en våd klud og lidt opvaskemiddel prøvet at fjerne pletten, men desværre er der endnu noget fedtaflejring, som stadig er synlig. Hvad gør vi - har du et godt råd?

Med venlig hilsen Preben Cortsen Møller, Frederikshavn

! Hej Preben - nej, det har jeg desværre ingen erfaring med. Jeg hører til dem, der ikke har så meget fidus til alt det der nano-sjov, og til gengæld ved jeg heller ikke noget om det. Når jeg er lidt forbeholden eller negativ, er det fordi jeg - da "nano" for nogle år siden kom frem - forsøgte at skaffe mig noget kontant viden om, hvad de mange produkter til dette og hint egentlig består af - og hvad det kan - og hvorfor?

Men desværre var der ikke rigtigt nogen af dem, som solgte de tilsyneladende magiske produkter, som lod til at vide, hvad de havde med at gøre - jeg fik det indtryk, at der mest var tale om varm luft og salgsgas, fordi der ikke findes nogen definition af, hvad et nano-produkt er, og hvad det skal kunne. Det betyder ikke, at "nano" ikke virker. Eksempelvis er der jo en del produkter, som hævder at kunne forsegle overflader så godt og grundigt, at alting preller af - og så vidt jeg har hørt, er der da eksempler på, at det virker. Men hvis sådan en som mig skal tage det alvorligt, må jeg nødvendigvis se noget dokumentation - for virkningen, holdbarheden og indholdet.

Nå, men jeg har snakket med fabrikken, som laver Katrine-borde - den ligger i Grenå, og chefen hedder Brian Thomsen. Han siger:

- Allerførst vil jeg gerne rette en misforståelse: Vores borde er IKKE nano-behandlet i den forstand, at vi har sprøjtet et eller andet nano-produkt på vores laminat. Det er derimod selv laminatet, som er fremstillet ved en nanoteknologisk proces, som giver en helt særlig smuk og holdbar overflade. Den minder faktisk lidt om linoleum, fordi den føles blød og tiltalende, men den er altså helt lukket, silkemat og afvisende over for næsten enhver form for skidt - og overfladen er meget modstandsdygtig over for ridser. Det er svært at sætte tal på sådan noget, men der er altså tale om et ganske eksklusivt produkt, som da også er en del dyrere end eksempelvis traditionel højtrykslaminat, fortæller Brian Thomsen.

- Men selvfølgelig kan man få pletter - også på vores nano-laminat. Og jeg har da før hørt, at netop stearin kan give folk problemer. Dog ikke når vi har forklaret, hvordan man skal gøre - så hører vi aldrig fra dem igen, og der er to metoder, som vi anbefaler. Enten køber man en såkaldt melamin-svamp, som er meget velegnet til at fjerne mindre pletter i en fart - uden at skade underlaget. Og den kan, som navnet antyder, også bruges på melamin, højtrykslaminat og den slags. Jeg ved, at de kan købes i Silvan, men sikkert også andre steder. Og så er der den særlige Guardian Laminat-rens, som kan købes i næsten enhver møbelbutik. Det er en væske, som man sprøjter på og lader virke en kort tid - så tørrer man bare af, og pletten er væk. Man skal bruge en blød klud eller svamp - endelig ikke en skuresvamp eller andet, som kan slibe eller ridse! Og man skal kun bruge ganske lidt Guardian - hvis man kommer til at bruge for meget, får bordet en fedtet hinde, som ikke er så rar. Skulle det alligevel ske, fjerner man den igen ved at tørre over med almindelig sprit, forklarer Brian Thomsen.

- Og til sidst vil jeg gerne sige, at når man fjerner en plet, sker der let det, at man bagefter har en lys plet - det er ikke fordi laminatet er blevet bleget, men fordi resten af bordet er blevet en smule nusset, uden at man har lagt mærke til det. Når man renser en plet væk, er det altså en god ide at give hele bordet en omgang. Og til allersidt vil jeg også lige tilføje, at ligesom man skal holde sig fra alle slags skuresvampe, skurepulver og den slags, så skal man for alt i verden heller ikke bruge midler, som kan fjerne kalk. Vi taler ikke kun om decideret kalkfjerner eller afkalkning til kaffemaskinen og den slags - der er en del "smarte" rengøringsmidler som Cillit Bang, der kan indeholde ting og sager, som kan ødelægge overfladen.

Altså: Hold dig til gængse og skånsomme rengøringsmidler - og hvis du får en genstridig plet, så brug enten Guardian Laminat-rens eller en Melaminsvamp.

Venlig hilsen Kjeld Bjerre

Gør-det-selv-Kjeld: Stearin på nano-bordet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce