Gør-det-selv-Kjeld: Stolen ...

Et lille bitte ikon på Youtube vækker nysgerrigheden, og - wauw ?

Gør-det-selv-Kjeld: Stolen ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nej, ikke den stol - men muligvis verdens smukkeste gyngestol!

Det var egentlig ikke meningen, at Stolen skulle finde vej til avisens spalter. Det var et rent tilfælde, at jeg så den på nettet - en lidt grov tegning af en gyngestol, og det hører med, at jeg aldrig har brudt mig synderligt om gyngestole, så den sagde mig ikke så meget.

Men det gjorde denne her så åbenbart alligevel - den hed en Broun Rocker, og jeg kunne ikke rigtigt slippe den, så jeg googlede den og fandt ud af, at Broun er en kendt engelsk møbelsnedker, som siden 1960'erne har designet og bygget et hav af stole og andre møbler.

Han er altså dels kendt for sine designs, men måske især, at han selv snedkererer og realiserer sine ideer - han er mere håndværker end designer. Og Rocker'en var hans gennembrud - han lavede den lige ud af hovedet og til en god veninde, som ventede barn og manglede noget godt at sidde i.

Men hun blev ikke den eneste. For med få ændringer lavede den unge møbelsnedker i årene, der fulgte, nogle hundrede gyngestole, og jeg har indtryk af, at den var hans vigtigste indtægt i de år: Hver stol blev fremstillet i hånden på hans lille værksted - hen ad vejen ændrede han ved små detaljer, som forbedrede konstruktionen, men det grundlæggende design lå fast, og Broun lavede kun stolen på bestilling til private kunder.

? og her har vi så en Broun Rocker?en i en mere naturtro gengivelse - fra web-annonce med ?klassisk stol til salg?.
? og her har vi så en Broun Rocker?en i en mere naturtro gengivelse - fra web-annonce med ?klassisk stol til salg?.

Sidder på nethinden

Nå, Fruen kaldte: Maden er klar, og jeg kommer altså ikke ud og kalder igen!

Det var lige før jul, og jeg kunne ikke få Rocker'en ud af hovedet - designet er så klart, enkelt og logisk - det er markant - ikke fordi det er smart, raffineret eller rummer en masse tanker - nærmest lige modsat: Den er så indlysende og enkel, at den ikke kan være anderledes - lidt kvæker-agtig, men moderne i udtrykket.

Efter maden sneg jeg mig ud på værkstedet igen og tegnede stolen på tavlen - ikke fordi jeg er god til at tegne, men fordi det faldt mig ind, at det i grunden er et adelstegn for et godt design, at det på et øjeblik brænder sig så godt fast på nethinden, at man uden problemer kan gengive det - uden at måle eller studere det nøjere.

Jeg var ikke længere i tvivl. Der var tale om et overset mesterværk, og jeg ville lave min egen version - ikke til en gravid veninde, men som julegave til husets frue.

Og her har vi så Kjeld Bjerres håndtegnede skabelon, som over de næste par uger bliver til en rigtig gyngestol.
Og her har vi så Kjeld Bjerres håndtegnede skabelon, som over de næste par uger bliver til en rigtig gyngestol.

Design-mafiaen

Så jeg tegnede og gjorde ved - først på papir og så på en masonitplade - og jeg fik sønnen, som var hjemme på juleferie, til at grave en stak asketræ frem, som lå inderst i garagen.

Og så blev jeg syg - ikke alvorligt, men alligevel, og jeg fik ikke lavet noget som helst hen over julen og nytåret, faktisk er det først nu i januar, at jeg har fået fingeren ud og for alvor taget hul på projektet.

Men først skal vi lige diskutere det der med at lave en kopi af et kendt design - må man det? Ja, det må man godt, hvis det er til eget brug - men du må naturligvis ikke lave en produktion, som du sælger og tjener penge på. Så falder hammeren nemlig tungt og voldsomt - især i Danmark, hvor rettighederne stadig kan håndhæves længe efter, at designeren har forladt denne verden.

Det er efter min ringe mening en dræbende og helt urimelig ordning, som ikke har med beskyttelse af designere (og andre kreative hoveder) at gøre, men handler om spekulative interesser. Det handler ikke om at udbrede de gode og smukke ideer til verden, men om at arvinger og investorer kan malke koen i det uendelige - og i deres griskhed hindre almindelige fattigrøve i at få en smuk stol eller lampe.

Nye regler

I England har de en lidt fornuftigere og mere begrænset ordning, som betyder, at man eksempelvis gerne må kopiere løs af de mest kendte danske designs - ikke fordi de er danske, men fordi de (efter britisk lov) for længst er faldet for aldersgrænsen.

Det er årsagen til, at man i UK har kunnet købe kinesiske kopier af danske designs for små penge - helt lovligt - og da UK og Danmark begge er medlemmer af EU, har vi uden videre kunnet tage sådanne møbler med hjem til Danmark.

Det fik design-mafiaen ondt i måsen over, og de har vist nok lokket myndighederne til at sætte en stopper for denne folkelige udbredelse af smukt dansk design - det er dybt beklageligt, men det betyder altså, at du skal se dig godt for, før du køber ind af billige æg, kogler og Y-stole i England.

Her skal vi så lige huske, at netop Brouns Rocker ikke er så gammelt et design - og at han i øvrigt lever i bedste velgående - så han ejer helt regulært stadig rettighederne til sin stol. Men det er altså stadig tilladt en træmand at lade sig inspirere og lave en kopi til sig selv - og det kunne i øvrigt lige passe andet!

Bortset derfra er min model faktisk ikke en kopi - alene af den grund, at jeg aldrig har set stolen i virkeligheden og hverken har tegninger eller mål. Jeg har altså tegnet stolen, som jeg husker den fra fotos på nettet - og i øvrigt er mine samlinger anderledes, så konstruktionen er altså en anden.

Gyldne mål

Og så til sagen: Først tegnede jeg stolen på tavlen, som jeg ligesom syntes, at den skulle se ud - så på ternet papir, så jeg kunne relatere de forskellige mål til hinanden - så opmålte jeg en god og behagelig lænestol, som vi har på førstesalen, og således inspireret besluttede mig for de endelige Rocker-mål.

Men for en sikkerheds skyld kiggede jeg lige på et foto, hvor en person sad i gyngestolen, og da det gik op for mig, at den er udpræget lav - OG, at det ikke er noget, som man kan lave om på, uden at det går ud over hele designet. Det ligger simpelthen indbygget i "stregens natur", at stolen nødvendigvis må være meget lav.

Så jeg lavede målene om igen og overførte dem nu til en masonitplade - jeg forsøgte altså at tegne nogle smukke linjer inden for nogle faste mål.

Du tror, at det er løgn, men jeg brugte faktisk gud ved hvor mange timer, før jeg var tilfreds - før jeg syntes, at det var en fuldendt smuk figur med respekt for Brouns streg, men samtidigt en stol, som vil blive god at sidde i: Ja, det er en slags skulptur, men den skal faktisk også fungere - det er jo lige det, som møbelkunst går ud på.

Og der er ingen, der siger at det skal være let!

1:1 skabelon

Realiteten er, at jeg i skrivende stund ikke aner, om stolen faktisk kommer til at virke - dels fordi målene i nogen grad er gætteværk, og tro mig: Man skal ikke gætte ret meget ved siden af!

Og dels fordi jeg besluttede mig for at samle stolen på en lidt anden måde end Broun. Han samler "hjørnerne" på helt traditionel vis ved at fjerne det halve af godstykkelsen og lade delene krydse ind over hinanden - og foruden lim bruger han faktisk skruer i samlingerne.

Jeg har et "limfugejern" til fræseren - det vil jeg bruge og dermed opnå en hammer-stærk limning kant-imod-kant. Og så vil jeg yderligere forstærke hvert hjørne på en måde, som jeg vender tilbage til.

Jeg har lavet skabelonen - savet den ud på båndsav og slebet kanterne til - og derefter savet den ud i fire stykker, så jeg har en skabelon til hver af de fire komponenter.

Og så har jeg limet 30 mm asketræ sammen i plader - i næste uge starter det sjove!

Gør-det-selv-Kjeld: Stolen ...

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce